hirdetés

A colorectalis carcinoma bizonyítékokra lapozott prevenciója

Főbb tézisek:

  1. A colorectalis carcinoma primer prevenciója az étkezési szokások megváltoztatásából – a zsírbevitel, a kalóriadús étkezések és az alkoholfogyasztás korlátozásából – áll. A jövőben nagyobb szerepet játszhat benne a hormonális és a kemoprevenció acetil-szalicilsavval és nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel. A másodlagos megelőzés bizonyítékokon alapuló standard eljárása az okkult vérzés kimutatására szolgáló székletvizsgálat (a referenciateszt a Haemoccult), amelyet az 50. életévtől évente egyszer el kell végezni. Németországban az 55. életévtől minden biztosított térítésmentesen élhet a magas kolonoszkópia lehetőségével. A virtuális kolonográfia mint korai felismerési módszer alkalmazását bizonyítékok nem alapozzák meg.
  2. A familiáris és örökletes colorectalis megbetegedések lényegesen növelik minden családtag veszélyeztetettségét. A fokozott kockázat felderítése a családi anamnézis segítségével egyszerű, és az alapellátásban standard eljárás kell hogy legyen. A korai felismerés stratégiája jelentősen eltér az Orvosok és Betegbiztosítók Szövetségi Bizottsága által megfogalmazott irányelvektől. A stratégiát az egyéni kockázat szerint kell tervezni és megvalósítani.
  3. A Szövetségi Bizottság irányelveiben a colorectalis carcinoma korai felismerésére szolgáló eljárások önállóan végezhető és elszámolható vizsgálatokként szerepelnek, és a kolonoszkópiát mint a korai felismerést szolgáló eljárást felvették a betegbiztosítási pénztárak vizsgálati jegyzékébe. A kolonoszkópia elvégzése előtt a biztosítottat a colorectalis carcinoma korai felismeréséről részletes tanácsadásban kell részesíteni. Az irányelvek csak az átlagos kockázatú biztosítottakra érvényesek.

Epidemiológia

A colorectalis carcinoma (CRC) epidemiológiai szempontból jelentős megbetegedés. Különböző források14 szerint incidenciája 1999-ben 72/100000 férfi, illetve 50/100000 nő volt (Saarland tartomány regisztere). A betegség gyakorisága 1990 és 1998 között tovább nőtt.

Németországban évente 4400014 és 5400015 közötti CRC-esettel számolhatunk, és a CRC a második leggyakoribb daganatos halálok. A WHO becslése szerint az ötéves prevalencia alapján Németországban mintegy 160000, Európa-szerte pedig 650000 megbetegedett személlyel kell számolni. Az átlagos kockázatú lakosságon belül a megbetegedés egyértelmű életkortól való függést mutat.

Az utóbbi időben a betegség halálozása csökkent, de mind a nők, mind pedig a férfiak esetében továbbra is igen nagy: 20–25%. A halálozási arányt nagymértékben befolyásolja a tumor stádiuma. Az Union International Contre le Cancer beosztása szerinti I. (UICC I) stádiumban a gyógyulás csaknem százszázalékos.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
B. R. Birkner
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.