hirdetés

Pozitív EMA vélemény a vutrisziránra

Az EMA-CHMP pozitívan véleményezte az örökletes transztiretin-mediált amiloidózis kezelésére szolgáló Amvuttra (vutriszirán) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) július 18-21-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg az örökletes transztiretin-mediált amiloidózis (hATTR) kezelésére szolgáló Amvuttra (vutriszirán, 25 mg szubkután injekciós oldat) készítményre (kérelmező: Alnylam Netherlands B.V.) A teljes indikáció szerint az Amvuttra hATTR-ben szenvedő, 1-es vagy 2-es stádiumú polineuropátiát mutató betegek kezelésére alkalmazható (az 1. stádiumban a beteg képes segítség nélkül járni, a 2. stádiumban a beteg még tud járni, de ehhez segítségre van szüksége). A készítményt kizárólag az amiloidózis kezelésében jártas orvos írhatja fel. A készítményre az EMA 2018. május 25-én ritka betegségek gyógyszere (orphan medicine) minősítést adott, a mostani engedélyezési folyamat során felülvizsgálják, hogy ez a státusz a jövőben is fenntartható-e.

A készítményt az Egyesült Államokban az FDA június 13-án már engedélyezte azonos márkanéven, a kérelmező itt is az Alnylam Pharmaceuticals Inc. volt.

 

A hatóanyagról (vutriszirán)

Az Amvuttra hatóanyaga, a vutriszirán egy duplaszálú kis interferáló RNS (siRNA), amely specifikusan a variáns és vad típusú transztiretin mRNS-t célozza meg. Az örökletes hATTR betegségben a TTR gén mutációja miatt a szervezetben felgyülemlik a hibásan termelődő, könnyen törő TTR fehérje, ennek képződését akadályozza meg géncsendesítéses módszerrel az Amvuttra, mely egy korábbi, már engedélyezett gyógyszer, az Onpattro (patiszirán) tökéletesített verziójának tekinthető. Az Onpattro-val szembeni előnye, hogy nagyobb stabilitásának köszönhetően nem három hetente intravénásan, hanem három havonta szubkután injekcióval kell adagolni. Az Alnylam az RNS interferencián alapuló géncsendesítés hatásmechanizmusú készítmények úttörője, már három engedélyezett szerük is a piacon van. (Az RNS interferencián alapuló géncsendesítés felfedezéséért Craig Mello és Andrew Fire 2006-ban orvosi Nobel-díjat kapott, előbbi az Alnylam egyik társalapítója.)

A vutriszirán alkalmazása során leggyakrabban tapasztalt mellékhatások a végtagfájdalmak és az ízületi fájdalmak voltak.

 

Klinikai vizsgálatok

Az EMA CHMP a készítmény hatásosságát és biztonságosságát a 164 beteg bevonásával végzett fázis III. HELIOS-A (NCT03759379) klinikai vizsgálat eredményei alapján értékelte. A HELIOS-A vizsgálatról részletesebben korábbi cikkünkben számoltunk be: Vutriszirán transztiretin-mediált amiloidózisban.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a júliusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 18-21 July 2022

CHMP summary of positive opinion for Amvuttra

FDA Approves Amvuttra (vutrisiran) for the Treatment of the Polyneuropathy of Hereditary Transthyretin-Mediated Amyloidosis in Adults

Alnylam Announces 3-Month Extension of Review Period for New Drug Application for Vutrisiran

Alnylam Presents Positive 18-Month Results from HELIOS-A Phase 3 Study of Investigational Vutrisiran in Patients with hATTR Amyloidosis with Polyneuropathy

Alnylam Announces U.S. Food and Drug Administration Acceptance of New Drug Application for Investigational Vutrisiran for the Treatment of the Polyneuropathy of Hereditary ATTR Amyloidosis

 

 

 

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.