A COVID-19 elleni intézkedések hatása a kórházi fertőzésekre

A COVID-19-pandémia megfékezésére foganatosított preventív intézkedések nyomán Szingapúrban és az USÁ-ban csökkent a kórházi fertőzések előfordulása is.

 

A szerzők a kórházban szerzett fertőzések előfordulását vizsgálták a szingapúri egészségügyi rendszerben 2020 februárja és augusztusa között. A kapott adatokat a megelőző két év során, a 2018 januárja és 2020 januárja között regisztrált adatokkal hasonlították össze. A COVID-19 miatt bevezetett infekciókontroll magában foglalta a légúti tüneteket mutató betegek elkülönítését, az általános maszkviselést, valamint a higiénés protokollokhoz való szigorúbb ragaszkodást.

Azt találták, hogy az intézkedések nyomán a korábbi 9,69/10.000 beteg-napról a pandémia idején 0,83/10.000 beteg-napra csökkent az egészségügyi ellátással összefüggő légúti fertőzések előfordulása. Ugyancsak szignifikáns csökkenés mutatkozott a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) okozta infekciók és a centrális katéterek okozta véráramfertőzések (CLABSI, central line associated bloodstream infection) előfordulásában is. Az egészségügyi ellátáshoz köthető egyéb fertőzések kockázata lényegében változatlan maradt a világjárvány alatt.

„A kézhigiénés szabályok fokozott betartása, valamint a betegek elkülönítése nyomán csökkenő zsúfoltság potenciálisan csökkenti annak lehetőségét, hogy a több szerrel szemben rezisztens organizmusok (MDRO, multidrug resistant organism) kontakt transzmisszióval a kolonizált páciensekről más személyekre kerüljenek át. dr. Ling Moi Lin, a Szingapúri Általános Kórház infekcióprevencióért felelős epidemiológus igazgatója szerint a teljes egészségügyi rendszerben nem várt mértékben csökkent az ellátás során szerzett légúti vírusinfekciók előfordulása annak következtében, hogy szűrték a látogatókat, javították a légúti tüneteket mutató betegek elkülönítését, illetve kötelezővé tették, hogy a fertőzött egészségügyi dolgozók mindenképpen betegszabadságra menjenek.

Az infekcióprevenciós szabályok szigorítása nyomán alaposabb a takarítás és fertőtlenítés az egészségügyi intézményekben, emellett folyamatosan figyelemmel kísérik a kézhigiénés szabályok betartását, illetve a védőfelszerelések (sebészi maszkok, eldobható védőkesztyűk, fertőtlenítőszerek) fogyását.

Az American Journal of Infection Control című lap cikke szerint a MRSA-fertőzések előfordulása a járvány előtti 11,7/10.000 beteg-napról a pandémia idejére 6,4/10.000 beteg-napra csökkent, a MRSA-bacreriaemiáé 0,36-ról 0,11/10.000 beteg-napra. 

A CLABSI előfordulása 0,83 incidens/1000 eszköz-évről 0,20 incidens/1000 eszköz-évre csökkent. A katéterviseléssel összefüggő húgyúti fertőzések (CAUTI, catheter-associated urinary tract infection) előfordulása változatlan maradt (1,8 incidens/1000 eszköz-év).

A szerzők vizsgálatuk gyengéjeként emelik ki, hogy az adatok egyetlen egészségügyi intézményből származnak, ezért a következtetések nem általánosíthatók az egészségügyi rendszer egészére. De még ennek ismeretében is valószínűsíthető, hogy a COVID-19 átvitelének lassítására meghozott intézkedések hatásosak lehetnek más kórházi infekciók terjedésének megakadályozásában is.

A védelmi intézkedések közül valószínűleg az általános maszkviselés van a legnagyobb hatással a SARS-CoV-2 és más légúti vírusok transzmissziójára. Ezen kívül minden bizonnyal szerepet játszik a pozitív trendekben a látogatók szűrése és a látogatók számának korlátozása is. 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.