hirdetés

A dohányzás és a kognitív funkciók

Egy új kutatás szerint az Alzheimer-kórban használatos, a kognítív funkciókat, megértést segítő gyógyszerek segíthetnek a dohányzásról való leszokásban.

hirdetés

A demenciával küzdő betegek kezelésére gyakran használjuk az acetilkolineszteráz enzim működését gátló gyógyszereket (AChEI-k) donezepilt, galantamint és rivastigmint, bár ezek csak igen csekély mértékben képesek javítani a kognitív funkciókat.

A Translational Psychiatry c. folyóiratban 2016. január 19.-én online megjelent vizsgálat apropóját az a már korábban publikált megfigyelés adta, mely szerint acetilkolineszteráz-gátló adással patkányokban sikeresen csökkentették a nikotin-éhséget.A szerzők, dr. Rebecca Ashare és dr. Heath Schmidt úgy vélekednek: „sok dohányosnál koncentrációs problémák lépnek fel a dohányzás abbahagyásakor”, ami sokakat a dohányzás folytatására késztet, ezért a leszokás során a kognitív funkciókat erősítő kezelések segíthetnek a végleges leszokásban.

A klinikai vizsgálatban mindössze 33 felnőtt dohányos szerepelt, átlagos életkoruk 43 év volt. Mindenki kb. 25 éve átlagosan napi 14,8 szál cigarettát szívott el. A résztvevők egyik felének 2 héten keresztül galantamint adtak (egy hétig 8,0 mg/nap, a második héten 16,0 mg/nap adagban),. A kontroll csoport placebót szedett. A vizsgálatban résztvevő személyeknek a kutatók megengedték a dohányzást, de egy hétig ú.n. „monitorozott absztinenciát” rendetek el, amikor is arra bíztatták a szereplőket, hogy – amennyire tőlük telik – ne dohányozzanak.

Az eredmények szerint a galantamint szedőknél napi 2,3 szállal (12%), míg a placebót kapóknál csak napi 1,3 cigarettával (7%) csökkent a dohányzás. A galantamin csökkentette a dohányzás során észlelt „megelégedettségi érzést” is a placebóhoz képest. A szerzők a vizsgálat jelenlegi folytatásában arról gyűjtenek adatokat, hogy a galantamin csökkenti-e a visszaesés arányát. A dohányzásról való leszoktatás kezelése csak a dohányosok egy részénél sikeres, új farmakoterápiák kidolgozása pedig roppant időigényes és költséges, ezért szerintük  az Alzheimer betegségben törzskönyvezett AChEI-k indikációját az FDA a dohányzásról való leszokás segítésére is kiterjeszthetné..

Dr. Mehmet Sofoglou pszichiáter professzor (Yale University School of Medicine, New Haven, Connecticut) teljesen egyetért abban, hogy a kognitív funkciókat erősítő gyógyszerek segíthetnek a dohányzásról való leszokásban, és leszokási próbálkozásnál valóban a koncentrációs problémák megjelenése az egyik fontos tünet. Az agyi acetilkolin-szintet növelő terápia a kognitív funkciók javítása mellett segíthet a dohányzásról való leszokásban. Ez alátámasztja azon régebbi megfigyelést, hogy absztinens dohányosoknál a galantamin a placébóhoz képest javít bizonyos kognitív funkciókat, pl. a folyamatos figyelést és a válasz gátlását, mindamellett csökkenti a nikotin utáni vágyat és eltompítja a nikotin által kiváltott kellemes érzést. Ezért a National Institutes of Health támogatásával összehasonlítják a galantamin és a placebo hatását a dohányzásról való leszokásban, e vizsgálat eredményei pár hónap múlva jelennek meg. 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Psychiatry

2. Translational Psychiatry

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.