hirdetés

Harc a fiatalkori e-cigarettázás ellen

Korlátozni kell a fiatalok hozzáférését az e-cigarettákhoz is – vallják az amerikai gyermekgyógyászok. 

hirdetés

Az elektromos cigarettáknak az általános iskolás gyermekek és a középiskolás serdülők körében észlelhető rohamos elterjedése miatt az American Academy of Pediatrics (AAP) állásfoglalást hozott nyilvánosságra abból a célból, hogy a gyermekek és fiatalok körében szövetségi, állami, de helyi megszorítások is történjenek az ilyen eszközökhöz való hozzáférés szabályozására, és a dohányipari termékek reklámozásának korlátozására.

 „Jól tudjuk, hogy a felnőtt korban függővé vált dohányosok 95%-a 18 éves kora előtt kezdett dohányozni” – fejtette ki Dr. Karen Wilson (Children’s Hospital of Colorado, Aurora), az AAP dohányzás szabályozási szekciójának elnöke. „Amennyiben a mai trend folytatódik, a jelenlegi fiatalok közül felnőtté válva 5,6 milliónyian fognak idő előtt meghalni valamilyen dohányzással összefüggő betegségben”. Az AAP Section on Tobacco Control álláspontját a Pediatrics 2015. novemberi számában tették közzé.    

A dohányzás és a dohányfüsttel való expozíció a gyermekek, serdülők és felnőttek egészségét egyaránt fenyegeti. A dohányfüstnek nincs „biztonságosnak” nevezhető minimális szintje. A dohány az egyetlen olyan forgalmazott anyag, ami közismerten betegségeket és halált okoz. A gyermekek és serdülők fejlődő agya különösen sérülékeny: könnyen nikotin-függőség alakulhat ki. Sajnos, a gyermekek és fiatal felnőttek körében egyre népszerűbbek az erősen reklámozott, édesített, ízesített és alternatív dohánytermékek, pl. kis szivarkák, rágók, elektromos nikotinadagoló készülékek. Az elektronikus nikotinadagoló készülékek (e-cigaretták, e-hookah, vape pens, stb.) egy nikotint, ízesítőanyagokat, oldószereket (pl. propilén glikolt (!), növényi glicerint) tartalmazó oldatból aerosolt képeznek, melyet a készülék használója belélegez. Állásfoglalásukban kifejtik, hogy a készülékből származó permet egyáltalán nem víz, amit viszont másodlagosan a készüléket nem használók is inhalálnak, sőt a füst harmadlagosan is káros: bútorok, szövetek, függönyök, stb. felszínén megtapadva oxidánsokkal és egyéb anyagokkal lépnek reakcióba. Ebben a permetben policiklikus aromás szénhidrogének, nikotin, illékony szerves anyagok, fém- és szilikátrészecskék egyaránt megtalálhatók.

Wilson doktornő szerint a fiatalok körében az elektromos nikotinadagoló készülékekhez való egyre nagyobb mértékű hozzászokás végül megfordíthatja azt a folyamatot, melyet 50 évvel ezelőtt kezdtünk a dohányzás visszaszorítására. Már a JAMA Pediatrics 2014-es számában igazolták, hogy az elektromos cigarettákat használó fiatalok gyakrabban váltanak valódi, „éghető” dohányt használó dohányzási formákra, mint társaik.

A kutatók felmérése szerint 2011 és 2014 között 650%-kal (0,6%-ról 3,9%-ra) emelkedett az elektromos nikotinadagoló készülékek használata a középiskolások körében, ráadásul a főiskolások körében még ennél is magasabb, 890%-os emelkedés volt megfigyelhető (1,5%-ról 13,4%-ra). A különféle elektromos nikotinadagoló készülékek egyáltalán nem segítik a dohányzásról való leszokást, és semmilyen szabályozás alatt nem állnak: olyan életkorú fiatalok is könnyedén hozzájuthatnak, akik még nem vásárolhatnak dohánytermékeket. Ilyen módon az e-cigaretták árusítására létrehozott speciális „vape-shop”-okban, de átlagos élelmiszerüzletekben, bevásárlóközpontokban, benzinkutaknál, gyógyszertárakban (!), sőt az interneten is lehet ezeket vásárolni. Ezért az AAP javasolja, hogy az ilyen e-cigaretta készülékeket 21 éves kor alatt tilos legyen árusítani. A koncentrált, gyakran illatosított nikotin-oldatos fiolák árusítása is szabályozatlan, pedig életveszélyes, kisgyermekek haltak már meg általa. Legalább gyermekeknek nem hozzáférhető csomagolásban kellene ezeknek lenniük, és az egyes fioláknak csak – véletlen lenyeléskor - nem életveszélyes mennyiségű anyagot szabadna tartalmazniuk. A készülékek és az oldatok reklámozását, az interneten történő hirdetését, a mozikban, televíziókban, videojátékokban való megjelenését pedig egyszerűen be kellene tiltani.

Az AAP megállapításaival párhuzamosan az amerikai Food and Drug Administration (FDA) Center of Tobacco Products megállapításai és szabályozási javaslatai a termékek még szélesebb körét érintik az elektromos nikotinadagoló készülékektől a szivarokig, a cigarillóktól a pipázásig, a vizipipáktól a nikotin-zselékig, a levegő- és füstszűrőktől a különböző papírokig, csövekig, ízesítő anyagokig, stb. Ugyanakkor az AAP a klinikai gyakorlatban igen fontosnak tartja a fiatalok körében a megelőzést, a kockázatok megbeszélését a fiatalokkal és a szülőkkel, de a szülők nikotin-függőségének kezelését is.   

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Pediatrics

2. Medscape Medical News > Conference News

3. JAMA Pediatrics 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.