hirdetés

Orvosi jövedelmek Nyugat-Európában és az USA-ban

Az amerikai orvosok jövedelme a legmagasabb a világon, de nagyon sokba kerül a képzésük is.

hirdetés

A Medscape 7 ország: USA, UK, Franciaország, Németország, Spanyolország, Mexikó, Brazília orvosainak jövedelmét, kiadásait, képzési költségeit hasonlította össze.

Az összehasonlításból az derül ki, hogy az Egyesült Államokban dolgozók kétszer annyit keresnek, mint a rangsorban utánuk következő német orvosok, és 14-szeres annyit, mint a legrosszabban fizetett mexikóiak.

Az International Physician Compensation Report 2019 kiadványban a vizsgált országok orvosainak éves jövedelme (fizetések és  bónuszok, adózás előtt) USD-re átszámítva: USA 313.000, Németország 163.000, UK 138.000, Franciaország. 108.000, Spanyolország. 63.000, Brazília 58.000, Mexikó 22.000. Viszont a hivatás elsajátításának költségei is lényegesen eltérőek: az USA-ban évi 35.000, az UK-ban 11.000, Franciaországban 800, Németországban 600 dollár, míg Mexikóban és Brazíliában nem kell tandíjat fizetni. Ezek az összegek persze csak a tanulmányokra vonatkoznak, nem tartalmazzák a lakhatás, megélhetés költségeit, pl. Mexikóban egy lakás bérleti díja negyedannyi, mint az USA-ban.

Az USA-ban az orvosképzés időtartama 8 év, plusz 3-7 év a rezidencia. Az UK-ban 5-6 év a képzés, ami a szakorvos képzés időtartamától függően akár 12 évig is eltarthat. Legrövidebb a képzési idő Mexikóban, mindössze 4-5 év, plusz 2 év internship és gyakorlat. A legtöbb európai országban az orvosképzés 6 évig tart az egyetemeken, amihez néhány év speciális szakorvosi képzés társul.

A háziorvosi ellátásban (PC, primary care, vagy GP, general practice) a férfi orvosok jövedelme nagyjából mindenütt egyformán magasabb, mint az orvosnőké: az USA-ban 25%-kal, az UK-ban 26%-kal, Németországban 20%-kal, Franciaországban 21%-kal, Brazíliában 29%-kal, Mexikóban 23%-kal haladja meg a háziorvoslásban dolgozó orvosnők jövedelmét. A nemi különbségek a szakorvosok esetében még jelentősebbek: az Egyesült Államokban a férfi szakorvosok 372.000, a nők 280.000, az Egyesült Királyságban 149.000 vs 108.000, Németországban 172.000 vs 117.000 dollárt keresnek évente. Ez azt jelenti, hogy a férfi szakorvosok Németországban 47%-kal, Franciaországban 42%-kal, az UK-ban 38%-kal, az USA-ban 33%-kal, Braziliában 32%-kal, Mexikóban 24%-kal, végül  Spanyolországban 19%-kal többet keresnek, mint a szakorvosi végzettségű nő kollégáik.

Érdekes adat az is, hogy hetente hány órát töltenek betegeikkel a háziorvosok az egyes országokban. Legtöbb időt Franciaországban vannak betegeikkel: a férfi orvosok: 45 órát, az orvosnők: 43 órát hetente. Ezt követi az USA: férfiaknál 40 óra/hét, orvosnőknél 36 óra/hét. Legkevesebb a betegekkel töltött háziorvosi idő az Egyesült Királyságban a férfi háziorvosok: 33 órát, az orvosnők: 30 órát fordítanak egy hét során betegeik gyógyítására. A kiugró franciaországi adatok oka, részben az, hogy alig van háziorvos , így egy orvosra több beteg jut. Idén sok francia kórházban a sürgősségi osztályok orvosai és nővérei azért protestálnak, hogy csökkentsék az ágyak számát, mert ellátási nehézségeik vannak.

A betegek ellátása mellett a papírmunka is elég sok: Németországban az orvosok 59%-a, az UK-ban 57%-a, az USA-ban 56%-a, Franciaországban 52%-a, Spanyolországban 50%-a, Brazíliában 44%-a, Mexikóban 42%-a tölt el heti 10-24 órát az adminisztrációval.

A felmérésben arra is rákérdeztek, mennyire elégedettek az orvosok saját jövedelmükkel. Az USA-ban a férfiak 53%-a, az orvosnők 56%-a elégedett a jövedelmével, Németországban ezek az arányok 45% és 44%, az UK-ban 33% és 41%, Franciaországban 26% és 26%, Brazíliában 35% és 40%, Mexikóban 26% és 26%, végül Spanyolországban 16% és 13%. Ebben nincs semmi különös, hiszen a legmagasabb jövedelműek vannak leginkább megelégedve, míg a legkevesebbet keresők a legkevésbé. Természetesen minden országban vannak különbségek a háziorvosok és a szakorvosok megelégedettségének mértékében.

Munkakörülményeikkel már sokkal elégedettebbek a megkérdezett orvosok. Nagyon elégedett, illetve elégedett Németországban az orvosok 93%, az USA-ban 91%-a, Mexikóban 89%-a, az UK-ban 84%-a, Brazíliában 80%-a, Spanyolországban 73%-a, végül Franciaországban az orvosok mindössze 71%-a.

Az USA orvosainak 14%-a, az UK orvosainak 8%-a tartja hivatása legnagyobb kihívásának a hosszú munkaidőt, míg a francia, spanyol, brazil és mexikói orvosok 25-36%-a tartja a sok munkát nagy próbatételnek. A szabályok betartása Németországban és Franciaországban jelent nehézséget, míg Brazíliában és Mexikóban kevesebb gondot okoz. Az orvosok többsége (az USA-ban és Németországban 77%, az Egyesült Királyságban 61%) újra az orvosi pályát választaná.  

Források:

1. Frellick M. US physicians highest paid globally, but spend most for training. Medscape Medical News. September 18, 2019.

2. Medscape. International Physician Compensation Report 2019. Do US physicians have it best?

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.