hirdetés

Megfizethetetlenné váltak a kombinált immunterápiás készítmények

A kombinált immunterápiás kezelések a rákterápia eddigi legígéretesebb eszközei, de a hatásossággal együtt a kezelések ára is folyamatosan, nagyjából az elérhetetlenségig nő.

hirdetés

Október 14-15. között tartotta éves konferenciáját az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának orvostudományokkal foglalkozó divíziója, a National Academy of Medicine. A rendezvény fő szónoka, Dr. Laurie H. Glimcher, a Dana-Farber Rákkutató Intézet igazgatónője megnyitójában olyan jövőképet vázolt, melyben az immunrendszert manipuláló kezelési módokat kombinációban alkalmazzák majd.

„Nem monoterápiában alkalmazott immunellenőrzőpont-gátlókra (checkpoint inhibitors), CAR-T sejtekre (kiméra antigénreceptorok) vagy vakcinákra van szükségünk a sikeres gyógyításhoz, hanem ezek kombinációira, természetesen a toxicitás fokozódásának elkerülésével.”

A kutatások és a gyógyszerfejlesztés valóban ebbe az irányba halad: csak a tavalyi évben az FDA két új immunellenőrzőpont-gátlót engedélyezett (durvalumab – Imfinzi, AstraZeneca és avelumab – Bavencio, EMD Serono Inc.), és a múlt évben kapott jóváhagyást az első két kiméra antigénreceptor is (tisagenlecleucel – Kymriah, Novartis és axicabtagene ciloleucel – Yescarta, a Gilead Sciences-hez tartozó Kite Pharma fejlesztése). Az Amerikai Gyógyszeripari Kutatók és Gyártók Szövetsége (Pharmaceutical Research and Manufacturers of America) becslése szerint jelenleg világszerte körülbelül 300 új immunonkológiai gyógyszer fejlesztése van folyamatban, nem is beszélve az egyes készítmények indikációinak bővítéséről. Bár a készítmények kombinációban történő alkalmazása óhatatlanul maga után vonja a mellékhatások gyakoribbá válásának illetve súlyosbodásának kérdését is, az egyik előadó szerint az onkológusok korábban is képesek voltak nagyjából kordában tartani a toxicitásból eredő nemkívánatos hatásokat. Pozitív példaként szolgálhatnak a rákellenes harcban a fertőző betegségek, például a HIV-fertőzéssel szembeni küzdelem tapasztalatai is, ahol sok esetben szintén a kombinációk jelentették a megoldást. 

Elszabadult gyógyszerárak

Igen ám, de a kombinációk használata jelentősen megnöveli a kezelési költségeket, és az immunterápiák már most is igen drágák, még monoterápia formájában is, ráadásul a gyógyszerkombináció többe kerülhet, mint a két monoterápia összege. Erre jó példa a New Yorkban működő Memorial Sloan Kettering Cancer Center kórházban végzett vizsgálat, melyben áttétes melanóma kezelését végezték nivolumab-ipilimumab (Opdivo és Yervoy) kombinációval. A nivolumab milligrammonkénti listaára 28,78, míg az ipilimumabé 157,46 dollár (pusztán a viszonyítás kedvéért jegyezzük meg, hogy ez az arany árának körülbelül 3500-4000-szerese, azaz 1 gramm ipilimumab 3,5-4 kilogramm aranyat ér). Egy átlagos testtömegű (80 kg) amerikait figyelembe véve az ipilimumab monoterápia (átlagosan 2,9 hónap progressziómentes túlélés - PFS) ára 158 ezer dollár (44 millió Ft), míg a kizárólag nivolumabbal történő kezelés (átlag 6,9 hónap PFS) számlája 103 ezer dollárra (29 millió Ft) rúg. Amikor viszont kombinációban alkalmazták a két szert, az átlagosan 11,4 hónapnyi PFS-t eredményező terápia teljes költsége 295 ezer dollárra (a két monoterápia összegeként várt 73 helyett 83 millió Ft-ra) ugrott fel. Ismét csak viszonyításképp: az Egyesült Államokban a diplomások medián keresete 80 ezer dollár (22,5 millió Ft, ami havi 6600 dollárnak, azaz kb. 1,8 millió Ft-nak felel meg), tehát egy kombinált kezelés egy diplomás amerikai 45 havi, azaz majdnem 4 évnyi teljes keresetének felel meg (ugyanez 220 ezer Ft-os havi magyar átlagkeresetre vetítve 31 év, több mint 377 hónap lenne, ha ennek a számításnak még lenne értelme).

Meg kell ugyanakkor jegyezni, hogy bár a kombinált kezelés költségei horribilisek, az áttétes melanóma 5 éve még gyógyíthatatlan betegségnek számított. Az is igaz viszont, hogy a fentiekben ismertetett költségvonzatú kombinált kezelés messze nem a legdrágább terápia. A Kymriah (tisagenlecleucel, Novartis) használatával végzett egyszeri kezelés ára például 475 ezer dollár (133 millió Ft). Mary C. Beckerle, a Utah Egyetem Huntsman Rákkutató Intézetének (Salt Lake City) igazgatónője szerint az új rákellenes készítmények fele több mint évi 100 ezer dollárba (28 millió Ft) kerül, azaz meghaladja egy átlagos amerikai család teljes évi jövedelmét (illetve egy átlagos magyar család 5 évnyi teljes nettó jövedelmét).

„Csodálatos új tudományos eredményeink vannak, ám egyelőre ezek elérhetetlenek az emberek számára” – jegyezte meg Beckerle.

Lee Newcomer, a UnitedHealth biztosító egyik korábbi vezető beosztású alkalmazottja pedig arról a rossz gyakorlatról beszélt, miszerint az amerikai kórházak rendszeresen felülszámlázzák onkológiai ellátásaik árait (úgyis drágák), hogy ezzel fedezzék más osztályok, például a sürgősségi osztály veszteségeit.

Peter B. Bach, a Memorial Sloan Kettering Cancer Center Egészségpolitikai Központjának igazgatója előadásában összehasonlította egyetlen immunterápiás szer (pembrolizumab, Keytruda, Merck) által generált árbevételt azzal az összeggel, melyet a kormányzat dohányzásprevencióra költ. A Keytruda eladásaiból (csak az Egyesült Államokban) befolyt összeg 959 millió dollár volt a júniusban véget érő 3 hónapos időszak során, azaz extrapolálva évi kb. 3,6 milliárd dollár (ez átszámítva nagyjából 1000 milliárd Ft, a teljes magyar GDP 2,6%-a). Ezzel szemben az állami prevenciós kampányra szánt teljes keret nem érte el az 1 milliárd dollárt, azaz egyetlen gyógyszer negyedéves árbevételét.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The NAM Annual Meeting

New Immunotherapy Costing $1 Million a Year

324 300 forint volt a bruttó átlagkereset (KSH)

Immunotherapy Combos: Will Cost Put Them out of Reach?

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.