hirdetés

Új terápiás célpont Crohn-betegségben

A Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute (SBP) a gyulladásos bélbetegségek (IBD) jövőbeni gyógyszeres kezeléséhez új, ígéretes célpontot azonosított, és feltárta, hogy egy másik protein, a protein-kináz C λ/ι az IBD súlyosságának biomarkere lehet.

hirdetés

A gyulladásos bélbetegségek (IBD) – többek között a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa - 1,4 millió embert érint az Egyesült Államokban. Ezek a krónikus kórállapotok funkciócsökkenést okoznak, illetve előre nem látható hasi fájdalom és hasmenés megjelenéséhez vezetnek. Mivel a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerek csak a tünetek kontrollálására alkalmasak, de a háttérben álló betegséget nem befolyásolják, Crohn-betegségben az esetek 70 százalékában, a colitis ulcerosás esetek 30 százalékában végül műtét válik szükségessé. Ezen túlmenően az IBD akár 60 százalékkal is fokozhatja a bélrendszeri rákok előfordulásának esélyét is.

A bélrendszer védelmét speciális sejtek, az úgynevezett Paneth-sejtek látják el, melyek antimikrobiális hatású peptideket termelnek. A Cell Reportban közzétett tanulmány szerzői azt találták, hogy a Paneth-sejtek normális számának fenntartásához PKC λ/ι szükséges, illetve hogy a PKC λ/ι mennyisége az IBD progressziójának előrehaladásával csökken. A Paneth-sejtek számának csökkenése pedig - Jorge Moscat professzor, a Cancer Center igazgatóhelyettese és munkatársainak felfedezése szerint - az EZH2 nevű protein gátlásával megelőzhető, mely új terápiás stratégia lehet IBD-ben.

A kutatók vizsgálták azt is, hogy a PKC λ/ι miként befolyásolja a tumorok kialakulását. A korábbi tanulmányokkal ellentétben, melyek szerint a PKC λ/ι elősegítheti rákbetegség kialakulását, vizsgálatuk azt igazolta, hogy a PKC λ/ι protektív hatást fejt ki a bélben. Egérkísérletekben inaktiválták a PKC λ/ι gént, melynek nyomán jelentős mértékben csökkent a Paneth-sejtek száma, a bélrendszer fogékonyabbá vált a bakteriális infiltrációra, ami gyulladáshoz vezetett. Mivel a gyulladásos állapot kedvez rosszindulatú daganatok kialakulásának, ésszerű feltételezésnek tűnik, hogy ilyen körülmények között a PKC λ/ι tumorszuppresszor hatást fejt ki.

Annak érdekében, hogy megtalálják a módot a Paneth-sejtek számának növelésére és potenciálisan az IBD kezelésére, a munkacsoport arra keresett választ, hogy mi szabályozza e protektív sejtek deficitjét. Azt találták, hogy a túlzott aktivitású EZH2 fehérje a kulcstényező, mert ez az, ami „kikapcsolja” a Paneth-sejtek termelődéséhez szükséges géneket.

„In vitro modellt – „mini belet” – használtunk annak kimutatására, hogy az EZH2 blokkolása hozzájárulhat a Paneth-sejtek számának normalizálódásához – magyarázza Yuki Nakanishi, a közlemény első szerzője. − Ez azt mutatja, hogy az EZH2 gátlása új stratégia lehet az IBD lassítására.”

Fontos megemlíteni, hogy a szerzők felfedezésük relevanciáját 30 Crohn-beteg biopsziás mintájának elemzésével is tesztelték. A betegség progressziója alacsonyabb PKC λ/ι-szintekkel korrelált.

„A gyógyszeripari kutatóhelyek jelenleg is széles körben vizsgálják az EZH2-inhibitor rákterápiaként történő alkalmazhatóságát, így viszonylag hamarosan sor kerülhet tesztelésére IBD eseteiben is, azután, hogy a preklinikai vizsgálatokban tisztázták: az EZH2-inhibitorok adásával megállítható-e a betegség progressziója.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.