hirdetés

Limfóma és kardiovaszkuláris kockázat

JAMA Internal Medicine tanulmánya felhívja a figyelmet a Hodgkin-limfóma-túlélők körében hosszú távon jelentkező gyógyszer mellékhatásokra.

hirdetés

Az elmúlt években a Hodgkin-limfóma kezelhető megbetegedéssé vált, aminek tíz éves túlélése meghaladja a 80 százalékot. Bár ismert, hogy a kezelés mellékhatásai következtében a túlélők körében megnő az egyéb tumorok és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata, azt nem tudjuk, milyen hosszú ideig áll fenn a megnövekedett kockázat, és milyen kockázati tényezők járulnak hozzá a különböző kardiovaszkuláris betegségek kialakulásához.

Flora E. van Leeuwen és munkatársai, a Holland Rákközpont onkológusai megvizsgálták, hogy a Hodgkin-limfóma túlélői körében az átlagos populációhoz képest a kezelés befejeztét követő negyven éven belül milyen mértékben nő meg a kardiovaszkuláris betegségek kialakulási esélye, továbbá azt is számba vették, hogy a különböző kezelési módszerek milyen mértékben növelik a kardiovaszkuláris kockázatot (Cardiovascular Disease After Hodgkin Lymphoma Treatment - 40-Year Disease Risk).

A Holland Rákalapítvány által finanszírozott retrospektív kohorszvizsgálatba olyan 1965 és 1995 között kezelt pácienseket vontak be, akiket 51 évesnél fiatalabb korban diagnosztizáltak Hodgkin-lymphomával (összesen 2.524 fő, átlagos életkoruk: 27,3 év), és akik legalább 5 évvel túlélték a diagnózist. Az adatok egészségügyi nyilvántartásokból és a körzeti orvosi feljegyzésekből származtak. Az eredmények szerint átlagosan 20 éves követési idő után 1.713 kardiovaszkuláris esemény történt 797 betegben, akik közül 410-en (51,4%) kettő vagy több kardiovaszkuláris eseményt is elszenvedtek. A leggyakrabban koronária betegség alakult ki (első kardiovaszkuláris eseményként 401 betegben) - a Hodgkin-limfóma kezelését követően átlagosan 18 évvel, ezt követte a szívbillentyű elégtelenség (374 esetben) - a kezelés után átlagosan 24 év elteltével, valamint szívelégtelenség (140 esetben) – a kezelés után átlagosan 19 évvel.

A Hodgkin-limfóma miatt kezelésben részesültek körében az átlagos populációhoz képest szignifikánsan nagyobb volt a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata: a koronária betegség esélye 3,2-szeresre nőtt körükben, míg a szívelégtelenség kockázata 6,8-szorosra, és a kockázat az utánkövetés hosszával arányosan fokozódott. A Hodgkin-limfóma diagnózisa után 40 évvel a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kumulatív kockázata 50 százalékos volt. A legnagyobb kardiovaszkuláris kockázatot azok körében találták a kutatók, akiket a legfiatalabb életkorban kezdtek Hodgkin-limfóma miatt kezelni.

Számos kovariáns figyelembe vétele után (a diagnózis éve, nem, dohányzási szokások) a mediasztinális radioterápia és az anthracyclin kemoterápia bizonyult jelentős kockázati tényezőnek: az előbbi 3,6-szorosra, az utóbbi 1,5-szeresre növelte a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát (a betegek 81,3%-a részesült mediasztinális radioterápiában és 30,6%-a kapott anthracyclin tartalmú kemoterápiát).

A tanulmány mellet a JAMA Internal Medicine egy kommentárt is közölt, amelynek szerzői, Emily Tonorezos és Linda Overholser felhívják a figyelmet arra, hogy bár az átlagos populációhoz képest a ráktúlélők körében esetleg más lehet a kardiovaszkuláris betegségek patofiziológiai mechanizmusa, igen fontos a tradicionális kockázatcsökkentő stratégiák alkalmazása, különösen a dohányzásról való leszokás támogatása, mivel a dohányzás fokozza a mediasztinális radioterápia és az anthracyclin-kezelés kardiovaszkuláris kockázatnövelő hatását. Az onkológiai osztályok nem vállalják a ráktúlélők gondozását, ezért a körzeti orvosoknak kell azonosítaniuk azokat a pácienseket, akik esetében a legnagyobb a kockázat: akiket fiatalon, illetve legrégebben kezeltek. Az azonosításban három egyszerű kérdés segít, amit az orvosok feltehetnek betegeiknek: 1. Milyen típusú rákban szenvedett? 2. Milyen idős volt, amikor diagnosztizálták a lymphomát? 3. Kapott-e mellkasi besugárzást vagy doxorubicint? A ráktúlélők orvosilag összetett feladatot jelentő kezelése is a felnőtt házi orvosokra hárul, azonban hosszú távú prospektív vizsgálatokra van szükség annak feltárására, hogy milyen speciális kezelési igényei vannak ennek a speciális populációnak, nyomatékosítják a kommentár szerzői (Caring for the Adult Survivor of Hodgkin Lymphoma Highlighting the Need for Care Coordination).

 

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.