hirdetés

A beavatkozással nem járó vizsgálatok új szabályai

1. Előzmények

  Korábban a gyógyszerrel folytatott beavatkozással nem járó vizsgálatokra vonatkozó általános definíción kívül a jogszabályok nem tartalmaztak egyértelmű szabályokat az ilyen típusú vizsgálatokra.
   A beavatkozással nem járó vizsgálatokkal kapcsolatos joghézagot, illetve jogértelmezési bizonytalanságot először az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) igyekezett feloldani, amikor 2006 márciusában állásfoglalást adott ki ebben a témában. Az ETT álláspontja szerint az emberen végzett orvostudományi kutatásra irányadó szabályok alkalmazandók a beavatkozással nem járó vizsgálatokra is (tehát az Egészségügyi Törvény VIII. fejezete és a Kutatási Rendelet), így a vizsgálat lefolytatásához etikai engedélyre van szükség, vizsgálati tervet (protokollt) kell készíteni, és fokozottan gondoskodni kell a vizsgálatba bevontak személyes adatainak védelméről. Az ETT előírta továbbá a kutatás tárgya szerinti szakmai kollégium vagy tudományos társaság tudományos véleményének a beszerzését is. Az ETT azonban nem javasolta a beavatkozással nem járó vizsgálatokra vonatkozó külön jogszabály megalkotását.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Bíró Helga
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.