hirdetés

Methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus-fertőzések a szülészet-nőgyógyászatban

Noha gyakorlatilag valamennyi orvos ismeri a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) infekció fogalmát, és a betegek közül is egyre többen félnek e fertőzés veszélyeitől, még alaposabban meg kell ismernünk ezt az infekciót, és olyan, gyakorlatban is alkalmazható eljárásokat kell bevezetnünk, amelyekkel csökkenthetjük a fertőzés egyre növekvő veszélyét. Az Infectious Diseases Society of America 2008 januárjában módszertani levelet tett közzé az antibakteriális szerekkel szembeni rezisztenciáról, és ebben globális pandémiának tekinti az MRSA-fertőzést. Nemrégiben a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) arról számolt be, hogy a 2005-ös felmérések adatai szerint a megelőző öt évben jelentősen több invazív MRSA-fertőzés fordult elő, mint korábban; a becslések szerint az esetek száma 94 360, a fertőzésnek tulajdonítható halálozások száma pedig 18 650 volt. Ahhoz, hogy ennek jelentőségét fel tudjuk mérni, tudnunk kell, hogy a becslések szerint 2005- ben többen haltak meg MRSA-fertőzés következtében, mint HIV-AIDS miatt. Nem meglepő tehát, hogy a CDC nagyon súlyos egészségügyi problémaként jelölte meg az invazív MRSA-fertőzést, amely továbbra is elsősorban az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatba kerülőket fenyegeti (legalábbis a 2005-ös adatok szerint).

Kommentár: Prof. dr. Rozgonyi Ferenc

Methicillin-rezisztens Staphylococcus aureusnak (MRSA) nevezzük a S. aureusfaj azon tagjait, amelyek rezisztensek az összes penicillin- és cephalosporin-, valamint carbapenem- és monobactamkészítménnyel szemben. Nevüket az első penicillináz-stabil penicillinnel, a methicillinnel szembeni rezisztenciájukról kapták. Fenotípusos kimutatásuk előbb celbenin-, majd methicillin-, később oxacillin-, jelenleg cefoxitin-koronggal történik agar-diffúziós módszerrel. Jelenlétét genotípusosan a mecA gén PCR-rel történő kimutatásával igazoljuk. Azért is jelentenek terápiás problémát, mert a fentieken túlmenően magas szintű rezisztenciát mutatnak a járóés fekvőbeteg-gyógyításban egyaránt széles körben alkalmazott makrolid-, ketolid- és fluorokinolon-származékokkal szemben is. CA-MRSA-nak rövidítjük a közösségben szerzett (Community Aquired/Associated), míg HA-MRSAnak nevezzük a kórházakban, rendelőkben szerzett (Hospital Aquired, Healthcare Associated) törzseket. A lokális elnevezés az első izolálás helyéről és naplószámáról történik. E megkülönböztetések ténylegesen csak akkor érvényesek, ha epidemiológiai módszerekkel bizonyított a közösségi, illetve a kórházi eredet/ járvány.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.