hirdetés

A csontritkulás nem csak az idős nők betegsége

 

Amikor csontritkulásról (oszteoporózisról) hallunk, legtöbbször egy idős nő
képe dereng fel a szemünk előtt. Nem csoda, hiszen a csontritkulás leggyakrabban
a változókoron már átesett (posztmenopauzában lévő) nőket fenyegeti.
Ám fontos tudni, hogy a csontok ásványianyag-tartalmának megfogyatkozása
férfiaknál is előfordulhat, sőt vannak bizonyos betegségek és gyógyszerek,
amelyek mellett az átlagosnál nagyobb arányban, illetve fiatalabb korban is
jelentkezhet oszteoporózis. Ezeket vesszük sorra jelen betegtájékoztatónkban.

hirdetés

 

Csontritkulás (orvosi nevén oszteoporózis) akkor alakul ki, ha a csontok elveszítik ásványianyag-tartalmuk egy ré­szét, és ez a csontok meggyengüléséhez, teherbíró képességük csökkenéséhez ve­zet. Ennek következtében a csontok kön­nyebben eltörnek, már viszonylag eny­he erőbehatás is elegendő a csonttörés bekövetkezéséhez.

A csontritkulás azért veszélyes, mert az esetek nagy részében még akkor sem okoz jelentősebb tüneteket, amikor az ásványi­anyag-veszteség már jelentős a csontrend­szerben, ugyanakkor a betegség okozta fokozott kockázat (emelkedett csonttörési rizikó stb.) már fenyegeti az érintettet.

Ha a csontritkulás folyamata már meg­indult, az nem gyógyítható végérvényesen, de megfelelő gyógyszeres kezeléssel és az életmód megváltoztatásával a folyamat lassítható, az oszteoporózishoz társuló koc­kázatok mérsékelhetők, a veszélyhelyzetek lehetőség szerint elkerülhetők.

A CSONTRENDSZER ÉLETKORI VÁLTOZÁSAI

A csontok anyagcseréjét a csontépítés és csontbontás állandó folyamata jellemzi, amelyek egyidejűleg zajlanak. A kétféle irá­nyú folyamat egyensúlya biztosítja a csont ásványianyag-tartalmának fenntartását, ezen keresztül a csontok teherbíró képes­ségének megőrzését.

Az élet korai szakaszában a csontépítés folyamata van túlsúlyban a csontbontással szemben, ennek következtében a csontok ásványianyag-tartalma ebben az időszak­ban növekszik. A csontépítés folyamata a tizenéves kor végére válik teljessé, így a csonttömeg körülbelül 25-30 éves korra éri el a csúcsát.

A nemi hormonok (pl. ösztrogén, tesz­toszteron) alapvető szerepet játszanak a csontok erejének megőrzésében mind férfiaknál, mind nőknél. Nőknél a változó­korban (menopauzában, a klimax idején) az ösztrogénszint jelentősen csökken, ami a csontvesztés felgyorsulásához vezet. A menopauza utáni első 5 évben a nők teljes csonttömegük akár egytizedét is elveszíthetik.

A CSONTRITKULÁS BÁRKINÉL KIALAKULHAT

Férfiaknál és nőknél egyaránt fennáll annak a kockázata, hogy a csontok „megritkultak”, azaz ásványianyag-tartalmuk csökken, el­vékonyodnak, meggyengülnek, teherbíró képességüket csökkentő szerkezeti átala­kuláson mennek át.

Az alábbi körülmények fennállása ese­tén kell arra számítani, hogy a csontritkulás előfordulási valószínűsége meghaladja az átlagnépességben megfigyelhető szintet:

– nőknél idősebb korban, a változókor után;

– ha a család más tagjánál már igazoló­dott oszteoporózis (különösen az elsőfokú rokonok körében [szülő, gyermek, testvér]);

– étkezési zavar (pl. anorexia nervóza) kapcsán;

– bizonyos gyógyszerek szedése mel­lett (elsősorban szteroidok – pl. prednizolon – okozhatnak csontritkulást, különösen ha alkalmazásukra 3 hónapnál hosszabb időtartamban kerül sor);

– dohányosok körében; – krónikus alkoholfogyasztás mellett (különösen akkor, ha a rendszeres alkohol­fogyasztás meghaladja a napi 4 adagot);

– kalcium-és D-vitamin-hiányos álla­potokban (elégtelen táplálkozás, elégte­len napfényhatás, de a mellékpajzsmirigy bizonyos betegségei is hajlamosíthatnak csontritkulásra);

– mozgásszegény életmód, immobilitás, tolószékhez vagy ágyhoz kötött életmód;

– egyes betegségek (pl. pajzsmirigy-túlműködés, cöliákia, Cushing-kór, gyulla­dásos bélbetegségek, idült vesebetegség, reumatoid artritisz, idült májbetegség, 1-es típusú cukorbetegség).

A fenti körülmények fennállásakor a csontritkulás fiatalabb korban, férfiaknál is, illetve a szokottnál gyorsabb progres­szióval is jelentkezhet.

