hirdetés

Méhnyakrákszűrés idős korban

A jelenlegi ajánlások a 65 éves korig javasolják a rendszeres méhnyakrákszűrét, de mivel ez a daganattípus jelentős számban fordul elő ennél idősebbeknél, a szűrővizsgálati előzményt is szükséges lenne a vizsgálat abbahagyásához figyelembe venni.

hirdetés

A méhnyakrákot főként a fiatalabb nők betegségének tartják, ezért az idősebb korosztály tagjai az életkor előrehaladtával gyakran kiesnek a szűrőprogramokból. Bár a jelenlegi irányelvek szerint átlagos kockázatú nőknél a szűrést 65 éves kor után le lehet állítani, a nők jelentős része nem rendelkezik elegendő szűrővizsgálati előzménnyel ahhoz, hogy esetében a kockázatot becsülni lehessen.

Az American Journal of Preventive Medicine című lap most arról számol be, hogy a méhnyakrák incidenciája egészen 85 éves korig nem csökken azon nők között, akiknél korábban nem történt hiszterektómia, illetve hogy a közelmúltban szűrővizsgálaton át nem esett csoportban előnyös lehet a szűrés folytatásának 65 éves koron túl is.

A 2013-as amerikai statisztikák szerint a méhnyakrákos esetek egyötöde, a méhnyakrák okozta halálesetek egyharmada a 65 évfeletti korosztályt sújtja. A jelenlegi ajánlások szerint a szűrést 65 éves korban abba lehet hagyni, ha elegendő mennyiségű negatív vizsgálati előzmény áll rendelkezésre folyamatosan negatív eredményekkel. A szűrés leállítására elegendő indok, ha 10 éven belül három egymást követő negatív citológiai eredmény vagy két egymást követő kiegészítő vizsgálati eredmény született, melyek közül a legutolsóra 5 éven belül került sor.

A National Health Interview Survey (NHIS) 2013-as és 2015-ös adatai alapján a szerzők meghatározták a méhnyakrákszűrés arányát a 65 éves és annál idősebb korosztályban. Azt találták, hogy – a hiszterektómiák arányát is figyelembe véve – a méhnyakrák incidenciája 70 éves korig emelkedik és csak 85 éves kor után kezd csökkenni.

Az adatok azt is jelezték, hogy a szűrőprogram 65 éves korban történő leállítása felé közeledve a nők nem rendelkeznek elegendő szűrővizsgálati előzménnyel. Úgy tűnik, hogy az életkor előrehaladtával emelkedik azon nők aránya, akik a közelmúltban nem vettek részt szűrővizsgálaton. Míg 40-es éveikben a nők mindössze 12 százalékának nincs kellően friss szűrővizsgálati előzménye, ez az arány az 50-es és 60-as években progresszíven emelkedik.

A méhnyakrák bármely életkorban kialakulhat. A most közzétett vizsgálat a szűrés fontosságára világít rá a méhnyakrák és az ezzel összefüggő halálozás megelőzésében olyan esetekben, amikor fokozott kockázat áll fenn, illetve nem áll rendelkezésre elegendő szűrővizsgálati előzmény. A várható élettartam növekedésével, valamint a 65 évesnél idősebb korosztályban a méhnyakrák incidenciájának emelkedésével egyre fontosabbá válik, hogy a középkorú nőknél is folytassuk a méhnyakrákszűrést.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.