hirdetés

Ultrafinom részecskék és a közlekedés

A részecskeexpozíció és a hanyatló emberi egészség közötti kapcsolatot vizsgáló legújabb tudományos kutatások a finom (PM2,5) és ultrafinom (UFP<100nm) részecskékre fókuszálnak.

hirdetés

Mind a fejlett, mind pedig a fejlődő országokban egészségügyi veszélyt jelent a kültéri légszennyezés. A WHO becslése szerint a környezeti levegő szennyezettsége 2012-ben világszerte 3 millió korai elhalálozásért volt felelős. Ezeket a halálokat főként a 10 mikronos vagy annál kisebb átmérőjű részecskeexpozíciónak (PM10) tulajdonították. A levegőben lebegő, korábban szálló porként emlegetett részecskékre (paticulate matter/PM) az utóbbi időben egyre több figyelmet fordítanak. Eddig elsősorban a PM10 és PM2,5 részecskéket vizsgálták.  Az új kutatások a kisebb szemcseméretű - a „finom” (PM2,5) és „ultrafinom” (UFP <100nm)- részecskékre koncentrálnak azok magasabb koncentrációja, valamint a légzőrendszerbe történő nagyfokú penetrációs hatékonyságuk miatt. Az ultrafinom részecskék szignifikáns szerepet játszanak a szálló por által indukált káros hatásokban, mind a légzőrendszerben, mind a kardiovaszkuláris- és idegrendszerben.

A részecskeméret és toxicitás közötti inverz kapcsolat van (a kisebb szemcseméretű részecskék a legveszélyesebbek az emberi egészségre nézve). Az UFP-k néhány olyan káros tulajdonsággal is bírnak, mint tömeghez viszonyított nagy felület, ultramagas reaktivitás, a sejtalkotóknál kisebb méret. E tulajdonságok lehetővé teszik az UFP-k számára a szerves molekulák könnyű adszorbeálását és a légzőrendszer, illetve más rendszerek sejtjeibe való behatolást. A 2,5 µm-nél nagyobb átmérőjű részecskéket hatékonyan eltávolítják a légkörből a száraz és nedves kiülepedési folyamatok, míg az 1 µm-nél (PM1) kisebb átmérőjű részecskék tovább megmaradnak, szennyezve a beltéri és kültéri levegőt, nagy távolságokig eljutva. Mindezen bizonyítékok ellenére az UFP-k még nem részesültek kellő figyelemben a környezeti kérdésekkel foglalkozó döntéshozók részéről, illetve a levegőminőség szabályozások során.

Manigrasso és munkatársainak az Int. J. Environ. Res. Public Health –ben megjelent tanulmányának célja a lakosság ultrafinom részecskeexpozíciójának (UFP, és általában a mikron alattiak) vizsgálata kültéri környezetben. Összehasonlították az egészséges és COPD-s betegek légzőrendszerét ért dózisokat, modellezéssel. Ehhez a sztochasztikus tüdőmodellt használták. A szennyeződést egy hordozható gyüjtő eszközzel mérték Róma belvárosában különböző forgalomsűrűségű területeken át vezető 40 perces gyaloglás során. Mértek buszmegállókban, forgalmi lámpa közelében, vagy nagy forgalmú utak mellett és modellezték a részecskék légzőszervi dózisait az itt várakozók esetében. Nagy különbséget észleltek munkanapok és hétköznapok között: munkanapokon az UFP koncentráció sokkal magasabb a járműforgalom által kibocsátott kipufogógázok miatt. Jelen tanulmány azt mutatja, hogy a COPD-s személyek magasabb dózist kapnak (+7%–9%) az egészséges emberekhez képest, mivel légzésszámuk az átlagnál magasabb.

 

Forrás: International Journal of Environmental Research and Public Health

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.