hirdetés

Panitumumabbal együtt vagy a nélkül adott epirubicin, oxaliplatin és capecitabin az előrehaladott nyelőcső-gyomor rák kezelésében: dóziskereső vizsgálat a több központ bevonásával lefolytatott, prospektív, véletlen besorolásos II/III. fázisú REAL-3 vizsgálathoz

Célkitűzés
Az epirubicinből, oxaliplatinból és capecitabinból (EOC) álló kombináció az előrehaladott nyelőcső-gyomor rák standard kezelése. A panitumumab (P) teljesen humán immunglobulin G2 monoklonális antitest, amely az epidermális növekedési faktor receptora ellen irányul. Az EOC± panitumumab véletlen besorolásos vizsgálata (REAL-3) az előrehaladott és lokálisan előrehaladott nyelőcső-gyomor rákban azt fogja vizsgálni, hogy a P hozzáadása az EOC-hoz javítja-e a nyelőcső-gyomor előrehaladott adenocarcinomájában vagy nem differenciált carcinomájában szenvedő betegek túlélését.

Betegek és módszerek
A REAL-3 eredeti felépítésében az EOC standard dózisához (dózisszint [DL] + 1) adtunk hozzá 9 mg/kg P-t. Toxicitás miatt dóziscsökkentést végeztünk EOC + P DL – 1 szintre (epirubicin50 mg/m2, oxaliplatin 130 mg/m2, capecitabin 1,000 mg/m2/nap + P 9 mg/kg 3 hetente). Miután további toxicitást figyeltünk meg, a vizsgálatot módosítottuk, és két további EOC + P dózisszintet vontunk be. Az 1. ciklus alatt hetente mértük fel a dózislimitáló toxicitásokat (DLT, dose-limiting toxicity) 3 + 3. elrendezéssel. A betegeket véletlenszerűen 1:1 arányban soroltuk be az EOC ± P kezelésre.

Eredmények
Huszonkilenc beteget választottunk ki véletlenszerűen standard dózisú EOC (n = 13) vagy EOC + P kezelésre (n = 16) 2008. július és 2009. október között. Öt beteget DL + 1 szintenkezeltünk, és a 4. ciklusra ebből négy betegnél 3. súlyossági fokú hasmenés jelentkezett. DL– 1 szinten egy betegnek volt 3. súlyossági fokú hasmenése és 5. súlyossági fokú fertőzése. Három beteget DL – 3 szinten kezeltünk, majd hat beteget DL – 2 szinten anélkül, hogy dózislimitáló toxicitás jelentkezett volna.

Következtetések
Az EOC + P ajánlott dózisa 50 mg/m2 epirubicin, 100 mg/m2 oxaliplatin, 1,000 mg/m2/napcapecitabin és 9 mg/kg P háromhetente. Ezt a dózist választottuk ki a folyamatban lévô II/III. fázis REAL-3 vizsgálathoz.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Alicia F. C. Okines, Sue E. Ashley, David Cunningham, Jacqueline Oates, Andrea Turner, Janine Webb, Claire Saffery, Yu Jo Chua és Ian Chau
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.