Kínai vizsgálati szer a citokinvihar kezelésére

Fázis II/III. vizsgálatok időközi eredményei szerint a plonmarlimab hatásosnak bizonyult a COVID-19 fertőzésben szenvedő betegeknél kialakuló citokinvihar megelőzésében.

A kínai I-Mab Biopharma ígéretes időközi eredményekről számolt be a plonmarlimabbal végzett fázis II/III. klinikai vizsgálatból (NCT04341116), melyben a súlyos COVID-19 betegeknél kialakuló citokinvihart kezelték. A plonmarlimab (TJM2 vagy TJ003234) hatóanyag az I-Mab saját felfedezése és fejlesztése. Ez egy olyan neutralizáló antitest, amely a gyulladásos folyamatokban fontos szerepet játszó granulocita-makrofág kolónia stimuláló faktorhoz (GM-CSF) kötődik, és megakadályozza, hogy a GM-CSF a receptorához csatlakozzon. Ezzel meggátolja a gyulladásos folyamatok downstream szignalizációját, ami nagyon ígéretes jelöltté teszi a citokinvihar kezelésében.

A jelenleg is folyamatban lévő, 384 beteg bevonásával végzett randomizált, placebo-kontrollos, kettős-vak, multicentrikus klinikai vizsgálatot az I-Mab még 2020 áprilisában indította 17 kórházban, kizárólag az Egyesült Államok területén. A betegek 3 mg/kg vagy 6 mg/kg adagban kapták a készítményt (vagy placebót) intravénás infúzió formájában, standard ellátás mellett. Az elsődleges végpont a kezelés 30. napján még életben lévő és mechanikai lélegeztetésre már nem szoruló betegek részaránya volt. A pillanatnyilag rendelkezésre álló adatok időközi értékelése azt mutatja, hogy a standard kezelés mellett plonmarlimabot kapó 30.napra a betegek 83,6%-a került le a lélegeztetőgépről, míg a placebo esetében ugyanez 76,7% volt. A plonmarlimab adagolása mellett a mortalitási arány 4,9% volt, ugyanez placebónál 13,3%. Ezen felül a hatóanyagot kapó betegeknél a felépülésig és a kórház elhagyásáig eltelő idő is rövidebb volt, mint a placebo karon. Az I-Mab nyilatkozata szerint a klinikai javulás mértéke összhangban volt a hasonló vizsgálati populációban a lenzilumabbal tapasztalt javulással (ez egy másik GM-CSF célpontú humanizált monoklonális antitest, melyet az Anderson Cancer Centerben vizsgálnak citokinvihar megelőzésére). A plonmarlimab karon lévő betegeknél a CRS-hez kapcsolódó főbb pro-inflammatorikus citokinek és kemokinek plazmaszintjének csökkenését figyelték meg a placebo karhoz képest. A betegség súlyosbodásával összefüggő neutrofil-limfocita arány (NLR) átmeneti emelkedését csak a placebocsoportban észlelték. A vizsgálatban a plonmarlimab minden alany esetében jól tolerálható volt, súlyos biztonságossági problémák nem léptek fel.

Az I-Mab vezérigazgatója, Dr. Joan Shen elmondta: "A plonmarlimab eddig nagyon ígéretes eredményeket mutatott, és a COVID-19 világjárvány e kritikus szakaszában tovább kívánjuk folytatni a vizsgálatokat az Egyesült Államokban, illetve továbbra is keressük a citokinvihar kezelésével kapcsolatos egyéb klinikai lehetőségeket."

Az I-Mab tavaly márciusban jelentette be, hogy vizsgálni fogja TJM2 kódnevű készítményét a súlyos és kritikus COVID-19 fertőzés miatt kialakuló citokinvihar kezelésére, és áprilisban már meg is kezdték a klinikai vizsgálatokat az Egyesült Államokban. Már akkor felfigyeltek arra, hogy más citokinek mellett az igen súlyos gyulladásban szenvedő betegeknél a GM-CSF szintje igen magas. Ekkor az I-Mab elnöke nyilatkozatában elmondta, hogy mivel a plonmarlimab hatékonyan semlegesíti a keringő GM-CSF-et, a hatóanyag képes lehet az akut gyulladásos reakciók gyors kontroll alá vonására, ráadásul valószínű, hogy alkalmazása további előnyökkel is járhat a hagyományos IL-6 antitestekkel szemben.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

I-Mab’s plonmarlimab lowers mortality rate in Phase II/III Covid-19 trial

Study of TJ003234 (Anti-GM-CSF Monoclonal Antibody) in Subjects With Severe Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)

I-Mab to develop therapy for Covid-19-related cytokine storm 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.