hirdetés

Szedjenek folsavat a férfiak is!

A korábbi kutatások szerint az anya terhesség alatti folsavellátottsága befolyásolja a magzat egészségét. Egy új kutatás azonban most azt jelezte, hogy az apa gyermeknemzés előtti táplálkozása is nagy szerepet játszik, és különösen nagy súllyal esik latba a leendő apa folsav bevitele.

hirdetés

A B9-vitaminnak is nevezett folát természetes formájában egy sor élelmiszerben megtalálható, többek között a sötétzöld leveles zöldségekben, a diófélékben, a hüvelyesekben, a gyümölcsökben és gyümölcslevekben, a tejtermékekben, a baromfihúsban, a tojásban, a tenger gyümölcseiben és a gabonafélékben.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatósága (FDA, Food and Drug Administration) 1998 óta megköveteli a gyártóktól, hogy a kenyeret, lisztet, gabonatermékeket, tésztákat és rizst folsavval dúsítsák, mivel e táplálékokat nagy mennyiségben fogyasztja a lakosság.

A kanadai McGill University Sarah Kimmins által vezetett munkacsoportja hangsúlyozza, hogy a vetélések és a veleszületett defektusok előfordulásának csökkentésének igazolt, jól ismert módszere a megfelelő folsavbevitel. Az ajánlások szerint a fogamzóképes korú nők számára napi 400 mikrogrammos mennyiség szükséges étrendkiegészítők és/vagy folsavval dúsított élelmiszerek formájában, és ezt a terhesség alatt napi 600 mikrogrammra kell emelni. A kutatók azonban megjegyzik, hogy az apa folsavszintje ugyancsak fontos szerepet játszik a magzat normális fejlődésében, ám ezzel a kérdéssel még alig foglalkoztak. A mostani vizsgálat során azt találták, hogy az apa étrendje is jelentős hatással van a magzat egészségi állapotára, illetve az elégtelen folsavszint szignifikánsan növeli a születési defektusok előfordulásának kockázatát. E kérdés tisztázására a kutatók egérkísérletet végeztek, melyben a megfelelő, illetve elégtelen folsavellátottságú hím egerek utódainak egészségi állapotát hasonlították össze.

A Nature Communications című lapban nyilvánosságra hozott adatok szerint a folsavhiányos hímek utódai körében 30 százalékkal gyakrabban fordultak elő születési rendellenességek, például craniofacialis eltérések vagy a gerinc deformitása, szemben a normális vitaminellátottságú állatok utódaival. A megfigyelések magyarázataként a szerzők megjegyzik, hogy a spermium epigenomjának egyes régiói különösen érzékenyek az életmóddal és ezen belül is a táplálkozással összefüggő tényezők iránt. Az epigenom befolyásolhatja azt, hogy a gének hogyan aktiválódnak, illetve bizonyos információk miként kerülnek át a magzatba. A kutatók úgy fogalmaznak, hogy a spermium tulajdonképpen az apa életmódjának és étrendjének „memóriája”, és az apa étrendje egy „epigenomikus térképre” íródik át, mely befolyással van a magzat fejlődésére.

Sarah Kimmins szerint megfigyeléseik arra intenek, hogy az apáknak is legalább annyira oda kell figyelniük a táplálkozásukra, a dohányzásra és az alkoholfogyasztásra, mint az anyáknak, mivel a táplálék összetétele hatással van az eljövendő generációk egészségi állapotára. Azt is megjegyzi ugyanakkor, hogy bár sokféle élelmiszerhez adnak folsavat, a zsírban gazdag étrenden lévő, illetve elhízott férfiak szervezete esetenként eltérő módon bontja le a folsavat, mint a megfelelő folátellátottságú férfiaké.

„A Kanada északi részén, illetve a világ nem megfelelő táplálékellátottságú egyéb részein élő férfiaknál különösen nagy a folsavhiány előfordulásának esélye. Most már azt is tudjuk, hogy ez az információ az apából direkt módon átkerül a magzatba, ennek pedig igen súlyos következményei lehetnek” – hangsúlyozza a vizsgálat vezetője.

A kutatás következő lépése a meddőségi klinikák szakembereivel kialakított együttműködés lesz annak pontosabb tisztázására, hogy az apa étrendje és testsúlya miként befolyásolja a gyermekek egészségi állapotát.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.