hirdetés

Új enzimpótló készítmény Niemann-Pick betegség kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a Niemann-Pick betegség A/B és B típusának kezelésére szolgáló Xenpozyme (olipudáz alfa) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) május 16-19-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a Niemann-Pick betegség (savi szfingomielináz hiány, Acid Sphingomyelinase Deficiency [ASMD]) A/B és B típusának kezelésére szolgáló Xenpozyme (olipudáz alfa, 20 mg por infúziós oldathoz) készítményre (kérelmező: Genzyme Europe BV). A teljes indikáció szerint a Xenpozyme enzimpótló terápiaként javallott a savi szfingomielináz-hiány (ASMD) nem központi idegrendszeri (CNS) manifesztációinak kezelésére A/B vagy B típusú Niemann-Pick betegségben szenvedő gyermekkorú és felnőtt betegeknél. A készítményt kizárólag az ASMD vagy egyéb örökletes anyagcsere-betegségek kezelésében jártas orvos írhatja fel. Az infúziót kizárólag olyan egészségügyi intézményben szabad beadni, ahol azonnali hozzáférés biztosított az esetlegesen fellépő súlyos reakciók, például szisztémás túlérzékenységi reakciók ellátására.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2015-ban áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) minősítéssel látta el a készítményt, majd 2022. márciusának végén biológiai gyógyszerjelölt készítményként (BLA) engedélyezésre befogadta. A jóváhagyási folyamat elsőbbségi eljárás (priority review) keretében zajlik, melynek lényege, hogy a 10 hónapos normál ügymenettel szemben a hatóság 6 hónap alatt elbírálja a szert, ezért a Xenpozyme már ősszel forgalmazási engedélyt kaphat. Ehhez nagyon hasonló gyorsított eljárással (SAKIGAKE) vizsgálják a készítmény Japánban is.

 

A készítmény hatóanyagáról (olipudáz alfa)

A Xenpozyme hatóanyaga az olipudáz alfa (ATC kód: A16AB25), egy rekombináns humán savi szfingomielináz, mely az enzimhiányban szenvedő betegek számára külső enzimforrásként szolgál. A készítmény alkalmazása során leggyakrabban tapasztalt mellékhatások a fejfájás, láz, csalánkiütés, hányinger, hányás, hasi fájdalom, izomfájdalom, viszketés és a C-reaktív fehérje szintjének emelkedése voltak.

 

Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

A CHMP a forgalomba hozatali engedélyre vonatkozó ajánlását három klinikai vizsgálat kedvező eredményeire alapozva hozta meg. Az első egy randomizált, placebo-kontrollos, pivotális vizsgálat volt, amelyet 36 felnőtt, B és A/B típusú ASMD-ben szenvedő beteg bevonásával végeztek. A második, egykaros vizsgálatban 20 betegnél (4 serdülő, 9 gyermek, illetve 7 csecsemő) a gyermekgyógyászati javallat alátámasztása érdekében értékelték a szert, ennek fő szempontjai a biztonságosság, a farmakokinetikai jellemzők meghatározása és a hatásosság bizonyítása voltak. Mindkét vizsgálat a tüdőfunkció javulását, valamint a lép- és májtérfogat csökkenését mutatta ki, ami a készítmény klinikai hatásosságára utal. Egy további hosszú távú utánkövetési vizsgálat is folyamatban van, a hosszabb távon végzett kezelés biztonságosságának és hatásosságának értékelésére. Ebben a vizsgálatban összesen 67 ASMD-s beteg vesz részt (47 felnőtt és 20 gyermek).

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a májusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 16-19 May 2022

CHMP summary of positive opinion for Xenpozyme

First therapy to treat two types of Niemann-Pick disease, a rare genetic metabolic disorder

Olipudase alfa shown to provide sustained improvement across multiple clinical manifestations of ASMD

FDA grants breakthrough therapy designation to Genzyme's Olipudase Alfa

Press Release: Xenpozyme® (olipudase alfa) approved in Japan, first and only approved therapy indicated to treat acid sphingomyelinase deficiency

Sanofi's rare disease drug hits endpoint, teeing up 2021 filing

Sanofi : Positive topline results demonstrated by olipudase alfa, first and only investigational therapy in late-stage development for acid sphingomyelinase deficiency

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.