hirdetés

A pajzsmirigygöbökről

A göbös strúma nagyon gyakori betegség, előfordulása az életkorral növekszik, 70 éves korra az egyébként egészséges egyének felének ultrahanggal kimutatható pajzsmirigygöbje van. Nőknél gyakrabban kell számítani göbös strúma kialakulásá­ra. A göbök túlnyomó része klinikai jelentőség nélküli, 1 cm-nél kisebb eltérés.

hirdetés

Jódhiányos területen (Magyaror­szág 80%-a mérsékelten jódhiányos) a göbös strúma gyakoribb, mint a jó jódellátottságú régiókban. A jódhiány miatt már gyermekkorban megna­gyobbodhat a pajzsmirigy. A jódhiány évtizedeken át érvényesülő serken­tő hatása következtében a pajzsmirigy göbössé válik, idősebb életkorban pedig túlműködő göbök alakulnak ki.

Göbök képében jelentkeznek a pajzs­mirigy jó- és rosszindulatú daganatai is. A pajzsmirigygöb ritkán (kb. 5%- ban) rosszindulatú. A kivizsgálás célja a rosszindulatú göbök kiválasztása.

 A pajzsmirigyultrahang kimutatja a látható, tapintható duzzanatot nem okozó göböket

Kivizsgálás, követés
A nyakon növekvő göböt gyakran a beteg észleli először, véletlen lelet­ként. Előfordul, hogy a göb nyelési panaszt vagy háton fekvő helyzetben kö­högési ingert okoz, ilyenkor általában már tetemes méretű. Szűrővizsgálat során a pajzsmirigygöböt tapinthatja a háziorvos, vagy belgyógyász, fül-orr-gégész szakorvos. Máskor a nyaki erek ultrahangvizsgálata során mellékle­letként írják le. Fájdalmat ritkán okoz, elsősorban akkor, ha hirtelen bevérzik.

Tapintható pajzsmirigygöb vagy en­nek gyanúja esetén ultrahangvizsgálatot kell végezni és vizsgálni kell a pajzsmi­rigy működését. Az ultrahang ponto­san leírja a göb(ök) méretét, szerkezetét, esetleg nyaki nyirokcsomók jelenlé­tét, de nem alkalmas annak eldöntésé­re, hogy a göb jó- vagy rosszindulatú-e. Erre a citológiai vizsgálat szolgál, ame­lyet 1 cm-nél nagyobb göbök esetében indokolt elvégezni. A vizsgálat vékony tűvel vett mintából történik, a mintavé­tel gyors és fájdalmatlan. Ha a citológiai lelet nem indokol műtétet, akkor fél-egy év múlva ajánlatos ultrahanggal ellen­őrizni a göb méretét.

Ha a göb nem nő az évek során, az ultrahangos követést fel lehet függesz­teni. Továbbra is szükséges azonban az időszakos tapintás. Ha a minta­vétel elégtelen vagy nem informatív, újabb próbálkozás eredményes lehet. A pajzsmirigyműködés megítélésére a kezelőorvos TSH-meghatározást kér. Kóros TSH-szint esetén a pajzsmirigy­hormonokat is mérni kell.

Korábban rutinszerűen elvégezték az 1 cm feletti göbök izotópos vizsgá­latát, amely tájékoztatást adott a kérdéses göb működéséről. A göbök 90%-a azonban az izotópos vizsgálat során nem működőnek, „hidegnek” bizo­nyul. A göb hideg volta alapvetően nem befolyásolja a rosszindulatúság valószínűségét. Lényegesen csökken­ti azonban a rosszindulatú folyamat esélyét a göb fokozott izotópfelvétele („forró göb”). A forró göb szinte so­hasem rosszindulatú, viszont gyakor­ta pajzsmirigy-túlműködést okoz. Az izotópos vizsgálat inkább csak pajzs­mirigy-túlműködés esetén indokolt.

Kezelési lehetőségek
A pajzsmirigygöbök gyógyszerrel nem gyógyíthatók. Jódpótlás csak fiatalkorban indokolt, 40 éves kor felett hatástalan, sőt káros is lehet, mert pajzsmirigy-túlműködést okozhat. Az egyébként normális pajzsmirigyműkö­dés mellett a göbnövekedés gátlására adott pajzsmirigyhormon-pótlás ha­tástalannak bizonyult. A göbök több­sége nem igényel beavatkozást, csak a beteg követésére van szükség.

Műtét akkor indokolt, ha a citológiai vizsgálat rosszindulatú betegség gyanú­ját veti fel, vagy ha a pajzsmirigy olyan nagyra nőtt, hogy a környező szerveket nyomja, pl. szűkíti a légcsövet. Szükség lehet a sebészi megoldásra akkor is, ha egy vagy több göb gyorsan és/vagy túl nagyra nőtt (3 cm-nél nagyobb).

A túlműködő pajzsmirigygöbök ra­dioaktív jóddal nagyon jó hatásfokkal kezelhetők, megszűnik a túlműködés és csökken a göbméret. Speciális ese­tekben a normálisan működő pajzsmi­rigy méretének csökkentésére is alkal­mas a radiojód-kezelés.

Ez a tájékoztató nem helyettesíti
az orvosi kezelést.
A betegek számára készített másolatoktól eltekintve
felhasználása csak a kiadó írásos hozzájárulása nyomán engedélyezett.

 

 

Dr. Mezősi Emese
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[141092] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.