hirdetés

Mikor káros a titán-dioxid?

Az élelmiszer- és a kozmetikai iparban, bőrgyógyászati készítményekben alkalmazott mikronizált titándioxid egészségügyi kockázatot jelenthet.

hirdetés

A titán-dioxid (E171) nem oldódik, ellenáll a hőnek, a fénynek és a savnak. Az élelmiszer- és a kozmetikai iparban fehér színezékként használják. A technológia fejlődésével nanopartikulumok formájában alkalmazzák, ami már belélegezve és a sérült bőrfelületről felszívódva káros lehet.

A titán-dioxid, vagy titán(IV)-oxid (TiO2) a természetben négy formában fordul elő: rutil, anatáz, brookit, és a monoklin kristály TiO2(B). Finom szemcséi erősen szórják a fényt, kémiailag inertek, ezért a toxikus „ólomfehér” helyett kezdték alkalmazni fehér festékként. A mikronizált (100 nm-nél kisebb részecskenagyságú) titán-dioxiddal fogkrémekben, kozmetikai cikkekben rendszeresen találkozunk. Naptejekben, leégés elleni aeroszolokban mint fizikai fényvédőt használják. Nem szívódik fel a bőrbe, ezért sokáig ártalmatlannak tartották, ráadásul allergizáló képessége csekély. A jobb hatásfok érdekében kifejlesztett ultrafinom (100 nm-nél kisebb részecskenagyságú) készítmények azonban megváltoztatták a helyzetet. Aeroszolját belélegezve alveoláris gyulladást okozhat, következményes fibrózissal. A TiO2 partikulumok rágcsálókban tüdőrákot okoznak (Borm és mtsai., 2004). A rágcsálók hörgőjébe juttatva a tüdő sejtjének citoplazmájában nem membrán-kötött módon megtalálhatóak voltak az ultrafinom részecskék. A fizikai fényvédelem célja, hogy a napsugarakat visszaverje a bőr felszínéről. A titán-dioxid azonban nemcsak visszaveri, hanem el is nyeli a fotonokat. Ennek az ún. fotokatalitikus hatásnak köszönhetően a részecskék felszínén UV besugárzás hatására a vízből szuperoxid- és hidroxil ionok, illetve más szabadgyökök képződnek, melyek károsíthatják a DNS-t. Kiss és mtsai bizonyították hogy a TiO2 nanopartikulumok  in vivo az ép epidermalis barrieren át nem penetrálnak, de a sérült barrier funkciójú bőr (eróziók, ekzema, hólyagos bőrbetegségek) már nem jelent akadályt. In vitro sejttenyészetben hatást fejt ki a különböző sejtfunkciókra, így az életképességre, a proliferációra, sejthalálra, és a differenciációra. Az IARC a fentiek alapján potenciális rákkeltőnek tartja a mikronizált titán-dioxidot és 2B csoportba sorolta. Európában az élelmiszer-adalékanyagok uniós jegyzékeit az 1129/2011/EU valamint az 1130/2011/EU bizottsági rendelet hozta létre. A nanoanyagokkal kapcsolatos kérdések miatt a felhasználási feltételeket felülvizsgálják. 2015. december 31-ig kell a titán-dioxidról nyilatkozni. Bőrgyógyászati készítményekben alternatív megoldások kutatása folyik.

Ugyanakkor ipari- egészségügyi felhasználásra, a látható fény hatására öntisztuló felületek előállítására alkalmas lehet a titán-dioxid: A bevont felületen hidroxilgyök (-OH) és szuper-oxidion (-O2 -), valamint hidrogénperoxid (H2O2) képződik, amíg a részecskéket fény éri. Ezek erős oxidációs hatása el tudja pusztítani a baktériumok sejtfalát és membránját. Hatékony lehet az Escherichia coli, Lactobacillus, Bacillus sp. és más baktériumok,illetve bizonyos gombafajok esetében is.

 

Forrás: 

1.  Dr. Kiss Borbála Katalin. A mikronizált titán-dioxid bőrön történő átjutásának és sejtekre gyakorolt hatásainak vizsgálata

2. Dékány és mtsai. A környezetre veszélyes anyagok lebontása  és egészségünk védelme szempontjából     innovatív megoldások a vegyszermentes fertőtlenítés terén

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.