hirdetés

Szkizofrénia testvérekben

A szkizofrénia kialakulásában is fontos szerepe van a genetikai tényezőknek, a betegek testvérei egy új vizsgálat szerint különösen veszélyeztetettek.

hirdetés

A mentális megbetegedések kialakulásának kockázata igen magas: az Európai Únió népességének mintegy 38 %-a, közel 164,8 millió ember érintett minden évben (European Neuropsychopharmacology). A  leggyakrabban szorongásos megbetegedések, alvászavarok, depresszió, szomatoform betegségek, alkohol- és drogfüggőség formájában. E meglepően magas szám oka, hogy az adatot közzétevő vizsgálatban először vették számba a kisgyermek- és serdülő és igen időskori megbetegedéseket is.

A genetikai tényezők meghatározására Mark Weiser és munkatársai Shebe Orvosi Központban (Ramat Gan, Izrael) azt kutatták, hogy 6111 szkizofrénia, bipoláris betegség vagy depresszió miatt kezelt izraeli beteg testvéreiben milyen mértékben fordulnak elő bármilyen természetű mentális betegségek. Kontrollként a betegcsoporttal azonos életkorú és nembéli megoszlású 74 900 kontrollszemély adatait vették számba, ezek az adatok az izraeli népességregiszterből származtak, ahol a születés, halás, házasodás és válás időpontját is rögzítik.

Az idei bécsi Európai Neuropszichofarmakológus kongresszuson ismertetet eredményei szerint a szkizofréniában szenvedők testvéreiben az átlagpopulációhoz képest 10-szeres a szkizofrénia, 6-8-szoros a szkizoaffektív betegségek és 7-20-szoros a bipoláris betegségek kialakulási gyakorisága az átlagnépességhez képest. 

De nem csak a szkizofrénia növeli a testvérekben előforduló mentális betegségek kockázatát, a bipoláris betegek testvéreiben 4-szer nagyobb a bipoláris betegség, szkizofrénia vagy egyéb pszichiátriai betegségek (szorongásos megbetegedések, poszttraumatikus stressz szindróma, táplálkozási zavarok, disszociatív betegségek, alkalmazkodási-, fejlődési- és személyiségzavarok) kialakulásának kockázata az átlagnépességhez képest. A depresszió miatt kezeltek testvéreiben is nő a szkizofrénia és más pszichiátriai betegségek kialakulásának esélye.

Az eredmények klinikai jelentősége, hogy a pszichiátriai betegeket gondozó egészségügyi dolgozók a betegek testvéreire nagyobb gondot és figyelmet fordítva időben felismerhetik a megbetegedésekre figyelmeztető jeleket és megtehetik a szükséges intézkedéseket. A kutatás számára pedig azt jelzi, hogy számos mentális betegségnek közös genetikai eredete van.

A mentális betegségek a genetikai érzékenység és környezetei stresszorok pl. gyermekkori súlyos trauma vagy nagymértékű stressz kölcsönhatása révén alakul ki. Már korábban is ismert volt a pszichiátriai betegségek erős genetikai meghatározottsága. Azt is kimutatták például, hogy az egyik szülő szkizofréniás megbetegedése az átlagpopulációhoz képest 13-szorosára növeli a gyermekek szkizofrénia kockázatát. A bipoláris betegek első fokú rokonaiban 10-szeres a bipoláris betegség és 3-szoros a depresszió kialakulásának kockázata, a depresszió öröklődésének kockázata becslések szerint 35%. Úgy tűnik, hogy számos mentális betegség hátterében azonos gének meghibásodása áll, a szkizofrénia, a bipoláris betegség és a depresszió között jelentős a genetikai átfedés, a közelmúltbeli vizsgálatok pedig hasonló agyi anatómiai eltéréseket igazoltak a betegségek esetén.  

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.