hirdetés

Tudnivalók a hiperhidrózisról

A fokozott verejtékkiválasztás okai különfélék, de minden esetben jól kezelhetők, csak meg kell ismertetni a lakossággal a terápia lehetőségeit.

hirdetés

A fejtetőn, a hónaljban, a lágyékhajlatokban és a végtagokon sűrűbben előforduló ekkrin verejtékmirigyek fő feladata az, hogy fenntartsák a hőháztartást, és mellékesen excretálják a toxinokat és a gyógyszerek lebomlási termékeit. A hiperhidrózis egy olyan állapot, amikor a verejtékmirigyek az élettaninál több verejtéket választanak ki. Anatómiailag a hiperhidrózis lehet fokális (lokalizált), vagy generalizált. Etiológiailag alapvetően kétféle eredetű lehet: primer (idiopátiás), vagy szekunder (gyógyszerek, vagy alapvető metabolikus, endokrin, fertőzéses vagy neurológiai betegségek által okozott).

A másodlagos hiperhidrózist az alapjául szolgáló betegeség kezelésével, vagy az azt kiváltó gyógyszer abbahagyásával lehet megszüntetni. Ezzel ellentétben a primer hiperhidrózis általában öröklött, a normál ekkrin mirigyek ilyenkor az aberráns autonóm idegi stimulációkra adott válaszul túl nagy mennyiségű verejtéket választanak ki, valószínűleg a hiperhidrotikus személyek szimpatikus ganglionjainak kóros működése miatt. A primer hiperhidrózis általában már gyermekkorban jelentkezik és egy életen át jelentős szociális, emocionális és foglalkozással járó kellemetlenségeket okoz. Szerencsére kezelésére egyre több lokális és szisztémás szerrel rendelkezünk. Az alábbiakban olvasható 5 fontos, a hiperhidrózissal kapcsolatos tudnivaló:

1. Jóval gyakoribb, mint gondolnánk. A betegség egyes becslések szerint a lakosság lakosságának kb. 4,8%-át érinti, annyit, mint a psoriasis. A betegek 70%-a panaszkodik legalább egy testtájék túlzott verejtékezésére, de csak 51% fordul ezzel a problémával azonnal szakemberhez: az International Hyperhidrosis Society 2014-es felmérése szerint a betegek általában csak 10 évvel a panaszok megjelenése után kérnek orvosi segítséget, ilyen módon csak a populáció 1,0-1,6%-ánál igazolható a hiperhidrózis előfordulása. Mivel a primer hiperhidrózis serdülőkorban, vagy fiatal felnőttkorban jelenik meg, felnőttkori jelentkezésének valamilyen külső, másodlagos oka van.

2. A helyileg alkalmazott izzadásgátlók megakadályozzák az enyhe és mérsékelt erősségű hiperhidrózist – és nem csak a hónaljban. Elsődleges idiopátiás hiperhidrózisról van szó, ha legalább 6 hónapja másodlagos ok nélkül erős verejtékezés észlelhető, rendszerint stressz és hőség esetén, és ez a túlzott verejtékezés éjszaka megszűnik. A helyileg alkalmazott alumínium és cirkónium izzadásgátlók enyhe és mérsékelt fokális hiperhidrózisban (tenyér, talp, hónalj) sót képezve elzárják a verejtékmirigyek kivezető csöveit. Lehetőleg száraz bőrre javasolt alkalmazni őket naponta, de pirosság, égő érzés, viszketés, hámlás esetén ritkábban. Biztonságosak, mérsékelt tünetek esetén meglepően (kb. 87%-ban) hatásosak. A receptre felírt izzadásgátlók rendszerint magasabb koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagokat. Ha a boltban vásárolt szer nem hat, lehet, hogy csak dezodoráló szerről van szó, és nem izzadásgátlóról, ilyenkor szakember tanácsát érdemes kikérni.

3. Izzadásgátló kendő hónalji verejtékezésre. A glikopirronium és az oxibutinin orálisan hatásos antikolinerg szerek évtizedek óta használatosak mérsékelt, vagy súlyos hiperhidrózis kezelésére. A fokális hiperhidrózis kezelésére az 1%-os glikopirronium krém és a 10%-os oxibutinin gél alkalmas. Az FDA által a napokban befogadott 3,75%-os GT kendő (glikopirronium tosilát) naponkénti alkalmazása az ATMOS-1 és az ATMOS-2 vizsgálatok szerint kiváló eredményekkel jár a placebóhoz képest.

4. Az izzadás részletei. A „terápiás piramis” felépítéséhez ismerni kell az izzadás helyét, mértékét. A primer hiperhidrózist jellemzően helyi izzadásgátlókkal és/vagy antikolinerg szerekkel kezdik kezelni. Ezekhez hozzáadhatnak célzott botulinum A toxin injekciókat (hónalj, tenyér, talp), kezelhetik a tenyeret-talpat iontoforézissel, a hónaljat mikrohullámú „termolízissel”, felírhatnak orális antikolinerg szereket. Minden beavatkozás előnyökkel és hátrányokkal is járhat: pl. a botulinum A toxin 6-8 hónapig hatásos, de drága és fájdalmas, izomgyengeségeket is okozhat. A kezek és lábak iontoforézise során az izzadságmirigyeket átmenetileg leállító oldatba helyezik a végtagot, de rendszerint a gyermekeken végrehajtott beavatkozás időigényes, kellemetlen és eredményei is változatosak. A hónalj mikrohullámú „termolízisének” hatása legalább 12 hónapig tart, de drága és duzzadással, érzékenységgel, bőr alatti csomókkal járhat. Az endoszkópiás mellkasi szimpatektómia súlyos esetekben jön csak szóba, de kardiális, pulmonális, neurológiai szövődményet okozhat, és igen gyakran kompenzatórikus verejtékezés jelenik meg az előzőektől eltérő helyeken. Az orális antikolinerg szerek xerosztomiával, xeroftalmiával, ortosztatikus hipotenzióval, ritkán vizelet- és széklet-problémákkal járnak.

5. Mondd, hogy „eddig volt” és ne hallgass tovább a verejtékezésről! A serdülőkor előtt 0,6%-ban, serdülőkorban 1,6%-ban kialakuló hiperhidrózis súlyosan befolyásolja a gyerekek szociális, érzelmi, iskolai életét. De a felnőttkor sem mentes a problémáktól. Meg kell ismertetni a lakossággal a kezelési lehetőségeket. A modern kezelések birtokában már nem kell elviselni és eltitkolni a fokozott verejtékezést, hanem igénybe kell venni a hatásos módszereket.    

 

Forrás: Medscape Dermatology > Viewpoints

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.