hirdetés

A csípő-keresztcsonti (sacroiliacalis) ízület működészavara

A csípő-keresztcsonti (sacroiliacalis, SI) ízület működészavara a deréktáji fájdalom egyik lehetséges oka. Az ilyen típusú fájdalom a fartájékon jelent­kezik, egyik vagy mindkét oldalon, de sohasem a középvonalban; eseten­ként a hátizmok felé vagy lefelé a comb hátsó felszíne felé, illetve a csípő vagy lágyék mentén sugárzik.

hirdetés

 

A CSÍPŐ-KERESZTCSONTI ÍZÜLET ANATÓMIÁJA

 

A gerinc alsó szakaszát az ágyéki (lumbalis) gerinc alkotja, mely lefelé a keresztcsont­ban folytatódik. A keresztcsont egy há­romszög alakú csont, amely valójában több csigolya összeolvadásával keletkezik a magzati fejlődés során.

A test egyik legnagyobb ízületének számító csípő-keresztcsonti ízület a ke­resztcsont és a csípőcsont találkozásánál helyezkedik el. Az ízületi felszínek íveltek, és a két szomszédos ízfelszín egymás gör­bületeit követve illeszkedik egymáshoz, ez­által igen korlátozott elmozdulás lehetsé­ges közöttük. Az ízületi mozgás háromféle lehet: elcsúszás (néhány mm-nyi), elhajlás és rotáció (utóbbi kettő esetében 2-3 fok­nyi), illetve ezek kombinációja

Az SI ízületet nagy és igen erős kö­tőszövetes szalagok tartják össze. Mivel a medence-csontos váza voltaképpen gyűrű alakú, ezeket a szalagokat úgy kell elképzelni, hogy ahhoz hasonlóan tartják össze a csontokat, mint a hordó dongáit az abroncsok. A szalagok meggyengülése vagy szakadása nyomán a medence insta­billá válhat. Ez például balesetek kapcsán következhet be, amikor a medencecsontok eltörnek, a szalagok pedig megnyúlnak és meggyengülnek. A szalagok ugyanakkor elég erősek ahhoz, hogy egy szokványos sérülés esetén ne szakadjanak el teljesen.

Felnőttkorban az SI ízületben alig tör­ténik mozgás. Az egyetlen kivétel a szülés, amikor az SI ízületben bekövetkező moz­gások segítik a magzat világra jövetelét. Ezekre a változásokra a terhesség vége felé a hormonszintek változása készíti fel az ízületet, melynek következtében az ru­galmasabbá és tágulékonyabbá válik.

Többszöri szülés következtében kopá­sos elváltozások alakulhatnak ki az ízület­ben az élet későbbi szakaszában.

Az idősödés folyamán előfordulhat, hogy az SI ízület teljesen összecsontosodik, ezt követően már semmilyen mozgás nem lehetséges az ízületen belül.

Az SI ízület elsődleges feladata a mozgás közben a szervezetet érő erőbehatások el­nyelése, tompítása, illetve az ízületben bekö­vetkező korlátozott elmozdulás révén a me­dencét és a gerincet érő terhelés mérséklése.

 

AZ SI ÍZÜLETI DISZFUNKCIÓ TÜNETEI

 

Elsőként rendszerint derék- vagy fartáji fájdalom hívja fel a figyelmet arra, hogy az SI ízület működése elégtelenné vált. Mivel a fájdalom az alsó végtag mentén egészen a lábig sugározhat, könnyen összetéveszt­hető az ágyéki gerincen kialakult porcko­rongsérvvel. A lágyéktájék felé sugárzó fájdalom mellett a páciensek gyakran szá­molnak be egyik vagy mindkét fartájon jelentkező kellemetlen izomgörcsökről.

Az SI ízület működészavara megnehezít­heti az ülést. Az SI ízület diszfunkciója okozta fájdalom arra késztetheti az érintettet, hogy az fartájék felfelé billenve üljön. A páciensek rendszerint a lapos felületen ülést élik meg különösen kellemetlennek. Nemcsak az ülés jelenthet azonban problémát, hanem az ülő helyzetből történő felállás is.

 

AZ SI ÍZÜLETI DISZFUNKCIÓ FELISMERÉSE ÉS KIVIZSGÁLÁSA

 

A pontos diagnózist nehezítheti és késlel­tetheti, hogy a derékfájásnak sokféle oka lehet, többek között porckorongsérv, az ágyéki ideggyökök gyulladása vagy isiász.

A diagnózis felállításában segíthet a kórtörténet gondos felvétele, a célirá­nyos kérdések, a fizikális vizsgálat, a hátfájás egyéb okainak kizárása és az idegblokkoló injekciók. A pontos kórismézés még így is sokszor késedelmesen történik meg, vagy a tényleges diagnózis soha nem is születik meg. Ha lidokain (helyi fájdalomcsillapító szer) CT-vezérelt beadása az ízületbe enyhíti a fájdalmat, a diagnózis biztosan felállítható.

 

AZ SI ÍZÜLET DISZFUNKCIÓJÁNAK KEZELÉSE

 

Szinte minden tevékenység során, még az ágyban ülve is terhelésnek van kitéve az SI ízület, ezért normális funkciójának helyreállítása döntő fontosságú. A helyes biomechanikától való bármilyen – akár csak rövid időre történő – eltérés is megter­helheti az SI ízületet, és kellemetlenséget okozhat, különösen akkor, ha az ízület már eleve valamilyen módon sérült.

