hirdetés

E-cigaretta terjed, tehát kutatni és szabályozni kell

Az elektromos cigaretta használata rohamosan terjed. A szakmai szervezetek ezért javasolják, hogy engedélyezése mellett ne lehessen ott használni, ahol dohányzási tilalom van érvényben, a gyártók elé pedig korlátozó rendelkezéseket állítsanak.

hirdetés

A magyar szóhasználatban általában e-cigiként emlegetjük a valójában formájukban különböző elektronikus nikotinadagoló rendszereket (electronic nicotine delivery system, ENDS). Ezekből az eszközökből a nikotint nem a dohány égetésével keletkezett füstből nyerik ki, hanem egy nikotin oldat porlasztásával. A hagyományos füstképzéssel járó dohányzásról tudjuk, hogy továbbra is vezeti a megbetegedések, rokkantság, és halálozások megelőzhető okainak rangsorát. Az ENDS-ek azzal a céllal fejlesztették ki, hogy szívásukkor a nikotin mellett a hagyományos cigarettákhoz viszonyítva kevesebb méreganyag és karcinogén jusson a szervezetbe. Az automatikus ENDS modellek használatakor az áramló levegő egy érzékelő segítségével aktiválja a melegítő szerkezetet, ami aeroszollá alakítja a jellemzően nikotintartalmú oldatot. A kézi vezérlésű modelleknél egy gomb megnyomásával kapcsolható be a fűtőelem. Az égő dohány szimulálása érdekében egyes e-cigaretta típusok végén LED-fényforrás is található. A töltésre szánt patronok vagy nikotinmentesek, vagy különböző erősségű nikotinoldatot tartalmaznak, általában propilénglikolban. Az ENDS-használat rohamosan terjed mind a fiatalok, mind az felnőttek körében. Engedélyezéséről/ tiltásáról komoly viták folynak világszerte, így hazánkban is. A visszajelzések szerint segíthetnek a dohányzás ártalmainak csökkentésében, illetve a dohányzásról való leszokásban. Az ENDS-ek hasznosnak bizonyulhatnak, ha csökkentik a dohányzási arányt, vagy megelőzik/csökkentik a dohányzás ismert káros egészségügyi hatásait. Ugyanakkor az ENDS-ek ártalmasak is lehetnek- különösképp a fiatalokra nézve, ha növelik annak a valószínűségét, hogy a nem-dohányzók vagy egykori dohányosok éghető dohány használatára térnek át, vagy akadályozzák a dohányosok leszokását.  Rövid idővel ezelőtt az American Association for Cancer Research (AACR) és az American Society of Clinical Oncology (ASCO) irányt mutatóan foglalt állást az e-cigarettákkal kapcsolatban. Elismerik az ENDS-ek dohányhasználatra, valamint a közegészségre gyakorolt hatását, ugyanakkor a döntő adatokat még hiányosnak tartják. Az AACR és az ASCO a készülékek további vizsgálatát javasolja, részint azok egészségre gyakorolt hatása tekintetében, részint annak a szerepnek a tisztázására és megértésére, amit az ENDS-ek használata játszhat/játszik a leszokásban. Az irányelv legfontosabb ajánlásai az ENDS szövetségi, állami, és helyi támogató jellegű szabályozásának bevezetését javasolják; amellett, hogy köteleznék a gyártókat az FDA adatbázisába történő regisztrációra, a termék minden egyes összetevőjének feltüntetésére, az ENDS folyadékkapszulák gyermekbiztonsági zárral történő ellátására, figyelmeztető címkék elhelyezésére a termékeken illetve annak reklámanyagain, a kiskorúakat célzó marketing tiltására, a gyermekbarát ízesítésű ENDS-kapszulák tiltására, és az ENDS-használat tiltására ott, ahol dohányzási tilalom van érvényben.  

 

Forrás: Clinical Cancer Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (3 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Mindenképpen üdvözlendő, hogy az elvtelen és tö9rvénytelen üldözések után végre a racionalitás pályájára terelődik az e-cigaretták ügye. Nem kell indokolni, hogy
miért jelentős kérdés ez a viláég egyik legbetegebb országában. Sajnos, a szakmai ismeretek a magyar egészségügy egész rendszerében, aggasztóan alacsony színvonalon
vannak és nem mutatnak túl a különböző gyógyszeripari érdekeltségek elvtelen propagandáján.

Tisztelettel ajánlom minden érdeklődő figyelmébe az e-cigarettával kapcsolatos szakmai anyagok online könyvtárát:

https://www.facebook.com/groups/436496076479010/?ref=bookmarks

Dr Zentai István

#
Kérem, látogassanak el az e-cigaretta fogyasztók civil érdekvédelmi csoportjának oldalára is, hogy megismerhessék azokat az embereket és küzdelmeiket, akik ismerik és
értik az e-cigaretták problematikáját!

https://www.facebook.com/groups/ecigplatform/
#
Tisztelt FELELŐSEN ÉS RACIONÁLISAN GONDOLKODÓK!

Melegen ajánlanám figyelmükbe a nemzetközi orvosi kezdeményezést:

https://sciencecig.wordpress.com/move/

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.