Légszennyezettség és COVID-19 halálozás

Louisiana államban a vegyi gyárai által okozott légszennyezés jelentősen növelte a koronavírus miatti halálozás valószínűségét.

Az összefüggés Louisiana falusi, vidéki területein és New York állam sűrűn lakott területein egyaránt kimutatható volt. A ProPublica és a State University of New York College of Environmental Science and Forestra által végzett új kutatások azt mutatták, hogy a COVID-19 nagyobb eséllyel válik súlyossá, illetve okozhat halált, ha a megbetegedett személy környezetének levegőjében veszélyes anyagok fordulnak elő.  

Egy, a Journal of Environmental Research Letters-ben 2020. szeptember 11-én online megjelent tanulmány 3100 amerikai megye adatai alapján azt igazolta, hogy a légszennyezettség - ezen belül is a veszélyes légnemű szennyezőanyagok (hazardous air pollutants, HAP) - mértéke szoros összefüggést mutatott a koronavírus miatti halálozással.  Az amerikai Environmental Protection Agency (EPA) veszélyes szennyezőanyagoknak nevezi azokat a kémiai termékeket, amelyeknél bizonyítottan vagy valószínűsíthetően rákot és egyéb súlyos betegségeket okozhatnak. A Clean Air Act ezért szigorúan szabályozza az ilyen anyagokat kibocsátásának mértékét és speciális környezetvédelmi intézkedéseket ír elő a levegőt szennyező vállalatok számára.
A veszélyes anyagok levegőbe való kikerülése magyarázatot ad arra, hogy miért egyenlőtlen a COVID-19-es halálozás megoszlása a West Baton Rouge Parish-hoz tartozó Port Allen-ban. Parish-ban az egy főre eső COVID-19 halálozás az USA megyéiben mért legmagasabb 3%-ba esik és Louisiana szomszédos ipari területei szintén vezető helyet foglalnak el a halálozási listában.
A COVID-19 és a légszennyezés
A koronavírus pandémia szeptember közepéig már 189.000 életet követelt az USA-ban. A Louisiana államban elhunyt 4900 személy alkalmat teremtett egy olyan népegészségügyi vizsgálatra, melyben a légszennyezés rövidtávú és hosszútávú népegészségügyi hatásait egyaránt tanulmányozni lehet.  Az analízisben számos változót figyelembe vettek, pl. népsűrűség, jövedelem, rassz, életkor, olyan közösségi egészségi indikátorok, mint a dohányosok, kövérek, megelőzhető kórházi tartózkodások és fizikai inaktivitás prevalenciája.
Már korábbi vizsgálatok is igazolták a légzőszerveket megtámadó vírusok okozta halálozás és a  légszennyezés közötti összefüggéseket. Tavaly a Times-Picayune és a The Advocate and ProPublica nyilvánosságra hozta az EPA mintájára a Mississippi alsó folyásnál lévő ipari negyedről szóló jelentéseit, melyben a környéket Polluter’s Paradise-nak nevezte és igazolta, hogy a levegőben lévő mikroszkópikus méretű szennyező részecskék növelik az egészségkárosodások mértékét és a halálozást. Az iparnegyedekből, az erőművekből és a gépkocsikból származó veszélyes légnemű szennyezőanyagok okozta szennyezés mértékének jellemzésére a 2014-es National Air Toxic Assessment (NATA) használatos, amely a légzőszerveket befolyásoló szennyezést a "légzőszervi veszélyességi érték" (respiratory hazard index) nevű változóval fejezi ki. A ProPublica és a State University of New York College of Environmental Science and Forestra eredményei azt mutatták, hogy a légzőszervi veszélyességi érték megyénkénti növekedése összhangban van a COVID-19 halálozás növekedésével. Az összefüggés a veszélyes légnemű szennyezőanyagoknak való kitettség minden szintjén fennáll, még az EPA által elfogadható szinteknél is.
Rák Folyosó
