Szívinfarktus ellátása a COVID-19 járvány alatt

Az amerikai szakmai társaságok közös ajánlást fogalmaztak meg a COVID-19 pandémia során akut miokardiális infarktust szenvedett betegek szisztémás kezeléséről.

Az American College of Cardiology (ACC), az American College of Emergency Physicians (ACEP), valamint a Society for Cardiovascular Angiography & Interventions (SCAI) szakmai társaságok 2020. április 20-án jelentették meg a Journal of the American College of Cardiology folyóiratban közös javaslatukat a COVID-19 során akut miokardiális infarktust szenvedett betegek szisztémás kezeléséről.

Az ST-szegment elevációval járó szívinfarktus (STEMI) standard kezelése a COVID-19 pandémia során is a perkután koronária intervenció (PCI), amit az arra alkalmas intézetek kijelölt szívkatéteres laboratóriumaiban kell végezni, ahol javasolt a beavatkozást végző szakemberek számára a személyi védőeszközök (PPE) viselése. Az olyan kórházakban, ahol nem áll rendelkezésre PCI labor, fibrinolitikus kezelést kell alkalmazni. Fibrinolízist kell alkalmazni olyan speciális esetekben is, amikor primér PCI nem végezhető, vagy épp nem a PCI a „legjobb választás”. A SCAI és egyben az ajánlásokat megfogalmazó szakértői bizottság elnöke, Dr. Ehtisham Mahmud (University of California, San Diego) megjegyezte, hogy a klinikusoknak tudomásul kell venniük, hogy COVID-19 alatt a kardiovaszkuláris történések igen „komplexek” az akut miokardiális infarktus (AMI), a STEMI-t utánzó miokarditisz, a stressz kardiomiopátia, a nem iszkémiás kardiomiopátia , a koronária spazmus, és a nem specifikus szívizom-károsodás esetén. ST-eleváció esetén (COVID-hoz társuló miokarditiszt is beleértve) a sürgősségi osztályon mindenre kiterjedő differenciál diagnózis felállítása szükséges, mielőtt a perfúziós megoldás mellett döntenénk.

Hemodinamikai instabilitás, vagy folyamatosan fennálló iszkémiás tünetek hiányában az ismerten COVID-19 fertőzött (vagy fertőzés gyanús) nem STEMI-s betegek leginkább kezdeti gyógyszeres stabilizációval kezelendők. A személyzetnek „kötelező személyi védőfelszerelést (PPE) viselnie a COVID-19 pandémia alatt végzett összes invaziv beavatkozás során”, és ki kell terjeszteni a SARS-CoV-2 tesztelést minden szívinfarktusos beteget fogadó osztály számára.

A szöveget megfogalmazók szerint nagyon fontos tájékoztatni a lakosságot arról, hogy a szociális távolságtartás fontosságáról, hogy a koronavírus-expozíciót a minimumra tudjuk csökkenteni. És arról is, hogy akut szívpanaszok esetén forduljanak sürgősségi ellátást végző centrumokhoz,.

Forrás:

Mahmud E, Dauerman HL, Welt FGP, et al. Management of acute myocardial infarction during the COVID-19 pandemic. J Am Coll Cardiol. 20 April 2020. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.04.039.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.