hirdetés

A dohányzástól a nyak is megfájdul

Amerikai kutatók a dohányzó emberek nyakcsigolyáinak korukhoz képest súlyosabb degeneratív károsodását írták le. A nagy figyelmet keltő referátum az Association of Academic Psychiatry (AAP) idei kongresszusán hangzott el.

hirdetés

A vizsgálat vezetője, Michael Leavitt, az Emory Egyetem fizikoterápiás és rehabilitációs tanszékének szakembere részletesen ismertette a nyaki gerinc funkcióját és a dohányzás ilyen irányú hatását. Hangsúlyozta, mennyire fontos a csigolyák közötti porckorongokban lévő mikrovaszkulatúra épsége az ott lévő szövetek megfelelő vérellátásához. Bemutatta, hogy az erek szűkülése hamar károsítja a porckorongokat és fölgyorsítja a degeneratív folyamatokat.

A normál öregedés során a porckorongok dehidrálódnak és zsugorodnak. Ez a kor előrehaladtával krónikus nyaki panaszokhoz, legtöbbször fájdalomhoz vezet, s az ilyen fájdalom nehezen kezelhető. Bizonyos esetekben a porckorong megszárad, reped, központi részéből a zselé kiszivárog és irritálja az idegeket, és ez a felső végtag területén okoz fájdalmat.

A porckorongok sorsát nem csak a korosodás szabja meg. A degeneratív folyamathoz a dohányzás is hozzájárul. A nikotin jelentős szerepet játszik abban, hogy a csigolyák nem jutnak elegendő vérhez, és ez fölgyorsítja a degenerációs folyamatot. Mivel erre vonatkozólag tudományos vizsgálatot nem találtak, Dr. Leavitt és munkacsoportja gondosan szervezett vizsgálatot indított el, melynek eredményeit az AAP nemzetközi pszichiátriai kongresszusán ismertették.

A szerzők az Emory Egyetemen különböző okokból, a nyaki gerinc vizsgálata céljából végzett CT-felvételeket elemeztek. A 182 vizsgálati alany 57%-a nő volt, és 61%-uk dohányzott. A CT-leletek objektív értékelésére olyan radiológust kértek fel, aki rehabilitációval is foglalkozott és akinek gyakorlata volt a cervikális degeneratív porckorong-károsodás megítélésben.

Minden egyes porckorongot osztályoztak – normálnak (nincs zsugorodás), enyhén kórosnak (1–33%-os zsugorodás), mérsékelten kórosnak (34–66%-os zsugorodás), súlyosan kórosnak (>66%-os zsugorodás) vagy vákuumporckorongnak (ha gáz jelent meg benne). Ennek alapján a porckorongot zéróval jelölték, ha normál volt, illetve 1-3 ponttal jelölték és végül nyakcsigolya degenerativ kóros állapotát 0-15 közötti értékkel jelölték.

A kutatók a dohányzó vizsgálati alanyok kórelőzményében föltüntették a cigaretta fogyasztást (hány éve dohányzott és naponta átlagosan mennyit szívott), valamint az életkort, testtömeg indexet, vérnyomást, diabéteszt, koleszterint.

A vizsgálat eredménye az volt, hogy a dohányzók nyaki gerincének degeneratív folyamata átlagosan egy egységgel vagy annál is kifejezettebben bizonyult rosszabbnak, mint a nemdohányzóké. Az életkor előrehaladása ezt tovább rontotta, de az esetleges kísérő betegségek (diabétesz, hiperkoleszterinémia, obezitás) nem befolyásolták.

„Ez újabb adalék a dohányzás káros hatásának igazolására. A cigaretta a legkülönbözőbb betegségek és a halál okaként közismert, és most igazoltuk, hogy ott van a krónikus nyaki fájdalom hátterében is. Ezzel újabb érvet adtunk az orvosoknak, hogy igyekezzenek betegeiket leszoktatni a dohányzásról” – foglalta össze előadását Dr. Leavitt.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.