hirdetés

Kórházban is alkalmazható az életfunkciókat mérő okosóra

Az FDA kórházi felhasználásra engedélyezte a Biobeat többek között vérnyomást, oxigenizációt és pulzust is mérő okosóráját.

hirdetés

Az FDA augusztus 28-án kórházi alkalmazásra engedélyezte a Biobeat vérnyomást, pulzust, oxigenizációt valamint még több mint 10 különféle vitális paramétert mérő okosóráját. Az izraeli (Tel-Aviv) székhelyű cég szerint ez az első olyan FDA által jóváhagyott vérnyomásmérő, amely nem rendelkezik hagyományos mandzsettával, ugyanis a készülék fotopletizmográfiás elven működik, azaz a bőrfelületen bekövetkező változások regisztrálásával méri a fenti paramétereket. A mandzsetta helyett az okosóra egy tapaszt használ, amely 10 napig hordható.

 

A Biobeat okosóra a szenzorként használt tapasszal

 Az óra feltöltés nélkül 3 napig képes folyamatosan működni. Tartalmaz egy egycsatornás elektrokardiogramot is, amely a mellkas bal felső részére helyezve rögzít adatokat. Ezeket az adatokat a készülék a beteg okostelefonján vagy egy előre meghatározott gateway-en keresztül egy felhőalapú szerverre továbbítja, így az adatok valós időben tekinthetők meg még úgy is, hogy a beteg már nem a kórházban, hanem otthonában tartózkodik.

 

 Az otthonában tartózkodó beteg paraméterei távolról is leolvashatók

 A fotopletizmográfiáról

A digitális fotopletizmográfia működése azon alapul, hogy egy infravörös fényforrás által kibocsájtott és az ujjbegyen áthaladó infravörös fényt egy fotódióda detektál. A detektált fény mennyisége egyenesen arányos az ujjbegyben lévő vér térfogatával, ilymódon meghatározható a digitális pulzustérfogat görbéje, amely jellegzetesen két púpú. A szisztolés fázisban az aortától az ujjbegy kapillárisokig végigfutó pulzushullámból származik a szisztolés hullám. A diasztolés vagy reflexiós hullám a test alsó felében lévő elasztikus erekben, az ellenállástól függően visszaverődő anterográd pulzushullámból származik, amely az aorta és nagyerek rugalmasságától függő időtartammal és a perifériás ellenállás által befolyásolt amplitúdóval rárakódik a szisztolés komponensre.

Rugalmas erekben a visszavert hullám a diasztolé alatt éri el az aortabillentyűt, ami a koszorúerek vérellátását növeli. Merev falú erekben a nagy sebességű pulzushullám túl gyorsan verődik vissza és rárakódik a szisztolés komponensre, fokozva a szisztolés nyomást és csökkentve a koronáriákban a perfúziós nyomást.

 A Biobeat okosórája nyerte el az idei IOT/WT Innovation World Cup ® díjat, ami az Internet of Things (IOT, a Dolgok internete) és a Wearable Technology (Hordható, viselhető technológiai eszközök) innovációs díja.

 

A Biobeat okosóra több színben is választható, krónikus, otthon kezelt betegek számára különösen hasznos lehet

 A „Dolgok Internete” lényegében olyan különböző, egyértelműen azonosítható elektronikai eszközöket jelent, amelyek képesek felismerni valamilyen lényegi információt, és azt egy internet alapú hálózaton egy másik eszközzel kommunikálni. A fogalom más szavakkal hálózatba kötött „intelligens” eszközöket takar. Ez a technológia gyorsuló ütemben fejlődik, illetve terjed. Az intelligens („okos”) eszközök lehetnek háztartási vagy egészségügyi berendezések, irodai eszközök, de akár testünkön viselhető (pl. okosóra) technológiák is. A „wearable technology” eszközök esetén olyan hordozható, hétköznapi tárgyról van szó, mely beépített mikroprocesszort tartalmaz. Ezek a tárgyak képesek e-mailt küldeni, fényképet, esetleg videót készíteni, észben tartani, hány lépést, esetleg kilométert tett meg viselője egy nap stb. Jelenleg a legelterjedtebb eszközök az okosórák, okosgyűrűk, okoskarkötők és az okosszemüvegek.

 Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Biobeat’s Wearable Blood Pressure Monitors Receive FDA 501K Clearance

Deaths from Uncontrolled High Blood Pressure Slowing the Progress in Fight Against Heart Disease

FDA Okays Biobeat’s Cuffless Blood Pressure Monitor

hirdetés
Cikk[244685] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.