hirdetés

Betegtájékoztató - Pattanásos bőr

A pattanások (acne) mindennapos bőrelváltozások, amelyek akkor jelennek meg, ha az arc, a nyak, a mellkas vagy a hát bőrének pórusait a faggyúmirigyek váladéka eltömi, és a környező bőrterület begyullad. Maga a pattanás általában mitesszerből (comedo) – a tetején feketére vagy fehérre színeződő kicsiny bőrelváltozásból – alakul ki. Ha a mitesszer a pangó faggyúváladékban megtelepedő baktériumok hatására begyullad, gennyel telt hólyag (pustula) keletkezhet belőle. Kevés olyan ember van, akinek serdülő- vagy fiatalkorában ne lenne legalább néhány pörsenés a bőrén. Olykor a pattanások komoly kellemetlenséget okoznak, és sebhelyessé válhat tőlük a bőr. Szerencsére ma már számos lehetőség van a tünetek enyhítésére és a maradandó következmények megelőzésére.

Mitől lesz pattanásos a bőr?

A pattanások nem azért alakulnak ki, mert nem tisztálkodunk elég alaposan, és nem is azért, mert valami „rosszat” eszünk. Sokkal inkább a nemi hormonok felelősek a kialakulásukért, amelyek az arra hajlamos bőrben fokozzák a faggyúmirigyek működését. A faggyútermelést a férfi típusú (ún. androgén) hormonok fokozzák, míg a női típusú (ösztrogén) hormonok csökkentik. A bőr váladékkal eltömődött pórusaiban elszaporodó baktériumok bőrpírt, duzzanatot és gennyhólyagokat keltenek. Egészen hétköznapi dolgok is ronthatnak a pattanásos bőr állapotán, így például az, ha valaki fejpántot vagy bukósisakot visel.

Kinek a bőrén jelennek meg pattanások?

A pattanásos bőr a 15–25 éves korosztálynak okozza a legtöbb gondot. A jellegzetes serdülőkori pattanások fiatal felnőtt korban rendszerint elmúlnak, de sok nőnek csak jóval később, a változókorban válik pattanásossá a bőre. Nagyobb valószínűséggel alakulnak ki pattanások akkor, ha a szülőknek vagy más családtagoknak is gondot okozott a pattanásos bőr.

hirdetés
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.