A Mississippi mentén egy iparosodott sáv húzódik Baton Rouge-tól New Orleansig, amelyet „Rák Folyosóként” (Cancer Alley) emlegetnek, mivel jól ismert, hogy a helyi vegyianyag kibocsájtás egészségi kockázattal társul. Az EPA adatai szerint West Baton Rouge Parish-ban magasabb a légzőszerveket károsító légszennyezés, mint az USA megyéinek 99%-ában. A légszennyezés és az asztma közötti régóta ismert összefüggés a környék lakói esetén is érvényesül. feltételezések szerint a levegőbe került szennyezőanyagok megakadályozzák a szervezet immunrendszerét abban, hogy meg tudja különböztetni a veszélytelen allergéneket a veszélyes részecskéktől, pl. a vírusoktól. Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention szerint COVID-19 fertőzés súlyos következményeinek kockázata jóval nagyobb az asztmás betegkben.
Dr. Michael Brauer (University of British Columbia) szerint egyértelműen bizonyított a légszennyezés és a légzőszervi fertőzések kapcsolata. „A légszennyezés növeli a vírusos, vagy bakteriális megfertőződés valószínűségét, és a fertőzés súlyosságát.”
De a COVID-19-et súlyosbító légszennyezés maradandó egészségkárosodást képes okozni, akkor is, ha a belélegzett levegő a SARS-CoV-2-vel történő megfertőződéskor épp tisztább levegőt lélegzünk be, mert a tartós légszennyezettség hatása maradandó. Dr. Vijay Limaye (Natural Resources Defense Council’s Science Center) elmondta, hogy a New Yorkban márciusban és áprilisban a lezárások miatt rövid időre valóban csökkent a légszennyezés, de ez alig védte meg a hosszantartó expozíció miatt szenvedő lakosságot. „Egyes esetekben a tüdőnk, az agyunk, a szívünk légszennyezés miatti károsodása visszafordíthatatlan. Az ilyen expozíciók által okozott károsodásokat még hónapokig, vagy évekig tartó tiszta levegő belégzése sem csökkenti.”
Asztma Folyosó
A ProPublica és a State University of New York (SUNY) kutatói két változó (a COVID-19 halálozás és a légzőszerveket érintő légszennyezés mennyisége) alapján állították sorba az ország megyéit. A lista vezető helyét a COVID-19 által leginkább érintett Bronx foglalta el (júliusig 100.000 lakosra 281 COVID-19-es halál jutott, a "légzőszervi veszélyességi érték" = 0,73. West Baton Rouge a 10. helyre került (100.000 lakosra 125 COVID-19 halál esett, de a "légzőszervi veszélyességi érték"= 0,94 volt). A Dél-Bronx légszennyezésért elsősorban a hulladék (meddő)-átrakó állomások, a fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművek és a nagyteljesítményű diesel járművek felelősek, és itt annyira rossz a levegőminőség, hogy az államban itt történik a legtöbb kórházi felvétel asztma, nem csoda, hogy a COVID-19 halálozás is igen súlyso mértéket öltött,
New York City mind az 5 városrésze – Staten Island kivételével – a lista első 20 helyére került, a maradék helyeket Louisiana, Alabama, Georgia ipari létesítményeit és erőműveit tartalmazó megyéi foglalják el, ahol viszont ritkább a népsűrűség. New Yorkhoz hasonlóan Louisiana is 5 megyével képviselteti magát az első 20-ban, ezek a Mississippi folyam alsó szakaszánál, Louisiana állam „kémiai folyosóján” találhatóak, többek között West Baton Rouge Parish is ide tartozik.

Források:

Younes L, Sneath S. New research shows disproportionate rate of coronavirus deaths in polluted areas. ProPublica. Sept 11, 2020.

Petroni M, Hill D, Younes LS, et al. Hazardous air pollutant exposure as a contributing factor to COVID-19 mortality in the United States. Environ Res Lett. 15(2020) 0940a9




Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.