hirdetés

Dupilumab vagy abrocitinib atópiás dermatitiszre?

A fázis III JADE DARE vizsgálat eredményei szerint az abrocitinib jobbnak bizonyult a dupilumabnál az atópiás dermatitisz kezelésében.

hirdetés

Korábbi cikkünkben (Az abrocitinib tinédzsereknél is hatékony) már beszámoltunk arról, hogy a Pfizer június 10-én kiadott közleményében jó eredményekről tudósított a JADE-TEEN fázis III vizsgálattal kapcsolatosan, melyben az abrocitinib alkalmazását értékelték atópiás dermatitisz kezelésében 12-18 év közötti tinédzserek körében. A vállalat augusztus 30-án megjelent újabb közleményében a JADE DARE (B7451050) vizsgálat eredményeit hozta nyilvánosságra, melyek szerint az abrocitinib fej-fej melletti összehasonlítás (head-to-head comparison) során jobbnak bizonyult a dupilumab hatóanyagnál.

 

A hatóanyagról (abrocitinib)

A Pfizer által szponzorált JADE vizsgálati programban értékelt abrocitinib (PF-04965842) hatóanyagról korábbi cikkünkben írtunk részletesebben: Eredményes atópiás dermatitisz kezelés. Ugyancsak ebben a cikkben írtunk hosszabban az atópiás dermatitiszről, és a Pfizer által vizsgált további, egyelőre még korai fejlesztési fázisban levő hatóanyagokról.

 

A JADE DARE vizsgálatról

A fázis III JADE DARE egy 26 hetes, randomizált, kettős-vak, aktív kontrollos, multicentrikus klinikai vizsgálat volt, melyben az abrocitinib (200 mg, egy tabletta naponta) és a dupilumab (egy 600 mg-os bevezető dózist követően 300 mg-os szubkután injekció kéthetente) hatásosságát hasonlították össze középsúlyos-súlyos atópiás dermatitiszben szenvedő felnőtt betegeknél, akik topikális kezelésben is részesültek. A JADE DARE elsődleges társvégpontjai a 2. héten a kiindulási értékhez képest a PP-NRS4 (Peak Pruritus Numerical Rating Scale) skálán legalább 4 pontos javulást elérő betegek aránya, valamint a 4. héten az EASI-90 (≥90%-os javulás a kiindulási értékhez képest) ekcéma terület és súlyosság index értéket elérő betegek aránya voltak. A legfontosabb másodlagos végpont az EASI-90 értéket a 16. héten elérő betegek aránya volt. A vizsgálat lehetővé teszi annak értékelését, hogy a kezelés 6. hónapjában is fennmaradhat-e a hatásosságban mutatkozó különbség.

Az abrocitinibbel kezelt betegek nagyobb százalékánál fordultak elő mellékhatások a dupilumab 300 mg-hoz képest. A súlyos nemkívánatos eseményeket és a vizsgálat megszakításához vezető nemkívánatos eseményeket észlelő betegek aránya hasonló volt mindkét kezelési karon. Az abrocitinibbel kezelt betegeknél két haláleset történt, amelyek a független vizsgáló véleménye szerint nem függtek össze a vizsgálati hatóanyag alkalmazásával. (Az egyik halálesetet a COVID-19-nek tulajdonították, a másodikat pedig intrakraniális vérzésnek és súlyos szív-érrendszeri eseménynek (MACE) minősítették.) A vizsgálati időszakban a kezelés során nem lépett fel rosszindulatú daganatos vagy vénás thromboembóliás (VTE) esemény, és az abrocitinib biztonságossági profilja összhangban volt a JADE-programban végzett korábbi vizsgálatokkal.

A JADE DARE vizsgálat eredményeit egy jövőbeli tudományos konferencián mutatják be teljes körűen, illetve egy orvosi folyóiratban való közzétételre nyújtják be. Ezenkívül a Pfizer a megfelelő időben meg kívánja osztani ezeket az adatokat első körben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságával (FDA), majd a világ más gyógyszerügyi hatóságaival is.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Positive Top-Line Results From Pfizer’s Phase 3 JADE DARE Trial Comparing the Efficacy of Abrocitinib and Dupilumab for Moderate to Severe Atopic Dermatitis

Study Evaluating Efficacy and Safety of PF-04965842 and Dupilumab in Adult Subjects With Moderate to Severe Atopic Dermatitis on Background Topical Therapy (JADE Compare)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.