NT-proBNP és COVID-19 mortalitás

COVID-19-ben a magas NT-proBNP érték a szívelégtelenségben nem szenvedőknél is emelkedett mortalitást jelez.

 

Ha a súlyos COVID-19 fertőzés során a betegnél pneumonia alakul ki, és a kórházi felvétel idején mért natriuretikus peptid szintje emelkedett, akkor is nő a mortalitásának valószínűsége, ha korábban nem szenvedett szívelégtelenségben (HF). Esetükben tehát a kutatók -vizsgálatuk alapján- gondos folyadék-szabályozást és egyéb kardioprotektív intézkedéseket javasolnak. 

A koronavírus-2 (SARS-CoV-2) fertőzés által okozott súlyos akut légzőszervi szindrómához (SARS) a szívizomzat károsodása társul. A COVID-19 miatt kórházi kezelést igénylő betegeknél az N-terminális pro B-típusú natriuretikus peptid (NT-proBNP) szintjének emelkedése rosszabb végső kimenetelre utal. Ez a biomarker tehát a HF diagnózisában és a kockázati elemzésében betöltött szerepe mellett a COVID-19-ben is értékes segítséget nyújthat. Például a NT-proBNP emelkedett szintje alapján meg lehet határozni, hogy a beteg nehézlégzése vagy egyéb tünetei az akut vírusos szindróma  vagy inkább a SARS-CoV-2 által okozott szívizom-károsodás következményei. Az NT-proBNP értékek szerepe még nem tisztázott a COVID-19-ben szenvedő, de korábban nem szívelégtelen betegeknél, és amerikai adatok is csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre.

A kutatók ezért 304 felnőtt, nem szívelégtelen, dokumentált COVID-19 eredetű pneumóniában szenvedő beteg kórlapját nézték át. A megfertőződött betegek 2020. március 1. és április 15. között feküdtek a Stony Brook Egyetemi kórházban (New York), és „high-flow” oxigén-kezelésre szorultak. Kizárták a feldolgozásból azokat, akiknél intubációra volt szükség, vagy a felvétel utáni első 24 órában belehaltak betegségükbe. 

Az NT-proBNP-t a standard Roche Diagnostics assay-el mérték, a detekció küszöbértéke 5 ng/liter volt. Az adatokat a beteg esetleges haláláig, kórházból való elbocsájtásáig, vagy a kórházban fekvés 30. napjáig gyűjtötték (a vizsgálatot 2020. május 15-ével zárták le). A vizsgálat elsődleges végpontja a bármilyen okból bekövetkezett halálozás, a másodlagos végpont a halál, vagy az intubálás százaléka volt. Az NT-proBNP és a vizsgálati végpontok közötti összefüggést a többváltozós Cox regressziós modell segítségével értékelték.

A vizsgálatba került betegek átlagos életkora 60 ± 17 év volt, közülük 95 volt a nőbeteg (31,2%). A betegek több mint a fele fehér (156 beteg, 51,3%), 33,9%-a hispán (n= 103), 6,9%-a ázsiai (n = 91) 7,2%-a fekete (n = 22) volt. Diabetesben szenvedett 91 beteg (29,9%), 32 betegnek arteria koronária betegsége (CAD) volt (12,8%) és 27 beteg pitvarfibrillált (AF)(8,9%). Az átlagos BMI 30,3 ± 6,5 kg/m² volt.

Felvételkor az átlagos oxigén-szaturáció (O2SAT) 89 ± 8%, a medián NT-pro-BNP 156 ng/liter (44-729) volt. Átlagosan 12 nap (8 – 20) után a betegek 24,3%-a meghalt (n = 74), 19,4%-uk (n = 59) élte túl az intubácót és távozott a kórházból. 

A mortalitás erősen függött a kiindulási NT-proBNP értékektől: az átlagos 156 ng/liter határérték mentén osztották a betegeket a magasabb és az alacsonyabb szintet mutató csoportokba. A két csoport betegei több szempontból is különböztek: a magasabb NT-proBNP értékkel rendelkező betegek rendszerint idősebbek voltak, többnek volt közülük pitvarfibrillációja, viszont alacsonyabb volt a BMI-jük (mindhárom különbség P<0,001). Az elsődleges végpont (halálozás bármilyen okból) szintén szignifikánsan különbözött a két csoport között: a 156 ng/liter fölötti NT-proBNP értékkel rendelkező 151 beteg 38,4%-a  halt meg 28 napon belül, míg a 156 ng/liter alatti csoportba tartozó 152 beteg 10,5%-a vesztette életét (P<0,001). A másodlagos végpontok (halál, vagy gépi lélegeztetés) a magasabb NT-proBNP-csoport betegeinek 50,3%-ánál, az alacsonyabb NT-proBNP értéket mutató csoport 37,5-ánál következett be (P=0,040). A magasabb NT-proBNP csoportban lévők csak 7 napot töltöttek az intenzíven kívül, az alacsonyabb értékkel rendelkező csoportban ez 9 nap volt (P=0,027), a kórházi bennfekvés hossza 13 illetve 12 nap volt (P=0,59).  Amennyiben az életkorhoz, nemhez, demográfiához, diabeteshez, koronária betegséghez, pitvarfibrillációhoz, BMI-hez, kiindulási oxigén-szaturációhoz igazították az elsődleges végpont adatait, akkor az derült ki, hogy a felvétel idején mért NT-proBNP értékek minden kétszeres emelkedéséhez (log-2) 29%-kal magasabb mortalitási kockázat társult (HR: 1,29, 95%CI 1,17-1,43, P<0,001). A kiindulási NT-proBNP értékeknek a másodlagos végpontokkal való összefüggése jelentősen gyengébb volt (HR 1,09, 95%CI 1,01-1,18, P=0,025).

Dr. James Januzzi (Harvard University and Massachusetts General Hospital, Boston) arra hívta fel a figyelmet, hogy az emelkedett NT-proBNP érték nem csak a szakirodalomban gyakran leírt overload miatti  szívizomzati „stretch” következménye lehet, hanem számos kardiális állapotot jelezhet, köztük a „citokin vihart”, ami igen gyakori a súlyos, kritikus állapotban lévő COVID-19  betegeknél. A súlyos COVID-19 miatt kórházi kezelésre szoruló betegeknél a felvétel idején mért magasabb NT-proBNP erősen utal a mortalitás emelkedésére. És egyben jelzi a betegek azon alcsoportját, akiknél kardioprotektív terápia szükséges. 

A kutatók vezetője, Dr. Kalogeropoulos szerint a fenti adatokat egy jóval nagyobb számú betegcsoporton is igazolva látják (kb. 900 beteg), ez a tanulmány jelenleg közlés alatt van. 

Források: 

 

 

Stiles S. In COVID-19 without HF, high NT-proBNP predicts mortality. Medscape Medical News > Conference News > HFSA 2020. October 14, 2020. 

Yoo J, Papamanoli A, Grewal P, et al. N-Terminal pro-B-Type natriuretic peptide and mortality in patients without heart failure hospitalized with severe Covid-19 pneumonia. Heart Failure Society of America Virtual Annual Scientific Meeting 2020: Abstract 202. Presented October 3, 2020. 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.