hirdetés

Tüdőfél eltávolítás kis metszésből

Cambridge-ben egy előrehaladott tüdőrákban szenvedő 74 éves férfin világon először végeztek teljes tüdőeltávolítást egy hasi „gomblyuk” metszésből.

hirdetés

Egy előrehaladott tüdőrákban szenvedő 74 éves férfin hajtották végre Cambridge-ben a világon először azt a teljes tüdőeltávolítást (pneumonektomiát), melyet a hasfalon ejtett kis metszésből végeztek. Az úttörő technikát

Dr. Giuseppe Arese PhD (Royal Papworth Hospital, Cambridge, UK) és munkatársai 2019. novemberében végezték el az Egyesült Királyság egyik vezető kórházában kidolgozott műtétet a szegycsont processus xiphoideusa (a szegycsont legalsó része, „kardnyúlványa”) alatt ejtett metszésből, de a beavatkozás részleteit csak most hozták nyilvánosságra. A közel három órás műtét során –a szokásos mellkasi műtétek időtartamának fele alatt – a sebészek kb. 5 cm-es bemetszést végeztek a hasfal izmai között, ilyen módon elkerülve a nagy mellkasi feltárást és megkímélve a bordaközti idegeket. Ezen a szűk nyíláson keresztül bejuttatott kamera segítségével távolították el a jobb tüdő összepréselt szöveteit. A műtét során az anaestheziológusok biztosították a beteg spontán légzését, a szokásos dinitrogén-oxid-oxigén keverékkel és sevofluránnal, azaz nem volt szükség a beteg intubálására és nem használtak opioidokat sem, ezzel csökkenteni lehetett a respiratórikus komplikációk kockázatát.

A betegnek a jobb tüdőben két daganata volt: az egyik két lebeny között, a másik a felső lebenyben, ilyen módon csak a jobb tüdőfél teljes eltávolítása, a pneumonektómia jöhetett szóba (a daganat 3B stádiumú volt). A „subxiphoid” megközelítésről elmondta, hogy a kisméretű hasi megnyitás segítségével csökkenteni lehet a műtéti megterhelést, melyet tovább csökkentett az altatási-érzéstelenítési technika, ilyen módon a lábadozás gyorsabbá és biztonságosabbá vált. A Sunday Times-nak Dr. Chinmay Patvardhan, a Royal Papworth kóház konzultáns anaestheziológusa kifejtette, hogy ez az új eljárás „megváltoztatta az eddigi játékszabályokat”. A műtétet vezető sebész, Dr. Aresu magasztalta a műtétet végző csapatot, melynek tagjai között az Egyesült Királyságbeli szakemberek mellett Olaszországból, Indiából, Litvániából, Ghánából és a Fülöp szigetekről jött sebészek, anaestheziológusok, ápolónők, dietetikusok, radiológusok, adminisztrátorok is voltak.

A brit Szív- és Mellkassebészek Társasága (Society for Cardiothoracic Surgery, London, UK) elnöke, Dr. Richard Page egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a jövőben meg fogják találni a mellkassebészetben ennek a műtéti technikának a szerepét és helyét. A bordák közötti behatolás egyik problémája az, hogy a bordák között igen érzékeny bordaközi (intercostális) idegek futnak, ezért egy kicsiny, bordák között ejtett bemetszés is jelentős fájdalommal jár, amely rendszerint csak pár napig tart, de egyes betegeknél akár hetekig, vagy hónapokig is fennmaradhat.

A beteg, Mr. Raymond Page egy Peterborough-ban (UK) élő, 74 éves nyugdíjas tejesember volt, aki már túlélt egy hólyagdaganatot. Elmondta, hogy különlegesnek érzi magát, hogy egy ilyen úttörő műtétben vehetett részt, bár kissé megszeppent, amikor megismertették a technikai részletekkel. A műtét utáni napon köhögéskor érzett némi mellkasi fájdalmat, de néhány nap múlva már sétált és jól mozgott – amit a szakemberek nem is reméltek. Georgina Howell, aki mellkasi onkológiai speciális nővér a Royal Papworth kórházban, elmondta, hogy a műtét utáni ilyen gyors felépülés egészen „bámulatos” és azelőtt még soha nem láttak ilyen jókedvűen csevegő beteget az intenzív osztályon. Kórházi tartózkodását 10 naposra tervezték,  de már 6 nap után hazaengedték. Felesége elmondta, hogy férje műtétet követő lábadozása során szinte elsőként azt panaszolta, hogy „a kórházi parkolás nagyon drága.”

Forrás:

Davenport L. World first: complete lung removal by keyhole surgery. Medscape Medical News > Oncology News. January 31, 2020.

 

nincs kapcsolódó

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.