A folsav csökkentheti az agyi katasztrófa veszélyét

A folsav elsősorban levélzöldségek útján jut a szervezetbe, s fontos szerepe van a vérsejtképzésben, a terhesség megfelelő lefolyásában. Kínai kutatók szerint a hipertóniások agyi katasztrófáinak kockázata folsav adásával jelentősen csökkenthető.

hirdetés

Kínában a halál első számú oka a szélütés, de világszerte ez a kórkép áll a mortalitás második helyén. Igen jelentős közegészségügyi feladat az agyi katasztrófa megelőzése, és egy új, több mint 20 000 hipertóniás betegen végzett tanulmány lényeges előrelépést jelenthet ezen a területen.

Yong Huo, a Pekingi Egyetem munkatársa és csoportja vezette a CSPPT (China Stroke Primary Prevention Trial) programot. Ebben a tanulmányban kifejezetten a primer esemény gyakoriságát figyelték – a szélütések 77%-a első kardiovaszkuláris eseményként következik be. Kína két tartományának 32 közösségében randomizálták a kezelés alatt álló 20 702, magas vérnyomásban szenvedő beteget 2008 és 2013 között. A hipertóniások kórtörténetében korábbi agyi katasztrófa vagy szívroham nem szerepelt.

A résztvevők egyik csoportja napi egy tabletta (10 mg) enalaprilt szedett (10 354 beteg), a másik csoport tagjai minden nap 10 mg enaprilt és 0,8 mg folsavat (10 343 beteg) kaptak. A vizsgálati alanyokat az MTHFR gén C677T variánsára (a CC, CT és TT genotípusokra) is vizsgálták, melyek befolyásolhatják a folátszintet.

A kb. 4,5 éves medián kezelési idő alatt első szélütés 282 esetben (2,7%) történt az enalaprillal és folsavval kezelt csoportban, illetve 355 esetben (3,4%) az enalaprilt szedő csoportban, ami 0,7%-os abszolút, illetve 21%-os relatív kockázatcsökkenést jelent. Az enalapril + folsav csoportban az iszkémiás szélütés esélye is igen szignifikáns mértékben lett kisebb (2,2% vs. 2,8%), valamint hasonlóan alakult a súlyos szív-ér rendszeri események – kardiovaszkuláris halálozás, infarktus és agyi katasztrófa – előfordulása is (3,1% vs. 3,9%).

Nem volt szignifikáns különbség a vérzéses szélütés, a szívroham vagy az összhalálozás, illetve a nemkívánatos események előfordulásában a csoportok között. A dolgozat összefoglalásában az olvasható, hogy a CSPPT a folátszint és a MTHFR genotípus meghatározásával azt jelezte, hogy folsav bevitelével olyan országokban is, mint az USA vagy Kanada, tovább mérsékelhető a szélütés kockázata még több folát bevitelével, kiváltképp TT genotípus vagy alacsony folátszint esetén.

„A vizsgálat alanyai mind hipertóniások voltak, de nem kétséges, hogy a hatás normális vérnyomás mellett is érvényesül, bár az abszolút eredmény szerényebb lenne. A világ népességének jelentős hányada, föltételezhetően sok millió ember élhet alacsony folátszinttel pl. Kína északi részén, Bangladesben vagy Skandináviában. A TT genotípushoz tartozók számára ennek ismerete különösen hasznos volna, bár nem valószínű, hogy az ilyen célú genotípusmeghatározás költséghatékony lenne.”

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés

A rovat támogatója a Boehringer Ingelheim.


 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.