hirdetés

Növényi alapú készítmény vizsgálata atópiás dermatitiszben

Fázis II vizsgálati eredmények szerint hatásos és biztonságos a Thykamine nevű készítmény az atópiás dermatitisz kezelésében.

hirdetés

A kanadai székhelyű Devonian Health Group Inc. (egy kifejezetten növényi hatóanyagok humán orvosi felhasználására szakosodott vállalat) fázis II vizsgálatának eredményei szerint Thykamine nevű készítményük atópiás dermatitisz kezelésében teljesítette az elsődleges végpontot. A Devonian saját fejlesztésű, szabadalmakkal alaposan körülbástyázott SUPREX platformjával végzi a növényi hatóanyagok extrakcióját és stabilizációját. A Thykamine-t gyulladásgátló és oxidatív stressz elleni hatása miatt több indikációban is vizsgálják.

 

A készítményről és hatóanyagáról

A Thykamine-ről keveset lehet tudni, de az biztos, hogy a készítmény alapjául organikus termesztésű („bio”) bébispenót klorofilljából származó tilakoid molekulák szolgálnak. A Devonian tíz évig fejlesztette a Supra Molecular Complex Extraction and Stabilization Technology (“SUPREX”) platformot, és a Thykamine az első szer, amely erről a platformról származik, de már folynak vizsgálatok vörös cikóriából és algákból származó hatóanyagokkal is. A platform a növényi sejtek fotoszintetikus rendszerében található potenciális hatóanyagok extrakcióját, tisztítását, stabilizálását és kondicionálását végzi. Ugyanezt a készítményt colitis ulcerosa, radiodermatitisz és gyulladásos akné indikációkban is vizsgálják. Colitis ulcerosa esetében már rendelkezésre állnak adatok a készítmény biológiai aktivitását jelző markerekről, így például igazolt, hogy a bélgyulladásra utaló fekális laktoferrin (FL), TGF-b és M-30 apoptoszóma szintjét is statisztikailag kimutatható mértékben csökkenti.

 

A klinikai vizsgálatról

A Devonian megbízásából a fázis II klinikai vizsgálatot (NCT03540043) a PurGenesis Technologies Inc. folytatta le. Összesen 162 enyhe illetve közepes súlyosságú atópiás dermatitiszben szenvedő beteget vontak be a multicentrikus, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatba, amelyet négy karon (1 placebo és 3 különböző hatóanyagdózis) végeztek. A Thykamine 0,05%, 0,1% és 0,25% hatáserősségű változatban került alkalmazásra, a betegeket 1:1:1:1 arányban randomizálták az egyes karokra. Az azonos kinézetű, megkülönböztető jelzés nélküli tégelyekben kiosztott kenőcsöt naponta kétszer kellett alkalmazni a négy hetes vizsgálati időszak végéig. Az elsődleges végpont a vizsgálók által az IGA (investigator global assessment) skálán adott pontszám volt, amelyen legalább 2 pontos javulásként definiálták a hatásosságot. A másodlagos végpontok között a mellékhatások gyakorisága és súlyossága, az atópiás dermatitisz (AD) pontszám változása, a viszketés 4-pontos skálán mért változása, valamint az ekcémás tünetek kiterjedését és súlyosságát mérő 6-pontos EASI index (Eczema Area and Severity Index) szerepelt. Az eredmények szerint a Thykamine 0,1%-os koncentrációban történt alkalmazása esetén az összes vizsgált időpontban statisztikailag kimutatható javulás következett be a betegeknél, mellékhatást pedig egyáltalán nem tapasztaltak. A vállalat a kedvező eredmények alapján egy fázis III vizsgálat indítását tervezi, és a kiváló biztonságossági profil miatt pediátriai alkalmazásban is vizsgálni kívánják a készítményt.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Devonian’s Thykamine meets primary endpoint in atopic dermatitis trial

Devonian Health Group Announces Positive Topline Results from Phase 2 Clinical trial of Thykamine™ in Adult Patients with Mild-to-Moderate Atopic Dermatitis.

Thykamine Safety and Efficacy Study in Mild-to-Moderate Atopic Dermatitis

Botanical Drug: Source of new products for the pharmaceutical industry

Indications currently being pursued with ThykamineTM

Mik a thilakoidok és hogyan működnek

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.