hirdetés

Az e-cigaretta a serdülőket dohányzásra hajlamosítja

Az e-cigaretta használata elősegíti a szokványos dohányzásra való áttérést, és a dohányosok egy új csoportját alakítja ki.

hirdetés

E meglepő eredmények egy prospektív során születtek, és szeptember 8-án a JAMA Pediatrics online kiadásában jelentek meg.

Dr. Brian A. Primack, PhD (University of Pittsburgh, PA, USA) és munkatársai 694 nem dohányzó személyt vizsgáltak, akik a vizsgálat kezdetén nem voltak hajlamosak a dohányzásra. Csak egy kis hányaduk (2,3%) használt e-cigarettát, s ők nagyobb valószínűséggel tértek át a dohányzásra vagy lettek hajlamosak rá.

A kohorsz tagjai közül 374 nő volt, s a vizsgálati alanyok több mint 75%-a nem spanyolajkú fehér volt. A 16 e-cigarettát használó személy átlagos életkora 19,5 év volt, s a többieké 20 év. A vizsgálat adatai az USA-beli Dartmouth Media Advertising and Health Study 2. és 3. részéből származtak, amely egy 16–26 éveseket véletlenszerű telefonszámok alapján bevonó országos vizsgálat volt.

Jelen vizsgálat, amely 2012 októberétől 2014 májusáig tartott 2012–2013-ban (2. rész) kezdődött, s ekkor mérték fel, hogy kik szívnak e-cigarettát. A követést 2013–2014-ben végezték (3. rész).Csak azokat vették be a vizsgálatba, akik sohasem dohányoztak, és kezdetben nem is voltak hajlamosak a dohányzásra. Ez utóbbit ezekkel a kérdésekkel mérték fel: „Ha egy barátod cigarettával kínálna, kipróbálnád?”, „Gondolod, hogy a következő egy évben rá fogsz gyújtani?”. A lehetséges válaszok a következők voltak: biztosan igen, valószínűleg igen, valószínűleg nem, biztosan nem. Ha a személy mindkét kérdésre azt válaszolta, hogy „biztosan nem”, akkor tekintették úgy, hogy nem hajlamos a dohányzásra.

Egy év elteltével a 16 e-cigarettázó közül 11 (68,8%) kezdett el dohányozni, míg az e-cigarettát nem alkalmazó 678 személy közül csak 128 (18,9%). Miután korrigálták az adatokat a demográfiai változókra nézve (pl. életkor, nem, az anya képzettségi szintje), az derült ki, hogy az e-cigarettázás független kapcsolatban van mind a dohányzás elkezdésével (korrigált esélyhányados [aOR]: 8,3; 95%-os konfidencia intervallum [CI]: 1,2–58,6), mind pedig a dohányzásra való hajlam kialakulásával (aOR: 8,5; 95% CI: 1,3–57,2) az eredetileg nem hajlamos nemdohányzókban.

„Ezek az eredmények igazolják azokat a szabályozásokat, amik nehezebben elérhetővé és kevésbé vonzóvá teszik a tinédzserek és a fiatal felnőttek számára az e-cigarettát” – írták dr. Primack és munkatársai.

Lehetnek olyanok, akik az e-cigarettázók kis száma miatt nem tartják ezt az eszközt jelentős közegészségügyi veszélynek. A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy egyre elterjedtebb az e-cigaretták használata a fiatalok körében is, és az e-cigarettázók fele nem dohányzik.

Az e-cigarettákra nem vonatkoznak a dohányzást érintő szabályozások, és ezért a fiatalok könnyen hozzáférhetnek, reklámozhatók is. Jellemző, hogy több mint 40 éve először fordult elő, hogy egy dohányzással kapcsolatos eszközt a televízióban népszerűsítettek.

A közleményt kísérő szerkesztőségi kommentár emlékeztet arra, hogy míg 2011-ben a lakosoknak csak 4,5%-a alkalmazott e-cigarettát, ez az arány 2014-re 13,4%-ra nőtt, ami azt jelenti, hogy 2,2 millió diákot érint. Megállapítja, hogy erős bizonyítékok támasztják alá, hogy az e-cigarettázás dohányzáshoz vezet, feltehetően a nikotin addikció miatt.

Arra is rámutat, hogy az e-cigarettázók kisebb valószínűséggel szoknak le a dohányzásról, mint az e-cigarettát nem alkalmazók.

A kommentátor véleménye szerint nincs szükség további vizsgálatokra, és azt is tudják, hogyan lehet csökkenteni az e-cigarettázást, de egyelőre a politikai akarat hiányzik ahhoz, hogy megvédjék a fiatalokat az e-cigarettától és a vele járó veszélytől.

 

Forrás: Medcape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (2 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Összesen 16 fiatalember vizsgálata alapján ilyen magvas megállapításokat tenni - megkockáztatom - szándékos félrevezetés. Talán ezeket a véleményeket is le kellene
fordítani... http://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-new-study-on-e-cigarette-use-in-us-adolescents/
továbbá PHE számos egészségügyi intézménnyel közösen publikált közleményét. https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-an-emerging-public-health-consensus Az
e-cigarettával kapcsolatban megalapozott információhoz juthatnak a PHE oldaláról https://publichealthmatters.blog.gov.uk/2015/09/18/e-cigarettes-a-public-health-response/
Szíves figyelmükbe ajánlom még az Elektromos cigaretta platform könyvtárát, ahol a szakmailag megalapozott vizsgálatokkal ismerkedhetnek meg.
https://www.facebook.com/groups/436496076479010/
Az Oxford Journals Medicine & Health Nicotine & Tobacco ResearchVolume 17, Issue 10 (October 2015) számát az e-cigarettának szentelték. Ismerkedjenek meg vele:
http://ntr.oxfordjournals.org/content/current
Az OTSZ online nem a dohányzás miatt évente 35000 idő előtti haláleset csökkentésében érdekelt? E halálesetek 95%-a megelőzhető lenne az e-cigaretta használatával.
Tehát évente 35000 helyett kevesebb mint 2000 haláleset. Önöknek mindegy?
#
Dr. Michael Siegel velős véleményét is elolvashatják e tudománytalan "tanulmánnyal" kapcsolatban.
http://tobaccoanalysis.blogspot.hu/2015/09/does-new-jama-pediatrics-study-show.html

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.