hirdetés

Táplálékkiegészítőkkel is tönkretehetjük a májunkat

A táplálékkiegészítők és számos, korábban gyógyhatásúként reklámozott készítmények okozta májkárosodás ma már háromszor gyakrabban fordul elő, mint 10 évvel ezelőtt.

hirdetés

A legismertebb májenzimek - az alanin transzamináz (ALT, azaz GPT) és az aszpartát transzamináz (AST, azaz GOT) – szintjének enyhe emelkedésének oka az alkoholos eredetű elzsírosodás, a (nem alkoholos eredetű) zsírmáj, a gyógyszerekkel és egyéb anyagokkal kapcsolatos májkárosodás, a hemokromatózis, és nem utolsó sorban a vírusos eredetű hepatitis (B és C).

Az Amerikai Egyesült Államokban egy külön szervezet (Drug-Induced Liver Injury Network = DILIN) tanulmányozza a konvencionális gyógyszerek, valamint a növényi készítmények és a táplálékkiegészítők (herbals and dietary supplements = HDS) rendszeres használatának a májra gyakorolt hatását. Az orvosok és a kutatók már korábban is, de 2012-ben és 2013-ban ismételten és nyomatékosan felhívták a figyelmet arra, hogy a testépítők (bodybuildig) által használt „táplálékkiegészítők” előkelő helyet foglalnak el a hepatotoxikus anyagok listáján (Helwick, Tucker).  Dr. Mary Rinella (Northwestern University in Chicago) a 2013-as Liver Meetingen megjegyezte, hogy az ilyen készítményekre távolról sincsenek olyan szigorú szabályok, mint a gyógyszerekre, így csomagolásaikon sem mindig tüntetik fel valamennyi összetevőjüket. Egy 2013-as felmérés szerint a vizsgált készítmények 59%-a olyan anyagokat is tartalmazott, amelyeket nem említettek a csomagoláson (Newmaster).

A dr. Victor J. Navarro vezette csoport a DILIN keretein belül 2004 és 2013 között 8 centrumban vizsgálta a gyógyszerek és a HDS-ek hepatotoxikus hatásait és azok kimenetelét. Kiemeltek 839 olyan májkárosodott személyt, akik megbetegedését vélhetően a HDS-ek  vagy a gyógyszerek rendszeres használata okozta (az acetaminophen eredetű májkárosodásos eseteket nem vették be ebbe a vizsgálatba). Az összes esetből 709 esetben gyógyszerek okozták a májelváltozásokat, 45 esetben testépítő szerek, és 85 esetben pedig egyéb (nem a testépítésben használatos) táplálékkiegészítők. A megfigyelt 10 éves periódusban a HDS szerek által okozott májkárosodások aránya az összes májkárosodáson belül a kezdeti 7%-ról 20%-ra, azaz gyakorlatilag a háromszorosára emelkedett.

A kutatók a termék jelzése és az Interneten fellelhető adatok alapján különböztették meg a testépítő szereket és az egyéb táplálékkiegészítőket. A testépítő szerek feltüntetett  – de persze alig ellenőrizhető – leggyakoribb összetevői az anabolikumok, a glutamin-alfa-ketoglutarát, az L-alfa glicero-foszfokolin, a kavalaktonok, a szója-lecitin, a ginzeng, a különféle távol-keleti dallamos nevű füvek és kivonatok, míg a táplálékkiegészítők leginkább multivitaminokat, kalciumot és halolajakat tartalmaztak. Az alkalmazott szer és a májkárosodás közötti ok-okozati összefüggéseket szakértők segítségével mérték fel.

A DILIN vizsgálatba azok a betegek kerültek be, akiknél az alanin aminotranszferáz, aszpartát transzamináz, vagy az alkalikus foszfatáz bármilyen emelkedésével kísért sárgaság vagy valamilyen koagulopátia jelentkezett. Bevonták a vizsgálatba azokat a betegeket is, akiknél sem sárgaság, sem koagulopátia nem volt kimutatható, de az alanin aminotranszferáz vagy az aszpartát transzamináz a normál felső érték ötszörösére emelkedett. Természetesen kizárták azokat a betegeket, akiknél a májkárosodás hatóanyagoktól függetlenül (pl. hepatitis miatt) jött létre, így maradt 45 „testépítéssel összefüggő” és 85 „testépítéssel nem összefüggő” eset. Végül tehát 130 személy (az összes 15,5%-a) szerepelt az elemzésben.

A testépítéssel összefüggő szerek miatt májkárosodottak (fiatal férfiak) között a sárgaság hosszantartóan jelentkezett, átlagosan 91 napig tartott, de nem került sor halálesetre, és nem volt szükség májtranszplantációra sem. A többi HDS kiegészítőket használó májkárosodott betegnél (leggyakrabban középkorú nőbetegek) gyakrabban végződött a betegség halállal, illetve gyakrabban volt szükség végső megoldásként májtranszplantációra (13% szemben a gyógyszeresen májkárosodottak 3%-ával, p<0,05). A közlemény szerzői végül megállapították, hogy a növényi készítmények és a táplálékkiegészítők által okozott májkárosodások aránya jelentősen növekedett az utóbbi években. A „testépítéssel nem összefüggő” májkárosodások jóval súlyosabbak a „testépítéses”, vagy a gyógyszeres májkárosodásoknál – melyet azok kedvezőtlen végső kimenetele is jól tükröz.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Medscape Medical News 

3. Medscape Medical News 

4. BMC Medicine

5. Hepatology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.