hirdetés

Újabb figyelmeztetés a gyermekkori rák túlélőinek

Sokatmondó adatanyagot közöltek amerikai kutatók a gyermekkori rák túlélőinek második, az emésztőrendszert érintő daganatos megbetegedéseiről. A jelentős többletkockázat a szűrővizsgálatok korai indítása mellett szól, még a radioterápiában nem részesült betegek esetében is.

hirdetés

Az Annals of Internal Medicine 2012. június 5-ei számában jelent meg Tara O. Henderson (Chicagói Egyetem, Gyermekkori Rák Túlélői Központ) és munkatársai dolgozata a gyermek- vagy serdülőkorban sikeres daganatellenes kezeléseken átesett betegek második, gasztrointesztinális daganatos betegségeinek előfordulásáról. Eddig is voltak szórványos adatok arról, hogy ebben a betegcsoportban gyakrabban és fiatalabb korban lépnek fel emésztőrendszeri daganatok, mint az általános népességben, de ez az első nagyszabású vizsgálat, amelyik a gyermekonkológiai kórképek széles skáláján részletes adatokkal támasztotta alá a fokozott veszélyeztetettségre vonatkozó elképzeléseket.

Az amerikai gyermekonkológusok több mint 14 000 olyan beteg kórtörténetét tekintették át, akit sikerült 21 éves kor előtt (1970 és 1986 között) diagnosztizált Hodgkin-limfómából, non-Hodgkin-limfómából, neuroblasztómából, lágyszöveti szarkómából, Wilms-tumorból vagy csontrákból kigyógyítani. A középértékben közel 23 éves (5,5 éves–30,2 éves) követési idő alatt a cikk megírásának időpontjáig 45-en betegedtek meg gasztrointesztinális daganatos betegségben. Az újonnan kialakuló, az emésztőrendszert érintő daganat kockázata ebben a betegcsoportban 4,6-szeres volt az általános népességhez viszonyítva. A kolorektális rák standardizált incidenciahányadosára 4,2-et kaptak. A kolorektális rák szempontjából különösen veszélyeztetettek voltak a gyermekkori daganatos betegségük kezelése során hasi sugárkezelésen átesett betegek (több mint 11-szeres incidencia), de szignifikáns volt a többletkockázat a hasi irradiációban nem részesült betegek csoportjában is (2,4-szeres incidencia). A hasi besugárzáson kívül a nagy dózisú prokarbazin (relatív kockázat: 3,2) és a platinát tartalmazó gyógyszerek (cisplatin) alkalmazása (relatív kockázat: 7,6) bizonyult a későbbi gasztrointesztinális daganatos betegség független kockázati tényezőjének.

„A terápiás lehetőségek bővülésének köszönhetően a gyermek- vagy serdülőkori daganatos betegségből kigyógyított betegek csoportja egyre növekvő populációt jelent – nyilatkozta a kutatás vezetője. – A régebben majdnem biztosan végzetes betegségekből kigyógyult betegek közül sokan jócskán benne vannak már a felnőttkorban. Sajnos úgy tűnik, a korábbi kemo- vagy radioterápia – talán az eleve meglevő fokozott rákhajlammal együtt – kedvező körülményeket teremt az újabb daganatos betegség kialakulásához.

A vizsgálat résztvevőinek első daganatos betegségét átlagosan 13,9 éves korban diagnosztizálták, a második (gasztrointesztinális) daganatot pedig átlagosan 33,5 éves korban, de volt olyan beteg, akinek a második daganata már 5,5 évvel az első daganatos betegség diagnosztizálása után megjelent. Henderson hangsúlyozza, hogy a kohorsz még viszonylag fiatal, nem érte el azt az életkort, amikor a gasztrointesztinális daganatok gyakorisága a legnagyobb. A most közölt morbiditási adatok csupán a jéghegy csúcsát jelentik, a kohorsz öregedésével az emésztőrendszeri daganatok kumulatív incidenciájának növekedésére lehet számítani.

Henderson és munkatársai szerint föl sem merülhet, hogy az esetleges késői szövődmények veszélye miatt megkérdőjelezzék a gyermekkori rák kezelésében bevált és mással jelenleg nem helyettesíthető eljárások létjogosultságát. Gyakorlati következtetésük nem a terápiás protokollokra, hanem a szűrővizsgálatok tervezésére vonatkozik. Úgy vélik, speciális irányelveket kell összeállítani e betegcsoport emésztőrendszeri daganatainak szűrővizsgálatára. Az eredmények amellett szólnak, hogy a gyermekkori daganatos betegségek túlélői esetében a kolorektális rák szűrővizsgálatát 10 évvel a hasi sugárkezelés után, de legkésőbb 35 éves korban meg kell kezdeni és ötévenként ismételni kell, mert ez a kolorektális rákok korábbi detektálását és a túlélési ráta javulását vonhatná maga után. A szűrés megkezdésével semmiképpen sem szabad megvárni az általános ajánlásokban megjelölt alsó korhatárt, az 50 éves kort!

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.