hirdetés

Riasztó amerikai obesitási adatok

Az USA USA kilenc – leginkább déli - államában 2018-ban először fordult elő, hogy a felnőttek több mint 35%-a túlsúlyos volt.

hirdetés

Az érintett államok a következők: Alabama, Arkansas, Iowa, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, North Dakota és West Virginia. Igen nagyszámú elhízott lakos Oklahoma, Texas, Kansas, Tennessee, South Carolina, Indiana, Nebraska, Ohio államban, legkisebb az obes felnőttek aránya Kaliforniában, Massachusettsben, New Jerseyben, Coloradoban, Columbiában és Hawaii-n. Az egyes amerikai államok között Jelentős különbségeket mértek, pl. West Virginiában a lakosok 38,1%-a obes (BMI>30 kg/m²), ami közel 70%-kal több, mint a Colorado államban élők 22,6%-os obesitási aránya.

Dr. John Auerbach, a nonprofit Trust for America Health elnöke és ügyvezető igazgatója a 2019. szeptember 12-én megjelent tanulmányban kifejtette, hogy „a legújabb adatok szerint a nemzeti obesitási krízis egyre romlik”.

A 2019 szeptemberében megjelent tanulmány a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Behavioral Risk Factor Surveillance System és a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) legújabb adatai alapján készült. Különösen aggasztó, hogy az elhízottak aránya 50 éve folyamatosan emelkedik. Míg 2012-ben Amerika egyetlen államban sem érte el az obes felnőtt lakosság aránya a 35%-ot, 2013 és 2018 között viszont a felnőtt obesitas statisztikailag szignifikánsan növekedett 33 államában, míg nem 2017-re már 7, idén pedig 9 államban emelkedett 35% fölé az elhízott felnőttek aránya.

Dr. John Auerbach, a nonprofit Trust for America Health elnöke és ügyvezető igazgatója elnöke is aggasztónak tartja, hogy míg 1999-2000-ben a gyermekek 13,9%-a, a felnőttek 30,5%-a volt obes (BMI >30 kg/m²), 2015-2016-ban ez az arány már 18,5% illetve 39,6%volt, ami egy sor egyéb egészségügyi problémát hoz magával. Az összes felnőtt férfi 37,9%-a, az összes felnőtt nő 41,1%-a elhízott. Különbség van a városi és a vidéki lakosság obesitási arányai között is: míg a nagyvárosokban az ott élők 28,7%-a, addig vidéki lakosok 34,2%-a elhízott. Lényeges eltérések vannak az iskolázottság szerint is: a főiskolai végzettségű felnőttek 22,2%-a, a rövidebb tanulmányokat folytatóknak viszont 35,5%-a obes. A keresetek szerint is jelentős különbségek állapíthatók meg: míg a szövetségi szegénységi létminimum (FPL, federal poverty line) 400%-ánál nagyobb jövedelemmel rendelkezőknél 29,7%-os az elhízottság aránya, addig az FPL 100-400%-át keresők 42,6%-a az elhízott.

„Az utóbbi 30 évben felnőtteknél 70%-kal, gyermekeknél 88%-kal megnőtt az obesitas aránya.” Az obesitas még nagyobb problémát jelent a kisebbségek és az előnytelen helyzetben lévők számára. A feketék és a latínók az egészségtelen táplálkozási reklámok célpontjai, ráadásul lakókörnyezetükben alig van lehetőség fizikai aktivitásra, alig vannak biztonságos parkok, sétára, biciklizésre, tornára alkalmas területek. A felnőttek között a latínók 47%-a, a feketék 46,8%-a obes, szemben a fehérek 37,8% és az ázsiaiak 12,7%-ával. A gyermekek körében is etnikai különbségeket mutat az elhízottsági arány: a latínó gyermekek 25,8%-a, a feketék 22%-a, a fehérek 14%-a és az ázsiaiak 11%-a kövér.

Vannak próbálkozások a trend megfordítására, pl. a Women, Infants and Children (WIC) speciális táplálkozási programjának köszönhetően a 2010-es 15,9%-os értékről 2016-ra 13,9%-ra csökkent a gyermekek obesitása. A cukrozott üdítőitalok megadóztatása (pl. Berkeley-ben (Kalifornia) unciánként 1 cent, Philadelphiában (Pennsylvania) unciánként 1,5 cent) hasznosnak bizonyult, az adó bevezetése után csökkent a forgalmuk.

A beszámoló 31 javaslatot fogalmaz meg a szövetségi, állami, és helyi közigazgatások számára, melyekből álljon itt néhány kiragadott példa. Vezessék be a WIC speciális táplálkozási programját a 2 éve szült anyukák és a 6 évesnél idősebb gyermekek számára. Mindenütt adóztassák meg a cukrozott italokat és az adóból származó többlet bevételt használják fel a szociális egyenlőtlenségek kiegyenlítésére. Lépjenek fel erőteljesebben az egészségtelen táplálékok reklámjai ellen. Vezessenek be szövetségi programokat a tanuló ifjúság fizikai nevelésére, és az iskolai étkeztetés legyen egészségesebb. Legyen kötelező az élelmiszerek összetételének feltüntetése. Az éttermek is tüntessék fel a felszolgált ételek összetételét.Az egészégbiztosítások fedezzék az obesitást megelőző szolgáltatások árát.   

Források:

1. Busko M. Historic high as obesity exceeds 35% in nine US states. Medscape Medical News. September 16, 2019.

2. The state of obesity: better policies for a healthier America 2018. Published Sept 12, 2019.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.