hirdetés

Merkel-sejtes bőrrák gyakorisága

Rohamosan növekszik az agresszív Merkel-sejtes bőrdaganat előfordulása az USA-ban.

hirdetés

A Journal of the American Academy of Dermatology c. lapban a University of Washington in Seattle munkatársai arról számoltak be, hogy a Merkel-sejtes bőrrák gyakorisága az utóbbi évtizedben megdöbbentő arányban, mintegy 95%-kal emelkedett az Egyesült Államokban.

Egy felmérés szerint 2007-ben évente 1500 Merkel-sejtes bőrcarcinomát kezeltek az USA-ban. A regisztrált Merkel-sejtes bőrcarcinomás esetek száma 2010-ben 2800 volt, ezek 40%-a a beteg halálával végződött, míg ebben az időszakban malignus melanomában a betegek 8%-a halt meg. Az utóbbi években bekövetkezett jelentős morbiditásnövekedés okait keresve a kutatók átnézték az USA lakossága kb. 28%-ának adatait tartalmazó amerikai Nemzeti Rákintézet Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER) adatbázisát 2000 és 2013 között. Eszerint 2000-ben 100.000 főre 0,5 Merkel-sejtes bőrdaganatos eset jutott, 2013-ra pedig már 0,7, ami 40%-os növekedésnek felel meg. Ez idő alatt az ország népessége is jelentősen gyarapodott, a betegség 95%-kal gyakoribbá vált, a szolid tumorok abszolút száma 15%-kal, a malignus melanomáké pedig 57%-kal nőtt. A növekedés oka többek között a populáció átlagos életkorának emelkedése. Az idősebbeknél minden betegség, így a daganatok előfordulása is gyakoribb, hisz csökken az immunitás, a B-sejtek és a T-sejtek funkcióképessége is. Az idősek sokszor olyan gyógyszereket is szednek, melyek elnyomják az immunrendszert, bár ennek Merkel-sejtes daganatra gyakorolt hatását nem ismerjük.

E  különleges daganat előfordulása jelentősen emelkedik a 85 évesnél idősebb életkorban, ezért a betegek száma 2025-re elérheti az évi 3200-at is. A kutatók szerint a 2025-ben az esetek 25%-a az ország népességének szaporodása, 75%-a pedig a (1945-64 közötti) baby boom miatti elöregedése miatt következik majd be.

Szerencsére egyre több bőrgyógyász ismeri fel a betegséget, érti meg a betegség patofiziológiáját és ismeri a legújabb és legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket. A korán felismert esetek prognózisa természetesen jobb, de az előrehaladottabb esetek átlagosan 60%-ában az immunterápia is segíthet. A daganat sejtjei nagyon hasonlítanak a Merkel-sejtekre, de vélhetően nem abból indulnak ki, hanem valószínűleg 80%-ban a Merkel-sejtek poliomavírusa (MCPyV, Merkel cell polyomavirus) hozza létre a fibroblasztokban. A maradék 20%-ban közvetlenül az epidermisz sejtjeiben indul UV fény hatására, de vírus jelenléte nélkül. (A felnőttek 60%-ában megtalálható vírus rendszerint veszélytelen, de az UV fény hatására kialakuló mutációk következtében daganatot is okozhat).

A Merkel-sejtes bőrdaganat megjelenése változó, de jó támpontot ad a J Am Acad Dermatol-ban 2008-ban megjelent mnemotechnikai szókép, az „AEIOU” (Asymptomatic, Expanding rapidly, Immune compromised, Older than 50 years, Ultraviolet-exposed skin).

I. stádiumban a tumor teljes, szélesen az épben végzett eltávolítása (2-3 cm-es biztonsági zóna), majd posztoperatív besugárzás javasolt. II. stádiumban a primer tumor eltávolításán kívül radikális lymphadenectomia, majd besugárzás javasolt. Áttétes esetekben az immun-ellenőrzőpont-gátlók (a PD-1 vagy a PD-L1 elleni antitestek) következnek, melyek csökkentik a daganat T-sejtek elleni védekezését (avelumab). Ez a kezelés 50-70%-ban hatásos, de egyéb PD-gátlók (pl. pembrolizumab) is hatásosak lehetnek. Hosszú idejű tapasztalatok még nem állnak rendelkezésre.

 

Forrás: Medscape Medical News > Conference News

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.