A CSONTRITKULÁS TÜNETEI

Ahogyan korábban érintőlegesen már említettük, az oszteoporózis lassan, foko­zatosan, évek, sőt évtizedek alatt alakul ki oly módon, hogy még akár az ásványi­anyag-tartalom jelentős csökkenése mel­lett sem okoz tüneteket. Éppen ezért az érintettek gyakran nem is tudnak a beteg­ségükről (hacsak nem történik valamilyen okból a csontok ásványianyag-tartalmának meghatározását célzó denzitometria, vagy más okból végzett röntgenvizsgálat „mel­lékleteként” nem derül ki, hogy a csontok fokozott sugáráteresztő képessége alapján felmerül az oszteoporózis alapos gyanúja). A legtöbb esetben a csontritkulásra sok­szor az első csonttörés hívja fel a figyelmet, amely a csontok meggyengülése következ­tében számos esetben már olyan, viszony­lag kis erőbehatásra bekövetkezik, melyet egy egészséges csont még sérülés nélkül képes lenne elviselni. Ezek a törések tipi­kusan elesések kapcsán keletkeznek, ezek­re hajlamosít az a tény, hogy időskorban gyakoribb a járásbizonytalanság, szédülés, egyensúlyzavar stb.

Amennyiben mégis tünetet okoz, akkor jellemzően tartós hát-és derékfájás hív­hatja fel rá a figyelmet. Előfordulhat az is, hogy az érintett a testmagasságának csök­kenéséből gyanítja, hogy oszteoporózisa lehet. Ennek hátterében az áll, hogy az oszteoporotikus törések leggyakoribb lokalizációjának számító csigolyatörések következtében akár több csigolyatest is összeroppanhat, ami a testmagasság csök­kenéséhez vezet.

AZ OSZTEOPORÓZIS KIVIZSGÁLÁSA

A csontritkulás diagnosztizálásának ob­jektív, kvantitatív módszere a csontok sűrűségmérése, azaz a denzitometria (DEXA, DXA rövidítéssel is szokás jelölni). A denzitometria rövid, fájdalommentes vizsgálat, melynek során a csontok „sűrű­ségét” (ásványianyag-tartalmát) mérik, és az eredményt a csúcscsonttömegtől vagy az azonos életkorra jellemző átlagtól való eltérés mértékeként pontszámok (score-ok) formájában adják meg. A mérés – a készülék típusától függően – leggyakrabban a csuk­lón, a csípőn vagy a csigolyákon történik.

A denzitometriát bizonyos életkor felett rendszeresen javasolt elvégezni, különösen nőknél, de az előbbiekben felsorolt állapo­tok fennállásakor elvégzése férfiaknál, illet­ve fiatalabb korban is indokolt lehet.

AZ OSZTEOPORÓZIS KEZELÉSE

Ha önnél csontritkulást diagnosztizált az orvosa, különösen nagy figyelmet kell for­dítania az elegendő kalcium-és D-vitamin-bevitelre: ez történhet gondosan összeál­lított étrenddel vagy táplálékkiegészítők formájában. Emellett elengedhetetlen a rendszeres fizikai aktivitás, amelynek során kellő hangsúlyt kell kapniuk a test­súlyt megtartó mozgásformáknak, például a gyaloglásnak.

A csontritkulás legtöbb esetében gyógyszeres kezelésre is szükség lehet a csontvesztés ütemének lassítása és a csonttörések megelőzése érdekében. A gyógyszerek közül leggyakrabban úgy­nevezett biszfoszfonátok adására kerül sor, melyek csontbontást gátló hatásuknál fog­va segítenek a normális csonttömeg fenn­tartásában. A biszfoszfonátok közé tartozik például az alendronát, a rizendronát, az ibandronát és a zoledronsav.

A biszfoszfonátokon kívül más ható­anyagok (denozumab, teriparatid stb.) is rendelkezésre állnak a csontritkulás kezelésére.

ÉLET CSONTRITKULÁSSAL

Amennyiben az orvosa önnél oszteoporózist állapított meg, bizonyos életmódbeli változtatások is segíthetnek a folyamat lassí­tásában, illetve az elesések megelőzésében.

– A fizikai aktivitás már említett növe­lése mellett fontos, hogy ha dohányzik, szokjon le erről a szenvedélyéről! Ugyanez vonatkozik a túlzott alkoholfogyasztásra is.

– Az elesések megelőzése céljából igye­kezzen biztonságossá tenni az otthonát. Ennek érdekében távolítsa el az útból a kis szőnyegeket, elektromos vezetékeket, ki­sebb dísztárgyakat. Gondoljon arra, hogy a háziállatok is veszélyforrások lehetnek, ha jártában-keltében beléjük botlik.

– Nemcsak az otthon, hanem az udvar és az utca is lehet veszélyforrás, például hi­deg, jeges, csúszós időben. Ha módja van rá, ilyenkor inkább maradjon otthon.

– Talán nem gondol rá, de ha nem lát jól, ez is fokozhatja az elesések kockázatát. Éppen ezért rendkívül fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés, és olyan szemüveg viselése, amellyel valóban élesen lát közel­re és távolra is.

– Vérnyomás-ingadozások is okozhat­nak megszédüléseket és járásbizonytalan­ságot, ezért fordítson kiemelt figyelmet a vérnyomása rendszeres ellenőrzésére és beállítására.

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSÁVAL ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Cikk[296570] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.