A COVID hatásai a magzatokra

A pandémia nem csak a SARS-CoV-2 fertőzés miatt jelent nagyobb veszélyt a várandósokra és újszülöttjeikre, hanem a világjárvány okozta anyai stressz és depresszió is károsíthatja a csecsemők egészségét.

A COVID világjárvány igen kedvezőtlen környezetet jelent a várandós nők és születendő gyermekeik számára. A fertőzött terhes anyák ötször gyakrabban igényelnek intenzív ápolást, mint a nem terhes kortárasik, és 22-szer valószínűbb, hogy belehalnak a COVID-ba. A fertőzött várandósoknál négyszer gyakoribb a halvaszülés, és 60%-kal gyakoribb a koraszülés és gyermekeikben gyakrabban alakul ki cerebrális paresis, asthma, süketség, valamint nő a bizonyos felnőttkori betegségek: depresszió, szorongás, szív- és a vesebetegségek gyermekkori kockázata. A várandósság alatti láz és fertőzések is növelik az autizmus, a depresszió és a schizophrenia kockázatát.

A COVID-nak kitett magzatra nem a vírus a legveszélyesebb, hanem az anya immunrendszere. A magzat ártalmas gyulladásnak van kitéve, amikor az anyai immunrendszer a vírussal harcol, vagy amikor a stressz hormonok egyfolytában alarm-jeleket küldenek. A magzati gyulladás megváltoztatja az agy fejlődését, és a gyulladás idejétől függően befolyásolja a szív- és a vesék fejlődését is.

Az USA-ban és más országokban is figyelik, hogy megszaporodtak-e a „COVID generáció” gyermekeiben az egészségügyi problémák a 2020 előtt születettekhez képest. Régebbi tapasztalatok szerint a magzatot befolyásoló ártalmak (anyai fertőzések, éhség, stressz, az endokrin diszruptorok) ott hagyják a lábnyomukat a gyermekeken és az unokákon. Ezt már a 1918-as influenza járvány idején is megfigyelték. A járvány alatti terhességből született gyermekek egészségügyi állapota rosszabb volt, mint a máskor született amerikai babáké (McCarthy J, Liu D, Kaskel F, et al. The need for life-course study of children born to mothers with prior COVID-19 infection. JAMA Pediatrics 2021;175(11):1097-1098).

Mivel a koronavírus csak ritkán képes átjutni a magzatot oxigénnel ellátó és fertőzésektől védő placentán, a fertőzött anyák a szülés előtt csak ritkán adják át a fertőzést a babának. Viszont az anyai COVID okozta gyulladás károsíthatja a placentát és annak oxigén-szállító ereit, a placenta-károsodás súlyos vérnyomás-kiugrást okozó preeclampsiához (és következményes szívrohamokhoz és stroke-hoz is) vezethet.

Egyes esetekben a COVID módosítja a baba immunrendszerét: a súlyos COVID-fertőzött anyák nem megfertőződött újszülöttjeinél olyan, a többi babáétól eltérő immunsejtjeket és fehérjéket találtak, amelyeket korábban a respirációs problémákkal rendelkező újszülötteknél és az idegi fejlődés zavaraiban láttak.

A fiúk veszélyeztetettebbek

A fiúk általánosságban is sérülékenyebbek, mint a lányok: több a koraszülés és a csecsemőhalál. A koraszülött fiúknál gyakoribb a rokkantság és a halál, de a koronavírus speciális veszélyt jelent: a fiúknál magasabb a COVID kockázata – még a megszületésük előtt is. A fiúkat aránytalanul nagyobb mértékben érintik az anyai fertőzések: a lányokhoz képest négyszer több az autizmus és a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD), és 75%-kal nagyobb a schizophrenia valószínűsége.

