hirdetés

A D-vitamin-hiány felismerése és kezelése

A D-vitamin-hiány bármelyik korosztályt érintheti. A hiányállapotra szimmetrikus derékfájás, a törzsközeli izmok gyengesége, izomfájdalom, a szegycsontra vagy a sípcsontra kifejtett nyomás hatására fellépő lüktető fájdalom hívhatja fel a figyelmet. D-vitamin-hiány gyanújakor meg kell határozni a 25-hidroxi-D-vitamin szérumkoncentrációját; hiányállapotról akkor beszélünk, ha ez nem éri el az 50 nmol/l-t, a 50–75 nmol/l-es érték D-vitamin-elégtelenséget jelez. A kezelés célja a D-vitamin-szint rendezése a tünetek enyhítése, a csonttörések, elesések és egyéb következmények valószínűségének csökkentése érdekében. Az American Academy of Pediatrics azt javasolja, hogy csecsemő- és gyermekkorban legalább napi 400 NE D-vitamin jusson be a szervezetbe táplálék vagy vitaminkészítmények útján. Bizonyítottnak látszik, hogy felnőttkorban napi 700–800 NE-nyi D-vitamin-pótlással sikerrel vehetjük fel a harcot a csonttörések és az elesések ellen. A D-vitamin-hiány terápiája orális ergokalciferollal (D2-vitamin) történhet. A normális D-vitamin-szint elérése után fenntartó kolekalciferol- (D3-vitamin-) kezelést ajánlanak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Paula Bordelon, DO
a szerző cikkei

Maria V. Ghetu, MD
a szerző cikkei

Robert Langan, MD
a szerző cikkei

Dr. Somogyi Péter, kommentár
a szerző cikkei

Cikk[14095] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.