hirdetés

Új szisztémás kezelés plakkos psoriasisra

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a plakkos psoriasis kezelésére szolgáló Bimzelx (bimekizumab) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) június 21-24-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a közepes és súlyos plakkos psoriasis kezelésére szolgáló Bimzelx (bimekizumab, 160 mg oldatos injekció) készítményre (kérelmező: UCB Pharma S. A.) A teljes indikáció szerint a Bimzelx közepes és súlyos plakkos psoriasisban szenvedő, szisztémás terápiára alkalmas betegek számára adható. A készítményt kizárólag plakkos psoriasis kezelésében jártas szakorvosok írhatják fel.

Az Egyesült Államokban az FDA a Bimzelx forgalmazási engedélyének kiadásáról szóló döntés dátumát (PDUFA date) 2021. október 15-ére teszi, azaz a készítmény a tengerentúlon jelenleg még engedélyezési eljárás alatt áll.

 

A hatóanyagról (bimekizumab)

A Bimzelx hatóanyaga, a bimekizumab (ATC kód: L04Ac21) egy rekombináns humanizált IgG1 monoklonális antitest, mely hatását az interleukin (IL)-17A és IL-17F jelátviteli útvonal gátlásával fejti ki.

 

Klinikai vizsgálatok

Az UCB Pharma a bimekizumab hatásosságát és biztonságosságát több fázis III klinikai vizsgálatban értékelte. A BE READY (NCT03410992) vizsgálatban 435 krónikus plakkos psoriasisban vagy arthritis psoriaticában szenvedő beteg bevonásával értékelték a bevezető kezelési időszakot követő randomizált hatóanyag-megvonás hatásait. A BE SURE (NCT03412747) vizsgálatban 478 betegnél aktív kontrollos (adalimumab) vizsgálati elrendezésben nézték a fenntartó időszakban alkalmazott különböző dózisok hatásosságát és biztonságosságát. A BE VIVID (NCT03370133) vizsgálatban pedig a szer hatásosságát az usztekinumabbal hasonlították össze 567 betegnél. Az elsődleges végpontokat a bimekizumab mindhárom vizsgálatban teljesítette, az eredmények szerint a 16. hétre a betegek bőrének tisztulása a PASI 90 (Psoriasis Severity Index) skálán mérve jobbnak bizonyult a komparátor készítményeknél, és jobban teljesített a teljes bőrtisztulást igazoló PASI 100 skálán is, valamint jobbnak bizonyult a gyors választ (a 4. héten a bőr 75%-os tisztulását) mérő PASI 75 értékelésben. A bimekizumab biztonságossági profilja a korábbi klinikai vizsgálatoknál tapasztaltakkal megegyezett, a leggyakoribb mellékhatások a felsőlégúti fertőzések és az orális candidiasis voltak.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a júniusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 21-24 June 2021

CHMP summary of positive opinion for Bimzelx

FDA sets PDUFA date for bimekizumab

A Study With a Initial Treatment Period Followed by a Randomized-withdrawal Period to Evaluate the Efficacy and Safety of Bimekizumab in Adult Subjects With Moderate to Severe Chronic Plaque Psoriasis (BE READY)

A Study to Evaluate the Efficacy and Safety of Bimekizumab in Adult Subjects With Moderate to Severe Chronic Plaque Psoriasis (BE SURE)

A Study to Evaluate the Efficacy and Safety of Bimekizumab Compared to Placebo and an Active Comparator in Adult Subjects With Moderate to Severe Chronic Plaque Psoriasis (BE VIVID)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.