hirdetés

Új Janus-kináz gátló atópiás dermatitisz kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az atópiás dermatitisz kezelésére szolgáló Cibinqo (abrocitinib) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) október 11-14 -i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg az atópiás dermatitisz kezelésére szolgáló Cibinqo (abrocitinib, 50, 100 és 200 mg-os filmbevonatú tabletta) készítmény engedélyezésére (kérelmező: Pfizer Europe MA EEIG). A teljes indikáció szerint a Cibinqo középsúlyos-súlyos atópiás dermatitisz kezelésére használható szisztémás terápiára alkalmas felnőtt betegekben.

A készítményt csak atópiás dermatitisz kezelésében jártas szakorvos írhatja fel.

A Cibinqo szeptember 10-én forgalmazási engedélyt kapott az Egyesült Királyságban az NHS részéről. Az Egyesült Államokban viszont az FDA 2021 szeptemberében biztonságossági aggályokra hivatkozva későbbre halasztotta a szer engedélyezését. Fontos megjegyezni, hogy nem kifejezetten a Pfizer készítményével szemben emeltek kifogásokat, hanem a teljes gyógyszerosztály, azaz a JAK-gátlók esetében véltek felfedezni szívvel kapcsolatos, onkológiai és vérrögképződési problémákat. Ez az aggály az összes JAK-gátlóval szemben fennáll az FDA részéről, függetlenül attól, hogy az adott szer a Janus-kinázok családjának mely tagját célozza – a Cibinqo-t specifikusan JAK1-gátlónak tervezték, akárcsak a Rinvoq-ot (upadacitinib, AbbVie), de az FDA szerint az óvatosság a Pfizer másik terméke, a JAK3-gátló Xeljanz (tofacitinib) valamint az Eli Lilly által forgalmazott Olumiant (baricitinib) is indokolt, nagyobb dózisok esetén mindenképp.

 

A hatóanyagról (abrocitinib)

A Cibinqo hatóanyaga, az abrocitinib (ATC kód: D11AH) egy Janus-kináz gátló 1 (JAK1) gátló. A Janus-kinázok (JAK) enzimek a sejt felszíni receptoraiból származó intracelluláris jeleket alakítják át számos, a haemopoesisben, gyulladásban és immunműködésben szerepet játszó citokin és növekedési faktor számára (pl. interleukin (IL)-4, IL-13, IL-31 és interferon gamma). Az intracelluláris jelátviteli úton a JAK enzimek foszforilálják és aktiválják az ún. STAT-okat (signal transducers and activators of transcription), amelyek aktiválják a génexpressziót a sejten belül. Az abrocitinib modulálja ezeket a jelátviteli utakat a JAK1 enzimatikus aktivitásának részleges gátlásával, ezzel csökkentve a STAT-ok foszforilációját és aktivációját. A Pfizer többi, fejlesztési fázisban levő JAK-gátló hatóanyagáról korábbi cikkünkben számoltunk be részletesebben: Eredményes atópiás dermatitisz kezelés.

 

Klinikai vizsgálatok

A Cibinqo hatásosságát és biztonságosságát a JADE vizsgálati programban értékelték. Az ide tartozó klinikai vizsgálatokról (JADE DARE, JADE TEEN) korábbi cikkeinkben részletesen is beszámoltunk: Dupilumab vagy abrocitinib atópiás dermatitiszre?, Az abrocitinib tinédzsereknél is hatékony), amelyekben jelentős mértékben csökkentette a bőrtüneteket és a viszketést. A leggyakoribb mellékhatások a hányinger, fejfájás, akné, herpes simplex, a vér kreatin-foszfokináz szintjének emelkedése, hányás, szédülés és a has felső részén jelentkező fájdalom voltak, a legsúlyosabb mellékhatás pedig a fertőzések magasabb kockázata volt.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által az októberi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 11-14 October 2021

EMA positive opinion: Cibinqo

Pfizer snags world-first atopic dermatitis nod for Xeljanz follow-up Cibinqo amid FDA safety delay

Pfizer announces extension of review of new drug application of abrocitinib for the treatment of moderate to severe atopic dermatitis.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.