A férfiak immun válasza általánosságban gyengébb, mint a nőké, és gyakoribb köztük a súlyos COVID fertőzés. Új kutatások arra utalnak, hogy a fiúk COVID fertőzése is gyakrabban válik súlyossá, mint a lányoké, és a felnőttkori citokinvihart utánzó sokszervi gyulladásos kórkép (MIS-C, multisystem inflammatory syndrome in children) is gyakrabban alakul ki a fiúknál. Egy októberben közölt tanulmány szerint a magzat neme befolyásolja, hogy a placenta hogy reagál a COVID-ra, és hogy az anyai immunrendszer hogyan válaszol (Bordt EA, Shook LL, Edlow AG, et al. Maternal SARS-CoV-2 infection elicits sexually dimorphic placental immune responses. Science Translational Medicine 19 Oct 2021;13(617). A megfertőződött várandós anya kevesebb antitestet termel a koronavírus ellen, ha az anyaméhben növekvő magzat fiú. A placenták szülés utáni vizsgálata szerint fiúmagzatnál kevesebb védelmet nyújtanak a károsító gyulladásokkal szemben. A magzat neme az anya válaszát egyéb betegségeknél is befolyásolja, pl. asztmás várandós anyánál súlyosabbak a tünetek, ha leánymagzatot hordoz, illetve a fiúmagzatot viselő anyákban gyakrabban jelentkezik gesztációs diabetes. Ezek szerint „párbeszéd” van az anya és a magzat között: az anya immunrendszere érzékeli a magzat nemét és a magzat aktívan kommunikál az anya immunrendszerével.

A toxikus stressz fokozódik

A pandemia során drámaian nőtt a depresszió és a stressz a várandós anyák körében. A krónikus stressz gyulladáshoz vezet, ami rövidtávú és hosszútávú egészségügyi károsodásokhoz például a a szív defektusai, vagy az obesitas gyakoriságnövekedéséhez vezethet az újszülöttekben, de a gyulladás közvetlenül is befolyásolja a magzati agy fejlődését. A pandemia alatt született kisbabák életük első évében jóval szomorúbbak, levertebbek és érzelmileg negatívak a pandemia előtt született gyermekekhez képest. Ezért fontos a várandós asszonyokat segíteni és védeni a szülés előtt és után: a szociálisan támogatott asszonyok kevésbé szenvednek depresszióban (Gustafsson HC, Young AS, Doyle O, et al. Trajectories of perinatal depressive symptoms in the context of the COVID-19 pandemic. Child Development 2021;92(5):p.e749-e763).

Olasz kutatók szintén vizsgálták az anyai stressznek az újszülöttek viselkedésére és gén-szabályozására gyakorolt hatásait. A stresszel kapcsolatos gyulladás nem befolyásolta a gyermek génjenek szerkezetét, de hatással volt a gének be-, vagy kikapcsolására (Provenzi L. Grumi S, Giorda R, et al. Measuring the outcomes of maternal COVID-19-related prenatal exposure (MOM-COPE): study protocol for a multicentric longitudinal project. BMJ Open http://dx.doi.org/10.1136/bmjopen-2020-044585). Dr. Livio Provenzi (C. Mondino National Institute of Neurology Foundation in Pavia) és munkatársai tanulmányukban 163 anya-gyermek párost értékeve különbségeket találtak a stresszre adott választ szabályozó gének aktiválódásában. A várandósság alatt nagyobb stressznek kitett anyák gyermekeinél gyakrabban kapcsoltak ki a stresszre adott választ segítő gének. Ezek a babák 3 hónapos korukban többet sírtak és nyűgösebbek voltak.

A várandós asszonyok védőoltása a legjobb módszer arra, hogy megvédjük őket és magzataikat a vírustól, de minden társadalomnak többet kell tenni az asszonyok egészségének megőrzése érdekében.

Forrás:

Szabo L. Pandemic poses short- and long-term risks to babies, especially boys. Kaiser Health News. December 21, 2021.

Shanes ED, Mithal LB, Otero S, et al. Placental pathology in COVID-19. Am J Clin Pathol 2020;154(1):23-32.

Foo S-S, Cambou MC, Mok T, et al. The systemic inflammatory landscape of COVID-19 in pregnancy: Extensive serum proteomic profiling of mother-infant dyads with in utero SARS-CoV-2. Cell Reports Medicine. Published October 26, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.