hirdetés

A D-vitamin nem jó vérnyomáscsökkentő

Számos korábbi vizsgálattal szemben most 22 skót kutató – 46 tanulmány és 27 vizsgálat egyéni adatainak földolgozása után – arra a következtetésre jutott, hogy a D-vitamin nem hatásos antihipertenzív készítmény.

hirdetés

Aligha van a medicinának többet idézett területe, témája ebben az évszázadban, mint a vitaminológia, kiváltképp a D-vitaminnal foglalkozó kérdések. Ez érthető, mivel a csontrendszer épségéhez nélkülözhetetlen a D-vitamin, de a cukorbaj, a rosszindulatú daganatok, a sclerosis multiplex, sőt a szív- és érbetegségek témájában is van jelentősége. A gond a D-vitamin-hiány, de itt is szembesülünk azzal a problémával, hogy a vitamin bevitelével elérhető eredmények ellentmondásosak.

Megfigyeléses vizsgálatok arra utaltak, hogy az elégtelen D-vitamin-szint magasabb vérnyomásra hajlamosít, ám intervencionális tanulmányok ezt nem tudták megerősíteni. Miles Witham, a skóciai Dundee egyetemének hipertonológusa és munkatársai most rendkívüli metanalízist végeztek. Összegyűjtötték a teljes, 1966 és 2014 közötti nemzetközi szakirodalmat, ami a Medline, CINAHL, Embase és Cochrane Register of Controlled Trials adatbázisokban a hipertónia és a D-vitaminszint összefüggéséről föllelhető volt.

A dolgozat a JAMA Internal Medicine legújabb számában jelent meg. A szerzők a Google segítségével a magas vérnyomással foglalkozó egyéb tanulmányokra is rákérdeztek, olyan anyagokra vonatkozólag, melyek tudományos folyóiratokban nem voltak olvashatók. Végül megtudakolták a tanulmányok szerzőitől a vizsgálati résztevőkre vonatkozó adatokat is.

A szervezett tudományos vizsgálatokból 46 tanulmányt elemeztek (4541 résztvevő), az individuális analízis 27 vizsgálatra vonatkozott (3092 résztvevő). Az elemzés azt mutatta, hogy a 25-hidroxi-D-vitamin szérumszintje nem függ össze sem a szisztolés vérnyomással (hatásméret: 0,0 Hgmm, 95%-os MT: –0,8– +0,8 Hgmm, p=0,97), sem pedig a diasztoléssal (–0,1 Hgmm, 95%-os MT: –0,6– +0,5 Hgmm, p=0,84). Az egyéni adatok hasonló eredményt adtak, a szisztolés vérnyomásra (–0,5 Hgmm, 95%-os MT: –1,3– +0,4 Hgmm, p=0,27) és a diasztolésra is (+0,2 Hgmm, 95%-os MT: –0,3– +0,7 Hgmm, p=0,38). Az alcsoportok értékelése nem igazolt szignifikáns eltérést a D-vitamin vérnyomásra gyakorolt hatását illetően a cukorbetegek és az ACE-gátlóval kezeltek csoportjában, illetve a kiindulási vérnyomástól és a parathormonszinttől függően.

„A sok dolgozat összevont értékelés azt mutatta, hogy D-vitamin adása nem csökkenti a vérnyomást – akkor sem, ha az alacsony D-vitamin-szintből, és akkor sem, ha a magas vérnyomásból indulunk ki – foglalta össze Dr. Witham. – A tanulmány eredménye azért is fontos, mert sok klinikus tanácsolja D-vitamin szedését hipertóniás betegeinek. Eredményeink szerint ez nem hatásos terápia.”

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.