A terápiás lehetőségek alapvetően két csoportba oszthatók: nem sebészeti (kon­zervatív) és sebészeti módszerekre.

 

Nem sebészeti (konzervatív) terápia

Fizioterápia. Az SI ízületből eredő fájdal­makkal küzdő betegek számára nagyon hasznos lehet a fizioterápia. A fizioterapeuta az SI ízületi diszfunkció mértékének és formájának felmérésén túl igyekszik meghatározni, hogy a fájdalmak mekkora része származik közvetlenül az SI ízületből. Ezután megítéli az ízület mozgásképessé­gét. A kóros mozgásképesség megnyilvá­nulhat túlzott mozgásban (hipermobilitás) vagy a mozgástartomány beszűkülésében (hipomobilitás). A fizioterápia irányát az így kapott információk szabják meg.

Függetlenül attól, hogy adott esetben hiper- vagy hipomobilitás áll-e fenn, a keze­lés során szóba jön jegelés, hőhatás, nyuga­lomba helyezés vagy elektromos módszerek (pl. ultrahang vagy interferenciális áram).

A jégtömlő SI ízület fölé helyezése enyhít­heti a heveny fájdalmat, de alkalmazásának ideje nem haladhatja meg az alkalmankénti 15-20 percet. A jégtömlő alkalmazása idősza­kosan ismételhető kb. 2 héten keresztül, az esetleges kísérő gyulladás csökkentése ér­dekében. Vannak esetek, amikor éppen el­lenkezőleg: a hőhatás hoz tüneti enyhülést, ám a betegség akut fázisában meleg alkalma­zására inkább fokozódik a kísérő gyulladás.

Jó hatású lehet a hát, fenék és csípő területének masszírozása, mely segíthet ellazítani az SI ízület régiójában húzódó feszes izmokat.

A fizioterapeuta meg fogja kérni önt, hogy lehetőség szerint korlátozza vagy módosítsa azokat a tevékenységeket, ame­lyek kiválthatják vagy fenntarthatják az SI ízület fájdalmát. Az ilyen tevékenységektől való tartózkodás segíthet megnyugtatni az irritált ízületet.

Ha a fizioterapeuta úgy találja, hogy az SI ízület mozgástartománya nem teljes, többféle módszer áll rendelkezésére az ízület mozgásának javítására. E módsze­rek magukban foglalhatják az ízületi mo­bilizációt vagy manipulációkat, a passzív nyújtást és a feszes izmok masszírozását. Az otthoni program részeként fizioterapeutája nyújtó és erősítő gyakorlatokat is ajánlhat, mivel ezek segíthetnek abban, hogy saját merev SI ízületét mobilizálja. A gyakorla­tok minden olyan területre kiterjednek az SI ízület körül, amelyek kulcsfontosságúak a medence és az ízület alátámasztásában.

Ízületi hipermobilitás esetén éppen el­lenkezőleg, a fizioterápia célja az SI ízület stabilitásának növelése.

 

 

 

 

Gyógyszeres kezelés. Orvosa úgyne­vezett nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. ibuprofen, paracetamol) szedését is előírhatja, melynek célja a fáj­dalom, duzzanat és gyulladás enyhítése.

Ízületbe adott injekciók. Ha a fentiek nem vezetnek eredményre, orvosa javasol­hatja az ízületbe adott injekciókat. A fent leírtak szerint az injekciókat annak meg­erősítésére is használják, hogy a fájdalom az SI ízületből ered, de hasznosak lehetnek a fájdalom kontrolljában is.

 

Sebészeti (műtéti) terápia

Műtét akkor jöhet szóba, ha más kezelé­sek nem használnak. A műtét a fájdalmas SI ízület egyesítését, elmerevítését, fúzióját jelenti. A fúziós műtét során az ízületi por­cot eltávolítják az ízületet alkotó csontok mindkét felszínéről, majd a két csontot le­mezekkel és csavarokkal rögzítik egymás­hoz szilárdan, amíg a két csont össze nem olvad egyetlen csonttá. A fúzió megakadá­lyozza az SI ízfelszínek közötti mozgást, és elméletileg megszünteti az ízületből eredő fájdalmat.

A sebészeti megoldás hátránya, hogy nagy műtétet jelent, és a beavatkozással sajnos nem is mindig sikerül enyhíteni a fáj­dalmat. A műtétet éppen ezért azokra az esetekre tartalékolják az orvosok, amikor a fájdalom igen kifejezett, és minden más terápiás módszer kudarcot vall.

 

REHABILITÁCIÓ

 

A műtét utáni rehabilitáció kezdeti cél­ja, hogy megszüntesse vagy minimálisra csökkentse a műtéti beavatkozásból eredő fájdalmat. Hosszabb távú cél a csípő, a de­réktájék, a hasi és törzsi terület, a meden­ce, valamint az egész alsó végtag és a törzs általános biomechanikai működésének maximalizálása.

Fizioterapeutája felvilágosítja önt azokról a mozgásformákról, amelyek nem tekinthetők biztonságosnak, illetve ame­lyek irritálhatják az SI ízületeket vagy más testtájakat.

Az eredményes rehabilitációt követően ön végül minden nehézség nélkül vissza­térhet azokhoz a tevékenységekhez, ame­lyekben korábban szívesen vett részt. Ha azonban a fájdalmak tartósan fennállnak, illetve orvosa vagy fizioterapeutája mű­tétből eredő, a rehabilitációt akadályozó komplikációt gyanít, további kezelések válhatnak szükségessé.

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

 

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.