hirdetés

A colorectalis carcinoma biológiai terápiájának lehetőségei

Bevezetés

A vastagbél- és végbélrák (colorectalis carcinoma, CRC) ma is az egyik legsúlyosabb népegészségügyi probléma. Ez a harmadik leggyakrabban diagnosztizált daganattípus, és a tumoros halálokok között a második-harmadik helyen áll. Évente világszerte több mint egymillió új beteget regisztrálnak, és 2004-ben előreláthatólag félmillió ember halálát okozza ez a betegség.1 Az Egyesült Államokban közel 150000 új eset fordul elő évente, a betegségből eredő halálozás csaknem évi hatvanezer fő. Hazánkban a CRC kiemelkedően gyakori, évente több mint 8000 új esetet és közel 5000 halálesetet regisztrálnak. Ezért a CRC-ből eredő halálozás csökkentése világszerte, így Magyarországon is, az egészségügy kiemelt feladata.

A CRC előfordulási aránya elméletileg két úton mérsékelhető: a kockázati tényezők kiiktatásával (elsődleges megelőzés) és szűréssel (másodlagos megelőzés). A kalóriadús ételek és az alkohol túlzott fogyasztásának csökkentése, az elhízás és a dohányzás kerülése, sok zöldség és gyümölcs étrendbe iktatása és az aktív életmód, a sportolás a primer prevenció lehetséges eszközei. Populációs alapon történő, központilag szervezett szűréssel a betegség korai, tünetmentes stádiumban felismerhető, ilyenkor a gyógyítás esélyei jók, ezáltal a halálozás hatékonyan csökkenthető.

A világ fejlett egészségüggyel rendelkező országaiban az egészségesebb életmód, a korai felismerés, a sebészi technikák fejlődése és a korszerű belgyógyászati-onkológiai kezelés eredményeként a CRC-s betegek túlélési esélyei az utóbbi években jelentősen javultak. Az Egyesült Államokban az 1970-es évek végén észlelt 50%-hoz képest az 1990-es évekre 62,3%-ra nőtt a túlélési arány.2 Ennek ellenére a vastagbélrák még mindig kiemelkedő arányban felelős a daganatos halálozásért, mert előrehaladott, távoli áttétes stádiumban a betegség nehezen gyógyítható. Az ötéves relatív túlélési arány a korán észlelt, lokalizált CRC-re vonatkozóan 90%, a távoli áttétes CRC eseteket tekintve azonban már csak 9,2%.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Láng István
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.