hirdetés

Új kiegészítő készítmény súlyos asztma kezelésére

Az EMA-CHMP pozitívan véleményezte a súlyos asztma kiegészítő kezelésére szolgáló Tezspire (tezepelumab) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) július 18-21-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a súlyos asztma kiegészítő fenntartó kezelésére szolgáló Tezspire (tezepelumab, 210 mg-os injekciós oldat) készítményre (kérelmező: AstraZeneca AB). A teljes indikáció szerint a Tezspire kiegészítő fenntartó kezelésként javallott olyan 12 éves és idősebb, súlyos asztmában szenvedő felnőttek és serdülők esetében, akiknél a nagy dózisú inhalációs kortikoszteroidok és egy másik fenntartó kezelésre szolgáló gyógyszer ellenére a betegség kontrollja nem kielégítő. A készítményt kizárólag súlyos asztma kezelésében jártas szakorvos írhatja fel, a szubkután injekciót a betegek négyhetente kapják.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2021. december 17-én engedélyezte a készítményt azonos márkanéven, a kérelmező itt az Amgen és az AstraZeneca volt. A két cég 2012 óta közösen fejleszti a szert a költségek fele-fele arányú megosztásával, és ez az együttműködés 2020-ban meghosszabbításra került. A fejlesztésért elsősorban az AstraZeneca, míg a gyártásért az Amgen felelős, a marketinget és a piaci értékesítést pedig együtt, koordináltan végzik. A készítmény 2018-ban már áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) minősítést kapott az amerikai gyógyszerügyi hatóságtól, a tavalyi engedélyezési folyamat pedig elsőbbségi felülvizsgálat (priority review) formájában történt, azaz a normál eljárásnál szokásos 10 hónap helyett az FDA mindössze 6 hónap alatt volt köteles verdiktet mondani a gyógyszerről. A készítmény az Egyesült Államokban már 2022. januárjában piacra került, és elemzők szerint biztosan el fogja érni a ’blockbuster’ státuszt, azaz egymilliárd dollárt meghaladó árbevételt. Ebben legnagyobb ellenlábasa a jelenleg regnáló Dupixent (dupilumab, Regeneron és Sanofi) lesz, de a klinikai vizsgálatok adatai arra utalnak, hogy a Tezspire felülmúlhatja a piacvezető készítményt.

 

A hatóanyagról (tezepelumab)

A Tezspire hatóanyaga, a tezepelumab (ATC kód: R03DX11) egy IgG2 lambda humán monoklonális antitest, amelynek célpontja az IL-7-hez hasonló TSLP (Thymic Stromal Lymphopoietin) citokin, ami az eddigi ismereteink szerint a gyulladásos kaszkád legelején helyezkedik el. A TSLP tezepelumabbal történő blokkolása csökkenti a légúti gyulladással asszociált biomarkerek és citokinek széles spektrumát, de a tezepelumab hatásmechanizmusát asztmában még nem sikerült véglegesen megállapítani.

A hatóanyagot az AstraZeneca biológiai hatóanyagokat fejlesztő leányvállalata, a MedImmune és az Amgen közösen fejlesztette ki, erről és a hatóanyag pontos hatásmechanizmusáról részletesebben korábbi cikkünkben számoltunk be: Új gyógyszerhatóanyag a súlyos az asztma kezelésére. Fontos, hogy a korábbi hatóanyagokkal szemben a tezepelumab az alacsony eozinofilkoncentrációval rendelkező betegcsoport körülbelül 30%-a esetében is kielégítő terápiás lehetőség lehet, akik számára jelenleg még nem áll rendelkezésre biológiai hatóanyag.

A Tezspire klinikai előnye, hogy képes csökkenteni a súlyos asztmás betegeknél a súlyosbodások (exacerbációk) számát és javítani a tüdőfunkciót. A készítmény alkalmazása során leggyakrabban tapasztalt mellékhatások a torokgyulladás, a kiütés, az ízületi fájdalom és az injekció beadásának helyén fellépő reakciók voltak. A gyógyszert több más lehetséges indikációban is vizsgálják, így például krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD), orrpolipokkal járó krónikus orrmelléküreg-gyulladásban (fázis III. WAYPOINT klinikai vizsgálat), krónikus spontán csalánkiütésben és eozinofil oesophagitisban (EoE).

 

Klinikai vizsgálatok

Az FDA a Tezspire engedélyezési folyamatát a PATHFINDER vizsgálati programba tartozó fázis III. NAVIGATOR (NCT03347279) klinikai vizsgálat eredményei alapján kezdte meg. A NAVIGATOR vizsgálat eredményeiről részletesebben korábbi cikkünkben számoltunk be: Új gyógyszerhatóanyag a súlyos az asztma kezelésére, ebben a súlyos asztma éves acerbációinak száma 56%-os csökkenést mutatott.

Nem írtunk viszont korábban még a PATHFINDER program másik jelentős tagjáról, a fázis III. SOURCE vizsgálatról. Ez egy multicentrikus, randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat volt, amelyet a tezepelumab hatásosságának és biztonságosságának értékelésére végeztek 150 orális kortikoszteroid dependens asztmában szenvedő felnőtt betegnél az orális kortikoszteroid csökkentésének vagy elhagyásának a vizsgálatára. A vizsgálat kezdetén a betegek 35%-ánál magas (≥300 sejt/µL), 65%-ánál pedig (

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a júliusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 18-21 July 2022

CHMP summary of positive opinion for Tezspire

FDA Approves Tezspire (tezepelumab) for Severe Asthma

Tezepelumab Granted Orphan Drug Designation in the US for Eosinophilic Esophagitis

New Tezepelumab Data Show 86% Reduction In Exacerbations In Patients With Severe Asthma And Comorbid Nasal Polyps

Tezepelumab Granted Priority Review By U.S. FDA

New Tezepelumab Data Continue To Strengthen Profile For A Broad Population Of Severe Asthma Patients

Amgen Announces Tezepelumab Biologics License Application Submitted To U.S. FDA

Tezepelumab is the First Biologic to Consistently and Significantly Reduce Exacerbations in Broad Population of Severe Asthma Patients

Update On SOURCE Phase 3 Trial For Tezepelumab In Patients With Severe, Oral Corticosteroid-Dependent Asthma

Tezepelumab NAVIGATOR Phase III Trial Met Primary Endpoint of a Statistically Significant and Clinically Meaningful Reduction in Exacerbations in a Broad Population of Patients with Severe Asthma

Tezepelumab NAVIGATOR Phase 3 Trial Met Primary Endpoint Of A Statistically Significant And Clinically Meaningful Reduction In Exacerbations In A Broad Population Of Patients With Severe Asthma

Tezepelumab Granted Breakthrough Therapy Designation By US FDA For The Treatment Of Patients With Severe Asthma Without An Eosinophilic Phenotype

Tezepelumab Significantly Reduced Asthma Exacerbations For A Broad Population Of Patients With Severe Uncontrolled Asthma

Study to Evaluate the Efficacy and Safety of Tezepelumab in Reducing Oral Corticosteroid Use in Adults With Oral Corticosteroid Dependent Asthma (SOURCE)

Efficacy and Safety of Tezepelumab in Participants With Severe Chronic Rhinosinusitis With Nasal Polyposis (WAYPOINT)

Extension Study to Evaluate the Safety and Tolerability of Tezepelumab in Adults and Adolescents With Severe, Uncontrolled Asthma (DESTINATION)

 

 

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.