Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 7
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-05-15

Bár az e-cigarettával kapcsolatos angol nyelvű szakirodalom egyre inkább bővül, magyar nyelven csak korlátozottan elérhetők ebben a témában gya­korló orvosok számára készült információs és útmutató anyagok. A követ­kezőkben az e-cigaretta használatának biztonságossága, epidemiológiája, egészségre gyakorolt hatásai, leszokásban betöltött szerepe és a páciensek számára nyújtható e-cigarettával kapcsolatos tanácsadás főbb szempont­jait foglaljuk össze.

#2
Köszvény Mozaik Köszvény Mozaik 1. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Köszvény Mozaik
2017-04-16

Bevezetés
A köszvény a leggyakoribb gyulladásos ízületi betegség, amely a felnőtt brit lakosság 2,4%-át érinti. Gyakran társul egyéb betegségekkel, így hypertoniával, cukorbetegséggel, metabolikus szindrómával, érbetegségekkel, és sokszor obezitással. A vesebetegségekkel és a vesekövességgel való kapcsolatát régen felismerték, de az ilyen irányú korai vizsgálatok a másodlagos ellátás szintjén végezték, s így azok nem reprezentálhatták a köszvényes populációt, hiszen őket elsősorban az alapellátás szintjén kezelik. A köszvény és a vesebetegségek, illetve vesekövesség összefüggéséről szisztematikus összegzést mindeddig nem közöltek.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2016-05-11

A gyógyszerek a hatásmechanizmusukból adódóan károsíthatják a szívet, még akkor is, ha a gyógyszert egészen más szerv betegségére, teljesen más célból írták fel. Ezeknek a nemkívánatos mellékhatásoknak a követ­kezményeit gyakran alábecsülik, hiszen előfordul, hogy farmakológiailag azonos anyagokat eltérő javallatokkal írnak fel. Ez különösen akkor válhat fontossá, ha több gyógyszer kombinációjáról van szó, mert akkor a hatások összeadódhatnak és farmakodinamikai interakciók léphetnek fel.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-03-05

Valós körülmények között vizsgálva a hagyományos vagy az e-cigaretta okozta nikotinterhelést, azt tapasztalták, hogy az e cigarettázókkal közös lakásban élők is ki vannak téve a nikotin károsító hatásának, igaz, sokkal kevésbé, mint a valódi cigarettát szívók családtagjai. 

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-01-23

Az elektromos cigaretta használata rohamosan terjed. A szakmai szervezetek ezért javasolják, hogy engedélyezése mellett ne lehessen ott használni, ahol dohányzási tilalom van érvényben, a gyártók elé pedig korlátozó rendelkezéseket állítsanak.

#6
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-10-12

A genetikai eredetű vesebetegségek jobb megismerése az elmúlt évtizedben lehetővé tette a veseműködés pontosabb megértését. Ritka genetikai defektusok kutatása gyakori – öröklött vagy szerzett - vesebetegségek kórélettani alapjait világította meg, s kiindulópontként szolgálhat új terápiás stratégiák kidolgozásához. 

#7
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2011-09-13
A nefrológia egyik fô törekvése a nagy kockázatú vesebetegek idôben történô felismerése: ez teszi lehetôvé a korai kezelést és a progresszió megfékezését. A szerzôk a norvégiai HUNT-2 vizsgálat eredményei alapján új rendszert javasolnak a krónikus vesebetegségek osztályozására, amely a számított glomeruláris filtrációs ráta mellett a vizeletbôl mért albumin/kreatinin hányadost is figyelembe veszi, és fôként az idôsebbek renális kockázatának megbízható elôrejelzésében hozhat elôrelépést.
Kulcsszavak : albumin min min /kr kr eatinin tinin tinin tinin tinin hányados os , glom om eruláris ris ris filtr tr ációs ráta, kr kr ónik nik nik us vesebetegség os os ztályozása, renális is ko ko ckázat becslése

A szerzők a norvégiai HUNT-2 vizsgálat eredményei alapján új rendszert javasolnak a krónikus vesebetegségek osztályozására, amely a számított glomeruláris filtrációs ráta mellett a vizeletből mért albumin/kreatinin hányadost is figyelembe veszi, és főként az idősebbek renális kockázatának megbízható előrejelzésében hozhat előrelépést.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.