hirdetés

Új PCSK9-gátló klinikai vizsgálata

Egy új, orálisan adható PCSK9-gátló ígéretes eredményeket mutatott és a betegek jól tolerálták a  Fázis I vizsgálatok során.

hirdetés

A PCSK9 (proprotein convertase subtilisin/kexin type 9) egy enzim, amelyet az emberi 1 kromoszómán található PCSK9 gén kódol. Ez az enzim más fehérjéket aktiváló fehérjék, a proprotein konvertáz fehérjék családjának kilencedik tagja, számos szövetben és sejtben expresszálódik. Az enzim fehérjeterméke, a PCSK9 fehérje fiziológiásan csökkenti az LDL-receptorok számát a májsejtek felszínén, tehát a fehérje szintéziséhez szükséges PCSK9 (subtilisin/kexin proprotein-konvertáz) enzim 9-es típusának gátlása az LDL-receptor-denzitás növekedését eredményezi, aminek következtében a májsejtek több LDL-koleszterin-részecskét képesek felvenni, ezért csökken az LDL-koleszterin (LDL-C) koncentrációja a vérben.

A PCSK9-enzim gátló hatóanyag-család első tagja az Európában 2015-ben engedélyezett evolokumab (Repatha, Amgen) volt, később pedig az alirokumab, (Praluent, Sanofi-Aventis) is engedélyt kapott. Mindkét szer kéthetente vagy havonta adandó monoklonális antitest. Az egyelőre csak Európában törzskönyvezett harmadik PCSK9-gátló, az inclisiran (Leqvio, Novartis) kis interferáló RNS, 3 vagy 6 havonta kell adni. PCSK9-hez kötődő monoklonális antitestek is klinikai vizsgálat alatt állnak.

A jelenleg hozzáférhető, hetente, vagy havonta beadandó három injekciós készítménnyel szemben az egyelőre MK-0616 nevű, a Merck cég által fejlesztett – és a Fázis 1 vizsgálatokban ígéretesnek mutatkozó- új hatóanyag tabletta formában kerül gyártásra és elég különleges szabályozási és törzskönyvezési folyamattal néz szembe.

Az összesen 100 beteget tartalmazó két klinikai Fázis I vizsgálatban a plazma PCSK9 szintje több mint 90%-kal csökkent egyetlen tabletta beadása után, az MK-0616-ot 2 hétig tartó napi adagolásakor pedig az LDL-C a sztatin terápiához képest kb. 65%-kal csökkent. A kísérleti szert a részvevők általában jól tolerálták a vizsgált maximális 300 mg-os dózisig – számolt be az eredményekről Dr. Douglas G. Johns (a Merck, Kenilworth, New Jersey vállalat transzlációs orvoslás klinikai igazgatója) az American Heart Association (AHA) 2021-es virtuális tudományos ülésén. Az első humán vizsgálatok szerint az LDL csökkentő MK-0616 „határozottan bíztató” eredményekkel jár a jelenleg hozzáférhető injekciós PCSK9 gátlókhoz képest.

A két vizsgálat közül az egyikbe 60, főleg fehérbőrű 50 év alatti férfi került be: vagy egyetlen adag MK-0616-ot kaptak 10 mg-tól 300 mg-os adagban, vagy placebót. Ezután a résztvevőket külön csoportokba keresztezték („cross-over”), hárman gyógyszert kaptak, egy személy placebót. Az aktív szert kapóknál – dózistól függetlenül – a kiinduláshoz képest 90%-kal csökkent a keringő PCSK9 szintje. Hatan megszakították a vizsgálatot.

A második vizsgálatban 65 évnél fiatalabb 40 fehér felnőtt (13 nőbeteg) szerepelt, akiknél sztatin kezelés mellett az LDL-C értéke 60 mg/dl (1,5516 mmol/l) és 160 mg/dl (4,1376 mmol/l) között volt (középérték 87 mg/dl = 2,24982 mmol/l). A résztvevők 3:1 arányban MK-0616-ot (10 mg, vagy 20 mg), illetve placebót kaptak 14 napon keresztül. Az LDL-C szintek 2 hét alatt átlagosan kb. 65%-kal csökkentek, míg a placebót kapóknál ez a csökkenés 5% alatt volt.

Egyik vizsgálatban sem észleltek súlyos mellékhatást, vagy halálesetet, viszont megfigyelték, hogy a hatóanyag-expozíció 50%-60%-os csökkenése áll be, ha a hatóanyag bevétele előtti 30 percben a résztvevő valamilyen ételt fogyasztott. Ha viszont a beteg legalább 30 perccel a bevétel után evett, akkor a táplálék befolyásoló hatása igen jelentősen, gyakorlatilag elhanyagolható szintre csökkent.

Az MK-0616 egy ciklikus peptid, nagysága mindössze a monoklonális antiestek egy százada, de a monoklonális antitestekhez hasonló képességekkel és szelektivitással rendelkezik, miközben jóval kisebb „lábnyomot” hagy maga után. A sztatin kezelések mellé adott jelenlegi PCSK9-t megcélzó anyagok további 50%-kal, vagy még többel csökkentik a LDL-C-t, a két antitest-gyógyszer csökkenti az atherosclerotikus kardiovaszkuláris eseményeket is. A szerek viszont drágák, nem mindig hozzáférhetőek. Rendszerint másodlagos prevencióban, de ritkán elsődleges prevencióban is használatosak (pl. familiáris hiperkoleszterinémiában) 2-4 hetente adott injekció formájában. Az inclisiran 6 hónapoként adandó injekcióban, bíztató kardiovaszkuláris eredményekkel. A kísérleti MK-0616 szer sem lesz olcsó, de alkalmazása egyszerűbb és kedvező lehet az injekciótól rettegőknél, és pl. familiális hiperkoleszterinémiában szenvedő gyerekeknél.

Forrás:

Az anyag bevezető vizsgálatainak eredményei szerint orálisan hozzáférhető anyagról van szó, klinikailag jelentős hatásokkal. A cég tervezi a Fázis II vizsgálatok megindítását.

Stiles S. Daily oral PCSK9 inhibitor encouraging in phase 1 trials. Medscape Medical News > Conference News > AHA 2021. November 23, 2021.

American Heart Association Scientific Sessions 2021. Session LBS.06 The Clinical Safety, Pharmacokinetics, and LDL-Cholesterol Lowering Efficacy of MK-0616, an Oral PCSK9 Inhibitor. Presented November 15, 2021. 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.