hirdetés

Látászavarok Parkinson-kórban

Egy új vizsgálat arra hívja fel a figyelmet, hogy a Parkinson-kórban szenvedő betegek látászavarait nem ismerik fel időben és ezért kezelésük sem kielégítő.

hirdetés

A philadelphiai Pennsylvania Egyetem kutatói egy nagy egészségügyi kutatás adatait értékelve kimutatták, hogy a látászavarok jóval gyakoribbak a Parkinson-kórban szenvedő betegekben, mint az átlagos azonos korú népességben.

A Parkinson-kór (PD) jellemzői közé tartoznak a hipozmia nem motoros tünetei, az ortosztatikus hipotenzió, a székrekedés, a vizelési zavarok, az alvás fragmentálódása, a gyors szemmozgások, a kognitív zavarok, de egyre inkább ismert, hogy vizuális zavarok is társulnak a betegséghez. A PD-s betegek gyakran szemszárazságról panaszkodnak (mivel ritkábban pislognak és könnytermelésük is csökkent), vagy kettőslátásuk van, de csökkent szín-érzékenységről, kontraszt-zavarokról is beszámoltak. A Parkinson-kóros betegek látászavarait egyre gyakrabban regisztrálják az ápolók, a háziorvosok, de a probléma kiterjedtebb vizsgálatára eddig nem került sor.

Dr. Ali Hamedani (Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania, Philadelphia) és munkatársai a European Journal of Neurology-ban megjelent SHARE (Survey of Health, Aging and Retirement in Europe) vizsgálatban 27 európai állam és Izrael  50 évesnél idősebb lakosainak egészségügyi adatait elemezték. A 115.240 beteg közül (átlagos életkor 64,3 év, 54% nőbeteg) 1438 személy (1,25%) vallotta azt, hogy Parkinson-kórban szenved.

Igazított logisztikai regressziós modell segítségével azt találták, hogy a Parkinson-kórhoz jelentősen megnövekedett látászavar társul (OR: 2,67), ami egyaránt lehet távollátási (OR:2,55) és közellátási (OR: 2,07) probléma. A feldolgozás igazolta azt is, hogy a Parkinsonos betegeknél az elemzést megelőző 2 évben jóval ritkábban történt szemészeti vizsgálat (OR: 0,59), mint a nem Parkinsonos populációban – bár ez az érték egyéb más tényezőkkel való igazítás után nem bizonyult statisztikailag szignifikánsnak.

A szerzők maguk is ismerik vizsgálatuk korlátait, melyek között felsorolták, hogy nem volt információjuk a Parkinson-kór fennállásának időtartamáról, ilyen módon nem tudtak választ adni arra a kérdésre, hogy a látászavar a betegség korai-, vagy késői szakában következett-e be. Egyelőre azt sem tudjuk, hogy a látászavarok keletkezésében milyen tényezők játszanak szerepet, és nem ismerjük a szemtünetek jelentőségét sem. Az sem világos, hogy a Parkinson-kórban észlelt látászavarok az agy, vagy a szem elváltozásaihoz társulnak-e, az viszont közismert, hogy már a Parkinson-kór diagnózisa előtt finom szín-érzékelési zavarok jelentkezhetnek, melyeket a beteg rendszerint nem is vesz észre. Tehát bár ez volt az első népesség alapú felmérés, melyben bizonyították, hogy a Parkinson-kórhoz látászavarok társulnak, a szemészeti szűrővizsgálatokra vonatkozó javaslaton kívül egyelőre a szerzők szerint is korai lenne még bármilyen következtetést levonni, illetve javaslatokkal élni. „Egyelőre csak annyit tehetünk, hogy felhívjuk az orvosok figyelmét a Parkinsonos beteg vizuális problémáira. A vizsgálatok során tehát mindenképp kérdezzünk rá a Parkinsonos (és egyéb, neurológiai kórképben szenvedő, idősebb) betegek esetleges látással kapcsolatos problémáira és bíztassuk őket a rendszeres szemészeti vizsgálatra. A Parkinson kóros betegnek leggyakoribb szemproblémái a szemszárazság, kettőslátás, olvasási nehézség.” A szemszárazságot a pislogás (és a könny-film) hiánya, a kettőslátást pedig valószínűleg a két szem mozgását koordináló agyi terület károsodása okozza.

A látászavarok rontják az életminőséget, hozzájárulnak a depresszió, a szorongás, a demencia kialakulásához, növelik az elesés és következményesen a csípőtörés kockázatát, ezért a problémának kiterjedtebb, népegészségügyi jelentősége is van.

Források:

1. Hughes S. Visual dysfunction: an underrecognized symptom of Parkinson’s?

2. Hamedani AG, Willis AW. Self-reported visual dysfunction in Parkinson disease: the Survey of Health, Aging and Retirement in Europe. Eur J Neurol. Published online October 19, 2019. doi:10.1111/eme.14092

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.