hirdetés

SARS-CoV-2 sejtbe jutását segítő fehérje

A vimentin sejtfelszíni fehérje segíti, hogy a SARS-CoV-2 a tüskefehérje az ACE2 receptoron keresztül, bejusson a megtámadott sejtekbe.

hirdetés

Egy új kutatás szerint amikor a SARS-CoV-2 tüskefehérjéje révén az ACE2 receptoron keresztül betör a sejtekbe, bejutását egy második sejtfelszíni fehérje, a vimentin könnyíti meg, valószínűleg azáltal, hogy hidat képez a vírus és az ACE2 receptor között.

Bonyolult analitikai kémiai technikák segítségével a kutatók megfigyelték, hogy a vimentin a koronavírus felszínén lévő tüskefehérjéhez kötődik, és a látottak alapján feltételezik, hogy ez a sejtfelszíni fehérjemolekula egyben az ACE2 fehérjéhez is kapcsolódhat. In vitro kísérletekben azt látták, hogy ha mind a vimentin, mind az ACE2 jelen van, a vírus fokozott mértékben képes bejutni az ereket bélelő sejtekbe. A PNAS-ban megjelent közlemény szerint a vimentin depléciója jelentősen csökkenti az emberi sejtek SARS-CoV-2 megfertőzöttségét. A Bostoni Egyetem Orvostudományi Karának cikket jegyző munkatársai azt is közölték, hogy az Abcam Plc által kifejlesztett monoklonális antitest blokkolja a vimentin vírushoz való kötődését, és ezzel megakadályozza a vírus bejutását a sejtekbe. A vimentin megtalálható a szívet bélelő sejtekben, a tüdő légzsákjaiban és az orrban is.

"A vimentin pontos szerepének felderítése a vírus sejtekbe történő bejutásában és fertőzés kialakulásában természetesen további vizsgálatokat igényel" – közölték a kutatók, akik remélik, hogy eredményeik alapján új vírusellenes gyógyszerek fejleszthetőek, amelyek megakadályozzák, hogy az ACE2 receptor és a vimentin kölcsönhatásba lépjen a koronavírussal.

 

Forrás: PNAS, online January 25, 2022.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.